Jedno na štrúdl, druhé na mošt: Vyznejte se v jablkách!

Další recepty z letních jablek:
Zdroj: Pixabay.com

Jablka mají v kuchyni velmi široké využití. Každá odrůda se ale hodí k jinému zpracování a je třeba dát pozor, po které sáhnete.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 06. 2019 08:00

Nehledě na to, k jakému účelu jablka hodláte využít, sáhnout byste měli především po kvalitním ovoci. Takovou záruku poskytují bio jablka pocházející z environmentálně prospěšných produkcí. Plody zrají bez přídavků průmyslových hnojiv či jiných zásahů. Bio jablko tak například nebude mít voskově lesklou slupku, protože tato chemická úprava v ekologickém zemědělství není povolená. Ovoce a zelenina v bio kvalitě často nedosahují požadovaného perfektního vzhledu, za to se ale mohou pyšnit přirozenou plnou chutí a vůní. Navíc neobsahují stopy pesticidů.

Pro bio jablka můžete vyrazit na farmu, ale seženete je i na pultech obchodů pod logem biozebry či biolistu. U potravin bez obalu prokazuje prodejce jejich původ certifikátem, který předkládá na vyžádání. V tuzemsku tyto dokumenty vydávají čtyři státem pověřené organizace (KEZ, o.p.s., ABCert, Bureau Veritas, Biokont). Značí se, stejně jako kód u biozebry, ve formátu CZ-BIO-00x.

Není jablko jako jablko a i když jsou si velmi podobná, každé může mít jiné vlastnosti a hodí se k jinému účelu. Pokud si při výběru nedáte pozor, může se vám stát, že váš koláč či štrúdl nebude tak dobrý jako vždy nebo že plody nevydrží uskladněné tak dlouho, jak jste zamýšleli.

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

Archiv

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Archiv

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články