Ovesná kaše při dietě? Ano, ale jen ráno

To, že jde o zdravé jídlo, je všeobecně známé. Neexistuje nic, co by bylo k snídani a k nakopnutí rozespalého organismu lepší.
Zdroj: Pixabay.com
Obiloviny obecně patří k základním potravinám v našem jídelníčku.Ke každému jídlu stačí dodat jednu lžičku nebo lžíci ořechů. Množství se bude odvíjet od celkové skladby pokrmu.Jednoduché sacharidy ve formě džusů, slazených nápojů, sladkostí nebo cukru poskytují našemu tělu energii okamžitou.Skořice je léčivá látka s antioxidačními účinky a příznivým vlivem na léčbu cukrovky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Ovesné vločky jsou nedílnou součástí jídelníčku i vrcholových sportovců. Je to kvůli hojnému obsahu vitamínů, minerálů, omega-3 mastných kyselin, kyseliny pantotenové a listové. Ne ale u všeho zdravého jídla platí, že je vhodné i při dietě. Jak je to tedy s ovesnou kaší?

Redaktor
Redaktor 15. 11. 2018 21:32

Díky nízkému glykemickému indexu po zkonzumování potravin z ovesných vloček nebudete mít po chvíli hlad. Zasytí vás na dostatečně dlouhou dobu a mlsný jazyk vám nebude slinit pokaždé, když projdete kolem lednice. Na 100 g ovesné kaše připadá 572 kJ, což je 16,71 kalorií. V porovnání doby, kterou se budete cítit sytá a přijaté energie, jsou tyto hodnoty více než příjemné.

Ovesné vločky obsahují tzv. komplexní sacharidy. Ty se do organismu uvolňují průběžně a udržují v normě hladinu inzulinu. Ten je důležité mít pod kontrolou z toho důvodu, že pokud jeho výška přesáhne určitou hranici, přeměňuje přebytečné cukry na podkožní tuk.


Sacharidy naše tělo potřebuje, o tom žádná. Pokud si je odepřete, tělo bude brát zásoby ze svalových bílkovin. Tudíž sice zhubnete (podle váhy), ale ubude vám svalová hmota, nikoliv tuky. Budete slabá a hladová.




Pokud tedy redukujete hmotnost a vybrala jste si jako parťáka do boje za zdravější tělo ovesnou kaši, nepokazte své snažení banální chybou. Hodně lidí totiž dělá chybu v tom, že si ovesnou kaši dochutí. Cukr a med vyměňte za skořici. Ta, i přesto, že je nasládlá, nemá mnoho kalorií a hladinu cukru stabilizuje. Navíc obsahuje cenné antioxidanty. Jako „zlepšovák“ můžete do kaše přidat i nakrájené ovoce nebo ořechy. Všeho ale s mírou. I když se jedná o zdravé potraviny, ovoce má spoustu cukrů a ořechy zase spoustu energie.


Co se týká právě energie, ovesná kaše je skvělou volbou pro snídani. Tento pokrm pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu a vám se hned půjde do práce lépe. Snídaně by měla být vydatná a sytá. To nepochybně tímto způsobem nezkazíte. Rozhodně si ale nedávejte vločky v pozdních večerních hodinách. Přes den se tělo unaví a k večeru už není schopno takovouto dávku energie zpracovat, tudíž si ji uloží „na potom“.


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články