Maliny v hlavní roli: Upečte si piškotovou roládu, špaldový chlebíček, nadýchané řezy nebo díky nim zhubněte

Dort s malinami potěší.
Zdroj: Pixabay
Recept na malinový chlebíček:Suroviny: 1 šálek hladké mouky, 8 bílků, 3/4 šálku moučkového cukru, 1 šálek mletých ořechů, 10 lžic oleje, 1/2 šálku malinPostup: Čerstvé maliny opereme, zavařené necháme okapat a posypeme je hladkou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr, přidáme mouku smíchanou s mletými ořechy, olej, maliny a lehce promícháme. Takto připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček a ve vyhřáté troubě při cca 180 °C upečeme. Hotový chlebíček necháme chvíli vychladnout, vyklopíme z formy na podnos a pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.Recept na malinové řezy:+ 6 fotek+ 7 fotek

Kdo by nemiloval maliny! Jejich výrazná lehce nakyslá chuť je spolu s jahodovým mámením tou nejoblíbenější plodinou českého léta. Když už však nevíte, co s čerstvými malinami a zamrazování máte plné zuby, začněte péct. Piškotové těsto je snadné a můžete ho vyzkoušet na mnoho způsobů.

Petra Járková
Petra Járková 01. 07. 2019 12:00

V Čechách byl maliník jako zahradní rostlina pěstován už v 16. století. Dnes se díky dlouhodobému šlechtění můžeme těšit nejen z divokých malin, které nasbíráme v lese a oproti těm zahradním se vyznačují mnohem intenzivnější chutí a vůní, ale také ze zahradních, hrajících barvami od bílých přes žluté, oranžové a růžové až po ty v mnoha odstínech červené po temně fialovou.

Karmínově zbarvené plody jsou nabité vitaminy – zejména C a B, provitaminem A, organickými kyselinami a antioxidanty. Maliny v čerstvé, zmražené i kompotované podobě i produkty z nich jsou účinné při horečnatých onemocněních, mezi něž patří třeba zánět průdušek nebo revma.

Hořký čaj z nich připravený má díky vysokému obsahu taninů (10–15 %) stahující účinky a pomáhá při střevních zánětech. Jako kloktadlo léčí rovněž záněty v dutině ústní. V lidovém léčitelství se list maliníku používá i k hojení ran, tlumení kolik nebo nemocí horních cest dýchacích.

Další dobrou zprávou je, že maliny snižují cholesterol v krvi a pomáhají při redukci váhy. Přestože jsou sladké, mají minimum kalorií a samozřejmě žádný tuk.

NA KONKRÉTNÍ RECEPTY Z TÉTO LAHODNÉ PLODINY SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články