Ze šuplíku zkušených hospodyněk: Jak zamrazovat maliny a proč z jahod neodstraňovat stopky

Mléčná kaše s malinami

Suroviny:

1 l mléka
300 g krátkozrnné rýže
200 g malin
1 balení skořicového cukru

Postup:

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.
Zdroj: Instagram
Mléčná kaše s malinami

Suroviny:

1 l mléka
300 g krátkozrnné rýže
200 g malin
1 balení skořicového cukru

Postup:

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.Borůvkové smoothie

Suroviny:

1 banán
150 g borůvek
na doředění rostlinné mléko (např. kokosové, mandlové)

Postup:

Omyjeme borůvky, přidáme banán, mléko a rozmixujeme. Mléko přidáváme postupně dle toho, jak moc husté smoothie chceme mít. Ihned podáváme.Steak s jahodovou omáčkou

Suroviny:

800 g hovězího nízkého roštěnce
100 ml sweet and chilli omáčky
mořská sůl
olivový olej
20 g másla

800 g jahod
2 špetky čerstvě mletého kardamomu
50 ml růžového vína na zředění omáčky
sůl

100 g másla
2 čekanky
50 ml javorového sirupu
100 g vlašských ořechů
špetka soli
olivový olej

Postup:

Hovězí roštěnec nakrájíme na porce po 200 g a marinujeme je ve sweet and chilli omáčce, ideálně přes noc. Maso pečeme na pánvi do růžova z obou stran, po upečení osolíme a poklademe plátky másla.

Polovinu dávky jahod rozmixujeme s vínem, ochutíme kardamomem a krátce společně provaříme, aby se uvolnila chuť koření. Do hotové omáčky vložíme těsně před podáváním druhou část nakrájených jahod.

Čekanku nakrájíme podélně na ¼ a na přepuštěném másle ji krátce prohřejeme s javorovým sirupem, zasypeme sekanými vlašskými ořechy. Steak podáváme s jahodovou omáčkou a čekankou, na talíři vše jemně zakápneme olivovým olejem.Salát s kuskusem a malinami

Suroviny:

350 g kuskusu
600 ml vroucího kuřecího či zeleninového vývaru
200 g fety
2 okurky
4 jarní cibulky
300 g malin
50 g opražených piniových semínek
natrhaných lístků z 1 svazku bazalky
nastrouhanou kůru z 1 biocitronu
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce balzamikového octa
4 lžíce extra panenského olivového oleje
šťáva z 1 citronu
sůl
pepř

Postup:

350 g kuskusu dejte do mísy a přelijte 600 ml vroucího kuřecího či zeleninového vývaru. Zamíchejte, přiklopte a nechte stát, aby se tekutina vstřebala. Promíchejte, aby zmizely hrudky.

Přidejte 200 g fety, nakrájené či rozdrobené, 2 okurky, na tenká kolečka, 4 jarní cibulky, na šikmé plátky, 300 g malin, přebraných a opláchnutých, 50 g opražených piniových semínek, natrhané lístky z 1 svazku bazalky a nastrouhanou kůru z 1 biocitronu a opatrně promíchejte. 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci balzamikového octa, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, šťávu z 1 citronu, sůl a pepř prošlehejte.

Dresinkem zalijte salát a podávejte.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pokud sklízíte ovocnou nadílku plnými hrstmi, pak jistě za pár dní už jahody, maliny nebo třešně nemůžete ani vidět. Pak přichází na řadu mrazák, který se okamžitě stává pro letní prázdniny vaším nejlepším přítelem.

Petra Járková
Petra Járková 11. 07. 2019 12:00

Nebojte se zamrazovat

V létě je ideální si udělat zásoby vitamínů na zimu. U letního ovoce, jako jsou jahody, maliny, višně, třešně, rybíz nebo borůvky se zamrazování vůbec nemusíte bát. Ovoce vám s klidem vydrží v mrazáku do zimy a dokonce si i zachová své vitamíny.

Pěkný tvar

Maliny a jahody si zachovají svůj tvar,  pokud je po umytí nejprve rozložíte na tác a dáte ovoce i s ním do mrazáku. Po dvou hodinách, kdy začne ovoce tuhnout, ho přendejte do sáčku nebo krabičky a znovu uložte do mrazničky.

Zapište si datum zamrazení

Před zamrazením je ideální napsat si druh ovoce, hmotnost a datum zamrazení na krabičku. Díky tomu máte lepší přehled o čerstvosti konzumovaných plodů, které vydrží zamrazené cca devět měsíců.

Neodstraňujte z jahod stopky

Před mytím z jahod neodstraňujte stopky. Díky nim se voda nedostane do jahody a ta tím pádem zůstává déle čerstvá.

Nemyjte ovoce

Pokud máte ovoce ze zahrádky, jahody ani maliny před zamrazením nemyjte. Opláchněte je až těsně před konzumací. Omyté ovoce se rychleji kazí.

Jiné možnosti

Pokud se vám nechce zamrazovat, vyzkoušejte jiné možnosti. Z jablek, hrušek, švestek a meruněk můžete udělat dokonalé pyré. Z malin, jahod i rybízu je zase skvělá domácí zmrzlina a také působí stylově zamrazené v kostkách ledu.  Veškeré letní ovoce je také možné dát si do mixéru a udělat z něj smoothie, které vám v horkých dnech klidně nahradí svačinu.

LETNÍ RECEPTY S ČERSTVÝM OVOCEM NALEZNETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články