Jablečný crumble: Dezert, který dcera Vivien dělá během pandemie Babišovi

Jablečný crumble: Dezert, který dcera Vivien dělá během pandemie Babišovi
Zdroj: Wikimedia Commons, Jeffreyw-Flickr.com, CC BY 2.0

Jablečný crumble (Apple Crumble) patří k těm nejjednodušším dezertům, které lze vykouzlit z jablek. Co na něm oceníte, je jeho variabilita, díky které si ho každá rodina uzpůsobí podle vlastních chuťových preferencí a toho, co najde doma ve spíži.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 04. 2020 09:29

Původně britský dezert je vlastně obrácený koláč, který má přidanou hodnotu dokonalé sladkosti a křupavosti správných ingrediencí, přes kterou se dostanete až lahodnému ovoci. Do svého pravidelného marketingového hlášení "Čau, lidi" na Facebooku tento dezert zahrnul i Andrej Babiš. "Měl jsem plány na víkend, říkal jsem si, že bych se měl konečně hýbat a chodit, ale to se mi nepovedlo, protože moje paní udělala skvělou bublaninu a moje dcera Vivien udělala Apple Crumble, to jsou nastrouhaná jablka, k tomu je skořice, drobenka z mouky, cukr, mleté mandle, máslo, já jsem si to dal s kysanou smetanou, zkuste to."

Co do dezertu?

Nepodceňujte ingredience, protože ty povyšují tento jednoduchý koláč na doslova manu nebeskou. Budete tedy potřebovat jablka, ideálně kyselejší, která se krásně chuťově spojí s třtinovým cukrem, jenž dodá dezertu specifickou příchuť. Patří do něj také ovesné vločky, špaldová mouka, skořice, máslo a šťáva z citrónu.

Jak na něj – základ je ovoce

Předehřejte si troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte asi 6 jablek, zbavte je jádřinců, nakrájejte na větší kousky a dejte do mísy. Přidejte 2 lžíce třtinového cukru, 1 čajovou lžičku skořice, lžíci másla a šťávu z půlky citronu. Vše pořádně promíchejte a vysypte do dortové formy nebo menšího pekáče, které jste před tím vyložili pečícím papírem.

Dokončení musí křupat

To, co dělá tento koláč zajímavým, je rovněž křupavá vrstva, kterou vyrobíte ze 120 g ovesných vloček, 120 g špaldové mouky, 100 g másla a 100 g třtinového cukru. Nejprve si nasypte do mísy sypké směsi, tedy mouku, vločky a cukr a promíchejte je, pak přidejte nakrájené máslo a prsty začněte směs propracovávat, dokud nevznikne hmota připomínající drobenku, kterou rovnoměrně posypete povrch ovoce a jemně přitlačíte. Pak už stačí vložit do trouby a péct asi 40 minut.

Po upečení

Crumble se trochu rozpadá, ideálně ho proto nabírejte větší lžící. Tradičně se podává s ušlehanou smetanou a jemně posypaný moučkovým cukrem. Ještě lahodnější chuť ale získáte, pokud použijete místo klasické zakysanou variantu.

Tip redakce

Kromě jablek můžete crumble upéct z hrušek nebo rebarbory. Vynikající je i z angreštu, švestek či broskví. V některých receptech se do něj přidává špetka zázvoru. Skvělou chuť mu dodají také ořechy.

VYZKOUŠEJTE I TYTO SKVĚLÉ DEZERTY:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články