Recepty šéfkuchaře Huga Hromase: Každý komponent je český, chutný a má svůj příběh

Vepřové karé na páře, smažené rajče a pečená dýně s lilkem
400g bio vepřového karé (bio vepřová pečeně bez kosti) - seženete například zde: Biofarma
Sasov
2 tvrdší bio rajčata
2 bio vejce
100g hladké bio mouky
100g prosáté strouhanky z bílého pečiva
0,5l bio řepkového oleje na smažení
1 máslová bio dýně
2 bio lilky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
vinný ocet
panenský olivový bio olej
Vepřové karé zbavíme blány, důkladně osolíme, opepříme a polijeme vinným octem, zabalíme do
alobalu, nebo potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Pokud máme k dispozici parní troubu nebo konvektomat, nastavíme režim páry 65°C na cca 3 hodiny.
Pokud nemáme k dispozici parní troubu, použijeme alobal a dáme karé do trouby na 80°C na cca dvě
hodiny.
Pod grilem v troubě necháme péct lilky a dýni. Máme-li k dispozici gril, necháme na něm zeleninu ze
všech stran spálit, dokud není zcela měkká. (Lilek je hotový poměrně rychle, dýně trvá mnohem déle.)
Vydlabeme upečenou dužinu dýně a ochutíme solí, olivovým olejem a kapkou vinného octa. Taktéž
vydlabeme upečenou dužinu lilku, rozmačkáme vidličkou a ochutíme utřeným česnekem, solí, olivovým
olejem a kapkou vinného octa.
Z rajčete odřízneme "čepičku", spodek a vršek a rozpůlíme ho. Tak získáme dva silnější řízky rajčete a
obalíme v mouce, našlehaných vejcích a prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém řepkové oleji
dozlatova.
Podáváme předvařené a ze všech stran opečené vepřové karé nakrájené na plátky, pyré z dýně a lilku a
smažené rajče.
Zdroj: www.peprconsulting.cz
Jeden z nejlepších kuchařů Česka Michal „Hugo“ Hromas.Kroketa z uzeného kuřete se salsou z morku:

Suroviny:

•	1 uzené bio kuře  
•	150 g hladké bio mouky
•	1 l plnotučného bio mléka
•	na špičku nože strouhaný muškátový oříšek
•	100 g bio másla
•	2 bio vejce
•	strouhanka
•	1 l bio oleje na smažení
•	3 bio morkové kosti rozříznuté podél
•	1 zelená bio paprika
•	3 stroužky česneku
•	1 chilli paprička.

Postup:

Uzené kuře vykostíme. Obrané maso nakrájíme na malé kostky a skelet s kůží dáme pomalu ohřívat do mléka (mléko nemá vřít, jen se hřát). Necháme takto "táhnout" asi tři hodiny, potom mléko scedíme a necháme vychladnout.

Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání opražíme mouku, dokud se nevytratí "moučná" vůně, a přilijeme studené mléko z uzeného kuřete. Přidáme na špičku nože strouhaného muškátového oříšku a šleháme metlou. Vzniká hustý bešamel, který necháme krátce a za stálého šlehání provařit. Bešamelem spojíme nakrájené kostky uzeného kuřecího masa a necháme vychladnout.

Ze studené hmoty formujeme krokety o velikosti většího ořechu a postupně obalujeme v mouce, rozšlehaných vejcích a prosáté strouhance. Krokety smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje dozlatova a necháme okapat na papírovém ručníku.

Morkové kosti, papriku, chilli a česnek upečeme na grilu nebo v troubě (250-280 °C) dozlatova. Papriku oloupeme a pečený morek s paprikou, chilli a česnekem dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Podle chuti osolíme a podáváme s kroketami.
Piškot s meruňkovými povidly a ovčím tvarohem:

Suroviny:

•	4 bio vejce
•	4 lžíce cukru
•	4 lžíce hladké bio mouky
•	4 lžíce ovčího bio tvarohu
•	4 lžíce meruňkových bio povidel.

Postup:

Vejce vytlučeme a oddělíme dobře žloutky a bílky. Bílky a dvě lžíce cukru vyšleháme do sněhu. Žloutky a zbývající dvě lžíce cukru vyšleháme do bledého krému. Opatrně obě hmoty spojíme a promícháme s moukou. Hmotu nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 180 °C dozlatova.

Hotový piškot necháme vychladnout a podélně rozřízneme, naplníme ovčím tvarohem a meruňkovými povidly a obě poloviny korpusu zase spojíme. Podáváme jako lehký dezert.
Vepřové karé na páře, smažené rajče a pečená dýně s lilkem:

Suroviny:

400 g bio vepřového karé (bio vepřová pečeně bez kosti) 
2 tvrdší bio rajčata
2 bio vejce
100 g hladké bio mouky
100 g prosáté strouhanky z bílého pečiva
0,5 l bio řepkového oleje na smažení
1 máslová bio dýně
2 bio lilky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
vinný ocet
panenský olivový bio olej.
Postup:

Vepřové karé zbavíme blány, důkladně osolíme, opepříme a polijeme vinným octem, zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Pokud máme k dispozici parní troubu nebo konvektomat, nastavíme režim páry 65 °C na cca 3 hodiny.
Pokud nemáme k dispozici parní troubu, použijeme alobal a dáme karé do trouby na 80 °C na cca dvě
hodiny.
Pod grilem v troubě necháme péct lilky a dýni. Máme-li k dispozici gril, necháme na něm zeleninu ze
všech stran spálit, dokud není zcela měkká. (Lilek je hotový poměrně rychle, dýně trvá mnohem déle.)
Vydlabeme upečenou dužinu dýně a ochutíme solí, olivovým olejem a kapkou vinného octa. Taktéž
vydlabeme upečenou dužinu lilku, rozmačkáme vidličkou a ochutíme utřeným česnekem, solí, olivovým
olejem a kapkou vinného octa.
Z rajčete odřízneme "čepičku", spodek a vršek a rozpůlíme ho. Tak získáme dva silnější řízky rajčete a
obalíme v mouce, našlehaných vejcích a prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém řepkovém oleji dozlatova.
Podáváme předvařené a ze všech stran opečené vepřové karé nakrájené na plátky, pyré z dýně a lilku a smažené rajče.+ 1 fotka

Co jsou biopotraviny a proč je vhodné z nich vařit? Jak se pěstují produkty v ekologickém zemědělství? Znáte ty nejlepší recepty z kvalitních potravin přímo od mistra šéfkuchaře?

Petra Járková
Petra Járková 23. 09. 2019 12:00

Co jsou biopotraviny?

Pokud do košíku vložíte produkt ekologického zemědělství, přesně víte, co kupujete. Nebude totiž obsahovat žádná barviva, zlepšovadla chutí, vůní nebo konzistence a umělá dochucovadla. Ekologické zemědělství se spoléhá na přírodní procesy, ale nevyhýbá se ani moderním agrotechnickým postupům. Půda je živá, plná žížal a nejrůznějších přirozených mikroorganismů.

Farmářské chovy

Farmáři využívají přírodních hnojiv a rovněž plevelu a škůdců se zbavují šetrně. Co se týče chovu zvířat, zohledňují se hlavně jejich potřeby. Samozřejmostí je dostatečný výběh na pastvě a prostor při ustájení. Mláďata dlouho žijí se svými matkami a jejich růst není nijak regulován. Zvířata tak rostou v téměř přirozených podmínkách bez stresu, kterému nejsou vystavena ani při porážce, která je co nejšetrnější.

Kam na konci září za biopotravinami?

28. září vyrazte na akci Poznej svého farmáře na Ekofarma Babiny. Pro dospělé je přichystán trh nebo ochutnávky, děti si mohou zaskákat na nafukovacím kombajnu, projet se na koních nebo si nechat některé z domácích zvířat namalovat na obličej.

Hugo Hromas

Hugo si na lokálních kvalitních surovinách zakládá. V roce 2012 začal spolupracovat s Českým rozhlasem na pořadu Ve vlastní šťávě, jehož je autorem. Jako poradce pro gastronomii pracuje se svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a vytváří Kuchařku ze dvora se zaměřením na úspornou práci se surovinami a využití lokálních zdrojů. Inspiraci čerpá také při svých četných zahraničních cestách. Těžištěm jeho práce je kuchyně Levanty a Jeruzaléma, použití ryb, masa, zeleniny, ovoce a bylinek.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY HUGA HROMASE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články