Pečený čaj nebo sirup pro dospělé: Osvědčené metody zpracování švestek

Pečený čaj nebo sirup pro dospělé: Osvědčené metody zpracování švestek

Švestky patří mezi velmi oblíbené podzimní ovoce. Stojí pár korun, můžete je koupit na každém rohu a lze z nich připravit spoustu dobrot. A to ve sladkém i ve slaném provedení.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 06. 09. 2019 14:00

Při nákupu si dejte na čas

Pokud chcete upéct senzační švestkový koláč nebo udělat maso na švestkách, věnujte při nákupu švestek pozornost jejich výběru. Vybírejte si vždy pevné a zralé plody. Ty příliš měkké se hodí na přípravu povidel, ale moc z nich neuvaříte. A ty tvrdé zase musíte doma nechat dojít. Doma švestky uložte na temné a chladné místo. Do lednice ale nepatří, zbytečně by se začaly kazit.

Švestky zamrazte, vydrží vám do zimy

Švestky můžete rozpůlit a vypeckovat, zmrazit ale můžete i celé plody. Vložte je do mrazicí misky nebo mikrotenového sáčku a uložte do mrazáku. Takto vám vydrží půl roku. Zmražené švestky se výborně hodí na přípravu koláčů nebo knedlíků.

Zdravé sušené dobroty

Švestky lze jednoduše usušit, budete tak mít výborné zdravé zobání na dlouhé zimní večery. Pokud nemáte sušičku ovoce, nevadí - švestky pohodlně usušíte i v troubě. Plody umyjte v teplé vodě, osušte a opatrně vypeckujte. Rozprostřete na plech, vložte do trouby a při 50 stupních nechte sušit asi čtyři hodiny.

Poté švestky vyndejte, nechte vychladnout a opět dejte do trouby, kde je necháte sušit při 65 stupních další tři hodiny. Plech vyjměte z trouby, švestky postříkejte ledovou vodou a nechte ještě půl hodiny dosušit. Švestky budou černé a krásně lesklé. Navíc si zachovají svou výjimečnou chuť, budou sladké.

Pečený čaj

Netradičním způsobem, jak zpracovat švestky, je připravit z nich pečený čaj. Je vynikající a rozhodně ho v zimních večerech uvítáte. Stačí ho jen zalít horkou vodou a voňavý nápoj je hotový.

Pečený čaj připravíte tak, že vypeckované švestky nakrájíte na čtvrtiny, na plechu smícháte s dalším ovocem jako pokrájená jablka nebo hrušky. Použít ale můžete i mražené ovoce jako jahody nebo rybíz. Podle chuti přidejte skořici, hřebíček a badyán. Směs pak zasypejte cukrem, promíchejte a pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi půl hodiny. Během pečení občas promíchejte.

Pokud čaj připravujete pro dospělé, můžete do pečené směsi přidat rum. Hotový čaj plňte do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

Švestkový sirup je zdraví prospěšný

Na litr švestkové šťávy potřebujete jen asi dvě kila hodně zralých švestek, půl kila cukru a zarovnanou kávovou lžičku kyseliny citronové. Omyté švestky vypeckujte, v míse rozmačkejte, zasypte cukrem a dobře promíchejte. Ovoce pak nechte při pokojové teplotě asi dva dny kvasit. Pak nejlépe přes jemné plátýnko nebo utěrku přeceďte do hrnce.

Ovocnou šťávu rychle přiveďte k varu a přidejte kyselinu citronovou. Pěnu, která se bude na povrchu během varu tvořit, sbírejte vařečkou. Svařený sirup nalijte do nahřátých lahví a důkladně uzavřete. Sterilujte při teplotě 85 stupňů asi půl hodiny. Hotový sirup nechte vychladnout a uložte na temném místě.

A ZDE NAJDETE NEJLEPŠÍ RECEPTY Z ČERSTVÝCH ŠVESTEK:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články