Zavařeniny a povidla ze švestek: Na co si dát pozor, abyste si na nich pochutnali?

Zavařeniny a povidla ze švestek: Na co si dát pozor, abyste si na nich pochutnali?

Švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce pozdního léta. Kromě výtečné chuti jsou rovněž skvělým pomocníkem při léčbě revmatismu, dny či nemocných jater. Znáte snad sladší dobroty než lívance s domácími švestkovými povidly nebo lehký kompot? Pokud si dáte pozor na tyto chyby, hravě je zvládnete…

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 08. 09. 2019 10:00

Švestkový kompot na jedničku

Chystáte se na švestkový kompot? Častou chybou je použít na zavařování měkké plody. Správné je postupovat opačně – na zavařování vybíráme výhradně pevné plody. Někdo zavařuje švestky celé, někdo je půlí, záleží jen na vaší chuti.

Na kompot budeme potřebovat samozřejmě švestky, celou skořici a hřebíček, na nálev pak litr vody a 350 až 400 gramů cukru. Švestky důkladně opláchneme a rozdělíme do sklenic. Do každé sklenice dáme 2 až 3 hřebíčky a kousek skořice. K vypeckovanému ovoci pak přidáme 1 až 2 pecky. Z vody a cukru uvaříme nálev, kterým zalijeme švestky naskládané ve sklenici. Ovoce musí být potopené. Uzavřeme a sterilujeme při devadesáti stupních asi patnáct až dvacet minut. Kompot uskladníme na temném místě a v chladu.

Staročeská povidla

Na pravá staročeská povidla budeme potřebovat jen dvě kila švestek a 800 gramů cukru krupice nebo krystal. Omyté švestky osušíme a odpeckujeme. Nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a prosypeme cukrem. Pečlivě promícháme. Přiklopíme pokličkou, ale neudělejte školáckou chybu – je zapotřebí, aby byl zajištěn přístup vzduchu. Pro voňavější povidla ještě můžeme přidat čerstvou vanilku, celou skořici, hřebíček nebo badyán.

Druhý den pak hrnec přendáme na sporák a zprudka vaříme asi hodinu. Průběžně mícháme, aby se švestky nepřipálily ke dnu. Pak teplotu zmírníme a další hodinu necháme povidla jen probublávat, dokud nebudou mít kašovitou konzistenci. Nesmí být ani řídká, ani příliš hustá.

Hotová přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, které můžeme ještě pro vůni vypláchnout rumem, a dobře zavíčkujeme. Necháme je vychladnout víčkem dolů do druhého dne. Povidla vydrží zhruba rok.

Znáte klevelu?

Řídká povidla s trochou cukru – to je švestková klevela. Je vynikající do jogurtu nebo litého těsta na pečení moučníku. Můžeme s ní polít knedlíky nebo si ji jen tak namazat na chleba s máslem.

Klevela se nevaří tak dlouho jako povidla, ale švestky se nechávají stát naložené do menšího množství cukru, cca 250 g na kilo vypeckovaných švestek. Švestky naložíme rovnou do těch hrnců, ve kterých je budeme vařit a přikryté necháme alespoň 24 hodin stát.

Poté je vaříme nejdříve prudším plamenem, pak jen na mírném ohni. Nevyvařujeme tolik jako povidla, výsledná konzistence má být řidší. Hotovou klevelu ještě horkou nalijeme do sklenic a zavíčkujeme. Kdo chce, může klevelu ještě sterilovat, ale není to nutné.

A ZDE ČTĚTE, NA ČEM VŠEM ZE ŠVESTEK SI MŮŽETE POCHUTNAT:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články