Jarní bylinky: Proč je pěstovat a jak s nimi zacházet v kuchyni

Jarní bylinky: Proč je pěstovat a jak s nimi zacházet v kuchyni
Zdroj: Pixabay.com
Problémy s krevním tlakem dokáže skvěle upravit arnika. Arnika urychluje také vstřebávání modřin a různých podlitin.Šalvěj dokáže uklidnit žaludek, zabránit nadýmání a vydezinfikovat dutinu ústní.Pelyněk má protizánětlivé účinky, proto se pití pelyňkového čaje doporučuje při chřipce a nachlazení. Ze střev dokáže tato hořká bylinka vyhnat parazity.Popíjení čaje z petrklíče usnadňuje vykašlávání, zbaví vás hlenu, zvlhčuje a tlumí kašel. Pomáhá tedy léčit bronchitidu, ale i zápal plic. Tlumí ne jen záněty, ale i bolesti hlavy a horečky.+ 6 fotek+ 7 fotek

S trochou nadsázky můžeme říci, že první jarní bylinky jsou doslova záchranou naší imunity. Kromě toho, že obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek, navíc chuťově doprovodí nejeden pokrm. Jaké bylinky by tedy neměly chybět na talíři?

Linda Maletínská
Linda Maletínská 31. 03. 2020 12:00

Jarní příroda nabízí spoustu „zeleného“. Pokud ale nemáte zahrádku nebo možnost vyrazit do přírody, což je v těchto dnes celkem problematické, můžete si bylinky vypěstovat za oknem. Pro zpestření pokrmů se tak budou hodit:

Petržel

Stálice naší kuchyně může působit obyčejně, ale je to rovněž významná léčivka. I když je nejlepší pěstovaná na zahrádce, chutnat bude i z truhlíku za oknem. Petržel je bohatá na vitaminy, minerály a vlákninu, zlepšuje též funkce imunitního systému. Posypejte jí čerstvý chléb s máslem, přidejte ji do pomazánek, ideální jsou tvarohové, a samozřejmě nesmí chybět v polévkách. Zajímavá je i v salátech nebo na rybě v kombinaci s česnekem a olivovým olejem. Nebojte se experimentovat.

Medvědí česnek

Tato bylinka má lahodnou česnekovou chuť a nepřeberné množství účinných a cenných látek. Působí i jako očistná a omlazující kúra, pomáhá s dýchacími obtížemi, od zahlenění, skvělá je při detoxikaci. Medvědí česnek chutná syrový – na chléb, do pomazánek, dá se z něj vyrobit i vynikající pesto (stačí rozmixovat s oříšky, sýrem, ochutit a přidat olivový olej). Pro využití co nejvíce prospěšných látek se doporučuje konzumovat čerstvý, bez tepelné úpravy.

Pažitka

Pažitka neboli šnytlík je bohatá na vitaminy a minerály, především B2, C, vápník a draslík. V kuchyni ji využijeme mnoha způsoby. Má jemně štiplavou chuť a dokáže nahradit cibuli. Geniální je s tvarohem, výborně chutná s vajíčky, ale také na brambory. Nezapomeňte ji přidat do polévek.

Kopřiva

Kopřivu za oknem nevypěstujete, ale do jarního bylinkového menu rozhodně patří. Její výhonky jsou bohaté na celou řadu minerálů a působí na celkové posílení organismu. Zkuste ji přidat do nádivky nebo uvařte kopřivový špenát. Stačí kopřivu spařit horkou vodou, aby nepálila, a pak upravovat jako špenát. Kopřivy jsou bohaté na železo, mají detoxikační účinky a působí jako antioxidant. Skvělé jsou i kopřivové čaje (spařte hrst lístků a nechte 10 minut louhovat).

JAKÉ BLAHODÁRNÉ ÚČINKY MAJÍ JARNÍ BYLINKY NA NAŠE ZDRAVÍ? TO SE DOZVÍTE VE FOTOGALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články