Z babiččiny kuchyně: Sklizeň ovoce jede naplno. Udělejte si lahodná domácí jablečná a hrušková povidla

Stromy se v tomto čase pod nánosy jablíček prohýbají
Zdroj: Pixabay
Jablka jsou klasickou podzimní záležitostíStromy se v tomto čase pod nánosy jablíček prohýbajíHrušková povidla jsou delikátní záležitostíHrušky patří mezi vitamínové bomby+ 1 fotka+ 2 fotky

Chladná rána prozrazují, že podzim se začíná pomalu hlásit o své slovo. V tomto období dozrává na zahrádkách a v sadech spousta ovoce. Hrušně a jabloně se prohýbají pod tíhou plodů a vy už máte všech těch koláčů, závinů a kompotů plné zuby? Vsaďte na starou klasiku — povidla!

Redaktor
Redaktor 19. 09. 2018 13:30

Povidla jsou hustá kašovitá směs, která vzniká vařením či vypečením ovoce. Ač se vám na první pohled může zdát, že vypadají stejně jako marmelády nebo džemy, není to tak, jejich chuť i konzistence je úplně jiná.

Povidla jsou tvořena z přibližně 60 % sacharidy, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. To znamená, že povidla dodají tělu energii, avšak nejsou vhodná pro diabetiky či obézní lidi. Dále obsahují vlákninu, která pomáhá správnému chodu metabolismu. Jsou zde zastoupeny i minerální látky, zejména draslík a hořčík, které snižují krevní tlak. Výskyt vitamínů je nižší z důvodu dlouhodobého tepelného zpracování ovoce.

Pečená hrušková povidla

Suroviny:

1,5 kg hrušky

2 lžíce jablečný ocet

500 g cukr krupice

1 lžička mletá skořice

4 lžíce rum

Postup:

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Kousky hrušek rozložíme do hlubšího pekáčku a podlijeme jablečným octem. Pekáč dáme do trouby předehřáté na 200 °C a necháme péct asi 25 minut.

Potom hrušky rovnoměrně posypeme polovinou cukru a dáme znovu na 15 minut péct. Následně posypeme hrušky druhou polovinou cukru a dáme zase péct na 15 minut. Nakonec k hruškám přidáme rum a skořici, dobře promícháme a necháme v troubě ještě dalších 5 minut.

Na závěr vše řádně rozmixujeme a plníme do čistých sklenic. Zatáhneme víčka a necháme alespoň 15 minut stát dnem vzhůru.

Hrušková povidla mají všestranné využití. Můžeme je použít na mřížkový koláč, valašský frgál, šátečky z listového těsta nebo i jen tak k namazání na chleba.

Jablečná povidla

Suroviny:

3 kg zralých či přezrálých jablek

1 kg cukru

⅛ litru octa

1 lžíce skořice

Postup:

Jablka, která nesmí být nahnilá, oloupete a vykrájíte jádřinec. Na struhadle nadrobno nastrouháte, promícháte s cukrem, octem a skořicí. Dáte do velkého hrnce a přikrté uchováte do druhého dne v lednici.

Poté pomalu vaříte, dokud se nevyvaří veškerá tekutina a směs nezhousne. Plníte do předem vymytých a spařených zavařovacích sklenic, a to ještě teplé. Navrch kápnete trochu rumu, uzavřete a postavíte dnem vzhůru.

Povidla z českých šťavnatých jablíček využijte i k vaření i pečení. Můžete je použít jako náplň do štrůdlu v průběhu zimy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články