Výběr potravin pro celiaky se neustále rozšiřuje: V bio kvalitě můžete už i péct bez lepku!

11. června 2019
Pixabay.com
Pixabay.com

Milujete pečení, ale chcete péct pouze z kvalitních surovin? Nejrůznější druhy bio mouky se na pultech českých obchodů objevují už delší dobu, nyní se ale stále více rozšiřuje také nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

Zkoušeli jste z namíchaných bezlepkových směsí připravit chléb a nezbylo z něj nakonec nic víc než hromádka mouky, která vůbec nedrží pohromadě? Sáhněte raději po kvalitních a tradičních českých odrůdách, z kterých je ta nejlepší bio bezlepková mouka. Dopřát si můžete pohankovou mouku, která obsahuje vitamíny B1, B2, E, C, zinek, hořčík nebo také rutin, originální mouku z červené čočky či ze žlutého hrachu i mouku čirokovou, která je bohatá na bílkoviny a navíc působí protizánětlivě.

Mezi další bezlepkové bio mouky patří například jáhlová, cizrnová, lupinová, lněná, sezamová a maková. Mouky jsou dnes už běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale stále častěji se objevují i v supermarketech.

Jak poznám, že vybírám právě BIO mouku? Vždy sledujte loga!

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

 Archiv

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Archiv

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.