Výběr potravin pro celiaky se neustále rozšiřuje: V bio kvalitě můžete už i péct bez lepku!

Výběr potravin pro celiaky se neustále rozšiřuje: V bio kvalitě můžete už i péct bez lepku!
Zdroj: Pixabay.com

Milujete pečení, ale chcete péct pouze z kvalitních surovin? Nejrůznější druhy bio mouky se na pultech českých obchodů objevují už delší dobu, nyní se ale stále více rozšiřuje také nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 11. 06. 2019 10:02

Zkoušeli jste z namíchaných bezlepkových směsí připravit chléb a nezbylo z něj nakonec nic víc než hromádka mouky, která vůbec nedrží pohromadě? Sáhněte raději po kvalitních a tradičních českých odrůdách, z kterých je ta nejlepší bio bezlepková mouka. Dopřát si můžete pohankovou mouku, která obsahuje vitamíny B1, B2, E, C, zinek, hořčík nebo také rutin, originální mouku z červené čočky či ze žlutého hrachu i mouku čirokovou, která je bohatá na bílkoviny a navíc působí protizánětlivě.

Mezi další bezlepkové bio mouky patří například jáhlová, cizrnová, lupinová, lněná, sezamová a maková. Mouky jsou dnes už běžně k dostání v prodejnách se zdravou výživou, ale stále častěji se objevují i v supermarketech.

Jak poznám, že vybírám právě BIO mouku? Vždy sledujte loga!

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů certifikovaných v České republice.

 Archiv

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny. Veškeré údaje by se měly nacházet v jednom zorném poli společně s logem. Na biopotravinách pocházejících z Česka tak kromě povinné biozebry naleznete také evropské logo. Kromě loga musí být na obalu uveden také číselný kód kontrolní organizace ve formátu CZ-BIO-00x.

Archiv

Zajímá vás ekologické zemědělství a chcete se dozvědět více? Navštivte www.myjsmebio.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články