Ovocné knedlíky jako od babičky: Připravovaly se smažením, Neruda o nich psal fejetony

Ovocné knedlíky patří na letní stůl
Zdroj: Pixabay
Ovocné knedlíky patří na letní stůlŠvestkové knedlíky s mákem Suroviny: 600 g brambor vařených ve slupce 200 g hrubé mouky sůl 30 g másla 1 vejce asi 1 kg švestek 120 g mletého máku 120 g moučkového cukru 80 g rozpuštěného másla nebo sádla Postup: Brambory uvaříme nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, sůl, při pokojové teplotě změklé máslo a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme mouku, event. dětskou krupičku. Těsto rozválíme na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájíme na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložíme švestku a dobře zabalíme. Vaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme na talíř, sypeme mákem smíchaným s cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem či sádlem.Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou Suroviny: Těsto: vejce 2 ks máslo, změklé 50 g měkký jemný plnotučný tvaroh 250 g špetka soli polohrubá mouka 200–250 g moučkový cukr 1 lžíce Krém: čerstvé jahody 250 g + na ozdobu měkký tvaroh 250 g mléko 100 ml Postup: Do mísy, ve které budete hnětat těsto nasypte měkké máslo. Přidejte vejce a vše důkladně prošleháme. Dále si odvažte mouku a postupně zapracujte do těsta. V této fázi bude těsto už hustší. Ještě přidejte špetku soli, tvaroh a nakonec moučkový cukr. Těsto bude lepkavé, proto si nasypte mouku na vál a teprve na mouku položte těsto. Mouku už nezapracovávejte do těsta, jen dokola obalte. Nyní je důležité si pomoučit ruce. Ukrojte si kousek těsta (já dělám vždy 20 g knedlíčky) a uválejte kuličku. Klaďte opět na pomoučený vál. Nyní si dejte vařit vodu. Jakmile bublá, tak do ní vložte knedlíčky. Ty se budou vařit cca 3-5 minut. Poznáte, že jsou hotové tak, že vyplavou na povrch. Přeceďte, přidejte lžičku másla a promíchejte. Máslo se obalí po povrchu knedlíčků a ty se neslepí k sobě. Teď se vrhněte na přípravu omáčky. Do mixéru vložte očištěné jahody. A rozmixujte do hladkého smoothie. Zvlášť do misky si vložte tvaroh, trochu mléka a rozmíchejte. A můžete servírovat. Na talíř nalijte omáčku z čerstvých jahod. Přidejte omáčku z tvarohu a vložte knedlíčky. Posypte kousky jahod a popřípadě mátou a můžete podávat. Malinové ovocné knedlíky Suroviny: Těsto: sůl - špetka 1 ks vejce 2 lžíce moučkový cukr 1 ks vanilkový cukr 400 g polohrubá mouka 21 g droždí 220 ml vlažná voda dle hustoty těsta, cca Dále: moučkový cukr šlehačka nebo zakysaná smetana, jogurt... maliny drobenka maliny kostkový cukr Postup: Mouku nasypeme do mísy, smícháme s moučkovým cukrem a solí. Uprostřed mouky uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přisypeme vanilkový cukr, přilijeme trochu vlažné vody a mírně promícháme na kašičku, ze které necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vlažnou vodu a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou kynout cca 30-40 minut. Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které na pomoučněném stole zploštíme, naplníme očištěnými suchými malinami nebo ostružinami, a protože jsou po tepelné úpravě maliny i ostružiny dost kyselé, přidáme k nim i kousek kostkového cukru. Všechny knedlíky pevně uzavřeme, spojem je klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě krátce (cca 12 minut) kynout. Po vykynutí knedlíky naházíme do vroucí vody a vaříme cca 5 minut. Během vaření je opatrně alespoň jednou promícháme (otočíme). Uvařené knedlíky vyndáme cedníkem do mísy a IHNED je propícháme vidličkou nebo jehlicí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je nepropíchali, knedlíky by se srazily. Knedlíky posypeme trochou moučkového cukru a promícháme, nedojde tak k jejich slepení (nebo je pokapeme máslem). Na talířích je ozdobíme dle vlastní chuti a fantazie slazenou šlehačkou či smetanou, čerstvými malinami nebo ostružinami, posypeme moučkovým cukrem...+ 3 fotky+ 4 fotky

Ovoce je všude plno a ovocné knedlíky patří k české letní klasice. Na toto národní jídlo k nám jezdí cizinci z celého světa, tak by byla ostuda, kdybyste nebyli schopni připravit rodině ty nejlepší ovocné knedle, za které by se nestyděly ani naše babičky.

Petra Járková
Petra Járková 12. července 2019

První zmínku o ovocných knedlících najdete už v kuchařce ze 17. století. Šlo o knedlíky švestkové a překvapivě byly připravovány smažením.

V Česku se plněné ovocné knedlíky většinou připravují z kynutého nebo tvarohového těsta. Plní se nejrůznějšími druhy ovoce jako je broskev, borůvky, meruňka, jahoda a další. Posléze se připravují varem ve vroucí vodě. Podávají se teplé posypané nastrouhaným tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Z bramborového těsta se připravují tradiční švestkové knedlíky, které jsou plněné švestkami, sypané mákem s cukrem a polité máslem.

Mezi nejvěrnější ctitele švestkových knedlíků patřil básník Jan Neruda, jenž jim dokonce složil hold v jednom ze svých vtipných fejetonů.

Mléčná kaše s malinami Suroviny: 1 l mléka 300 g krátkozrnné rýže 200 g malin 1 balení skořicového cukru Postup: Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.
Mohlo by Vás zajímat:

Ze šuplíku zkušených hospodyněk: Jak zamrazovat maliny a proč z jahod neodstraňovat stopky

Chystáte se vařit ovocné knedlíky? Pak dbejte na tyto rady, aby se vám vždy povedly výstavní kousky.

  1. Než připravíte celou várku, vždy uvařte jeden kus na zkoušku.
  2. Není-li uvedeno jinak, vyndavejte knedlíky z vroucí vody děrovanou naběračkou a nechte na cedníku okapat. Propichujte jen kynuté.
  3. Prakticky všechna těsta můžete ,ztužovat‘ moukou, strouhankou či krupicí, případně ředit máslem či mlékem.
  4. Ovoce může být čerstvé i mražené, důležité je, aby bylo co nejlépe osušené.
  5. Knedlíky se nemusí ovocem jen plnit, dá se na ně přelít i smíchané s tvarohem, smetanou, jogurtem, zakysanou smetanou či marmeládou.
  6. Doporučujeme jejich chuť podtrhnout také čerstvou mátou, estragonem a meduňkou.
  7. Knedlíky také dávejte jen do vody v plném varu a vaření mějte stále pod kontrolou – sražené byste je jistě nechtěli. A nepodceňujte ani dobu kynutí a teplotu surovin.

NA RECEPTY NA OVOCNÉ KNEDLÍKY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Škola líčení: Vizážistka Diana Vitikačová radí, jak na rychlý denní make-up do školy či do práce

Další články