Dejte bylinkám zelenou: Jak o ně pečovat, aby přinesly do kuchyně jaro?

Bylinky do lednice nepatří, lapají tam totiž pachy ostatních potravin.
Zdroj: Pixabay
Problémy s krevním tlakem dokáže skvěle upravit arnika. Arnika urychluje také vstřebávání modřin a různých podlitin.Šalvěj dokáže uklidnit žaludek, zabránit nadýmání a vydezinfikovat dutinu ústní.Pelyněk má protizánětlivé účinky, proto se pití pelyňkového čaje doporučuje při chřipce a nachlazení. Ze střev dokáže tato hořká bylinka vyhnat parazity.Popíjení čaje z petrklíče usnadňuje vykašlávání, zbaví vás hlenu, zvlhčuje a tlumí kašel. Pomáhá tedy léčit bronchitidu, ale i zápal plic. Tlumí ne jen záněty, ale i bolesti hlavy a horečky.+ 6 fotek+ 7 fotek

Přivítejte jaro voňavými bylinkami. Bazalka, petrželka, tymián, rozmarýn, pažitka, máta nebo koriandr. Všem těmto rostlinkám se v domácím prostředí dobře daří. Jejich vůně přinášejí svěžest a inspirují vás k novým kulinárním dobrodružstvím.

Petra Járková
Petra Járková 21. 03. 2019 16:00

Přemýšlíte, jak své kuchařské umění vylepšit a posunout na novou úroveň? Vypěstujte si čerstvé bylinky a kouzlete s vůní i chutí jídla, které bude lahodit také vašim očím. Zahrádku ani balkon přitom na pěstování nepotřebujete. Skvěle vám postačí okenní parapet v kuchyni a svoje bylinky budete mít při vaření vždy na dosah ruky. Kromě máty a libečku, kterým vyhovuje spíš stín či polostín, má totiž většina z nich ráda hodně světla. Čerstvé rostlinky můžete využít při vaření a ozdobit jimi hotová jídla, případně je zmrazit nebo nasušit do zásoby.

Tři, dva, jedna… Sejeme!

Přelom března a dubna je ideální doba, kdy bylinky zasít. Nejprve si pořiďte semínka a speciální substrát. Jako základ v květináči použijte tvrdší podklad, abyste zabránili uhnívání kořínků. Skvěle poslouží například menší kamínky. Substrát vložte do připraveného květináče, semínka vysypte na povrch a přehrňte zeminou. Důležitý je také výběr vhodného místa. Rostlinky totiž vyžadují stálou teplotu. Rychlý pokles teplot, suchý vzduch a průvan jim nesvědčí. Květináč proto položte na teplé světlé místo.

Jak bylinky zalévat?

S množstvím vody při zalévání šetřete a vláhu jim dopřejte z podmističek. Při zalévání pečlivě sledujte substrát, měl by být neustále vlhký. Většinu bylinek postačí zalévat dvakrát týdně. Petržel, pažitka, bazalka a máta vyžadují zalévání častější. Rostliny nezalévejte studenou vodou přímo z vodovodu, ale nechte ji odstát v konvičce nebo láhvi. Už se těšíte na voňavou sklizeň?

S praktickými pomocníky to zvládne každý

Pro kvalitní výbavu nemusíte jezdit daleko. Vše potřebné seženete v každé prodejně pro zahrádkáře, hobby marketech nebo v akcích v supermarketech, stačí sledovat aktuální letáky. A pokud chodíte nakupovat do Alberta, až do 23. dubna můžete za body z nákupu získat výraznou slevu na miniskleník s ventilací, domácí zahrádku s květináčem nebo truhlíkem, rašelinové tablety a další produkty pro domácí pěstování bylinek od českého výrobce Nohel Garden, které vaše domácí pěstování usnadní.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články