Zavařeniny a povidla ze švestek: Na co si dát pozor, abyste si na nich pochutnali?

Zavařeniny a povidla ze švestek: Na co si dát pozor, abyste si na nich pochutnali?
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Švestky patří mezi nejoblíbenější ovoce pozdního léta. Kromě výtečné chuti jsou rovněž skvělým pomocníkem při léčbě revmatismu, dny či nemocných jater. Znáte snad sladší dobroty než lívance s domácími švestkovými povidly nebo lehký kompot? Pokud si dáte pozor na tyto chyby, hravě je zvládnete…

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 8. září 2019

Švestkový kompot na jedničku

Chystáte se na švestkový kompot? Častou chybou je použít na zavařování měkké plody. Správné je postupovat opačně – na zavařování vybíráme výhradně pevné plody. Někdo zavařuje švestky celé, někdo je půlí, záleží jen na vaší chuti.

Na kompot budeme potřebovat samozřejmě švestky, celou skořici a hřebíček, na nálev pak litr vody a 350 až 400 gramů cukru. Švestky důkladně opláchneme a rozdělíme do sklenic. Do každé sklenice dáme 2 až 3 hřebíčky a kousek skořice. K vypeckovanému ovoci pak přidáme 1 až 2 pecky. Z vody a cukru uvaříme nálev, kterým zalijeme švestky naskládané ve sklenici. Ovoce musí být potopené. Uzavřeme a sterilujeme při devadesáti stupních asi patnáct až dvacet minut. Kompot uskladníme na temném místě a v chladu.

Recept na kynutou bábovku s mandlemi a borůvkami od Josefa Maršálka:
Mohlo by Vás zajímat:

Jak upéct dokonalou bábovku: Rady od cukráře anglické královny Josefa Maršálka a jeho borůvková receptura

Staročeská povidla

Na pravá staročeská povidla budeme potřebovat jen dvě kila švestek a 800 gramů cukru krupice nebo krystal. Omyté švestky osušíme a odpeckujeme. Nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a prosypeme cukrem. Pečlivě promícháme. Přiklopíme pokličkou, ale neudělejte školáckou chybu – je zapotřebí, aby byl zajištěn přístup vzduchu. Pro voňavější povidla ještě můžeme přidat čerstvou vanilku, celou skořici, hřebíček nebo badyán.

Druhý den pak hrnec přendáme na sporák a zprudka vaříme asi hodinu. Průběžně mícháme, aby se švestky nepřipálily ke dnu. Pak teplotu zmírníme a další hodinu necháme povidla jen probublávat, dokud nebudou mít kašovitou konzistenci. Nesmí být ani řídká, ani příliš hustá.

Hotová přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, které můžeme ještě pro vůni vypláchnout rumem, a dobře zavíčkujeme. Necháme je vychladnout víčkem dolů do druhého dne. Povidla vydrží zhruba rok.

Kamila je optimistická a velmi upovídaná.
Mohlo by Vás zajímat:

Instagramová ikona: Kuchařka Kamu vaří z Nového Zélandu online pro fanoušky přímo z auta

Znáte klevelu?

Řídká povidla s trochou cukru – to je švestková klevela. Je vynikající do jogurtu nebo litého těsta na pečení moučníku. Můžeme s ní polít knedlíky nebo si ji jen tak namazat na chleba s máslem.

Klevela se nevaří tak dlouho jako povidla, ale švestky se nechávají stát naložené do menšího množství cukru, cca 250 g na kilo vypeckovaných švestek. Švestky naložíme rovnou do těch hrnců, ve kterých je budeme vařit a přikryté necháme alespoň 24 hodin stát.

Poté je vaříme nejdříve prudším plamenem, pak jen na mírném ohni. Nevyvařujeme tolik jako povidla, výsledná konzistence má být řidší. Hotovou klevelu ještě horkou nalijeme do sklenic a zavíčkujeme. Kdo chce, může klevelu ještě sterilovat, ale není to nutné.

A ZDE ČTĚTE, NA ČEM VŠEM ZE ŠVESTEK SI MŮŽETE POCHUTNAT:

Švestkové knedlíky s mákem Suroviny: 600 g brambor vařených ve slupce 200 g hrubé mouky sůl 30 g másla 1 vejce asi 1 kg švestek 120 g mletého máku 120 g moučkového cukru 80 g rozpuštěného másla nebo sádla Postup: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mouku, event. dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložíme švestku a dobře zabalíme. Vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme na talíř, sypeme mákem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem či sádlem.
Mohlo by Vás zajímat:

Sladké knedlíky, rozpeky, krkovička. Nejlepší pochoutky ze švestek

Cvičitelka Hanka Kynychová: Tři roky jsem žila s tyranem, bití mi přišlo normální

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články