Ovocné knedlíky jako od babičky: Připravovaly se smažením, Neruda o nich psal fejetony

12. července 2019
Pixabay
Pixabay

Ovoce je všude plno a ovocné knedlíky patří k české letní klasice. Na toto národní jídlo k nám jezdí cizinci z celého světa, tak by byla ostuda, kdybyste nebyli schopni připravit rodině ty nejlepší ovocné knedle, za které by se nestyděly ani naše babičky.

První zmínku o ovocných knedlících najdete už v kuchařce ze 17. století. Šlo o knedlíky švestkové a překvapivě byly připravovány smažením.

V Česku se plněné ovocné knedlíky většinou připravují z kynutého nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce jako je broskev, borůvky, meruňka, jahoda a další. Posléze se připravují varem ve vroucí vodě. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Z bramborového těsta se připravují tradiční švestkové knedlíky, které jsou plněné švestkami, sypané mákem s cukrem a polité máslem.

Mezi nejvěrnější ctitele švestkových knedlíků patřil básník Jan Neruda, jenž jim dokonce složil hold v jednom ze svých vtipných fejetonů.

Chystáte se vařit ovocné knedlíky? Pak dbejte na tyto rady, aby se vám vždy povedly výstavní kousky.

  1. Než připravíte celou várku, vždy uvařte jeden kus na zkoušku.
  2. Není-li uvedeno jinak, vyndavejte knedlíky z vroucí vody děrovanou naběračkou a nechte na cedníku okapat. Propichujte jen kynuté.
  3. Prakticky všechna těsta můžete ,ztužovat‘ moukou, strouhankou či krupicí, případně ředit máslem či mlékem.
  4. Ovoce může být čerstvé i mražené, důležité je, aby bylo co nejlépe osušené.
  5. Knedlíky se nemusí ovocem jen plnit, dá se na ně přelít i smíchané s tvarohem, smetanou, jogurtem, zakysanou smetanou či marmeládou.
  6. Doporučujeme jejich chuť podtrhnout také čerstvou mátou, estragonem a meduňkou.
  7. Knedlíky také dávejte jen do vody v plném varu a vaření mějte stále pod kontrolou – sražené byste je jistě nechtěli. A nepodceňujte ani dobu kynutí a teplotu surovin.

NA RECEPTY NA OVOCNÉ KNEDLÍKY SE PODÍVEJTE V GALERII: