Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.
Zdroj: Labeta
Maliny jsou oblíbeným letním ovocem.Džem z malin a rybízu: 

Suroviny: 

700 g malin,
500 g červeného a bílého rybízu,
1 sáček JamFix 2:1 Labeta,
500 g třtinového cukru,
1 lžička kyseliny citronové.

Postup: 

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložte do dostatečně velkého hrnce. Nasypte JamFix promíchaný s cukrem a kyselinou citronovou a promíchejte. Toto měkké ovoce stačí vařit asi deset minut, pak je přímo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem. Znovu povařte a ochutnejte, podle chuti dolaďte cukrem nebo citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi malinová zrníčka, horkou marmeládu přepasírujte přes síto. Ještě horký džem plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte a otočte víčkem dolů. Horký džem roztáhne gumičku ve víčku a tím se hermeticky uzavře. Na pracovní desce naplněné sklenice zabalíme do deky a necháme hodinu "chladnout". Sklenice skladujte ideálně v chladu a temnu. Meruňkovo-malinový dvojbarevný džem:

Suroviny: 

400 g malin,
400 g meruněk,
1 balení ovocného pektinu Labeta,
cca 1 kg cukru,
0,5 lžičky kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Každé ovoce zvlášť rozmačkáme, promícháme s polovinou cukru a pektinem a necháme pustit šťávu. Džem je třeba uvařit odděleně, proto veškeré suroviny rozdělíme na půl. Ovoce s cukrem přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou a necháme pár minut probublat. Sbíráme případnou pěnu a nezapomeneme ochutnávat a doslazovat či dokyselovat podle naší chuti. Do sterilizovaných skleniček plníme nejprve malinový džem do poloviny sklenky a necháme ji ztuhnout. Mezitím si stejným způsobem uvaříme meruňkovou část. Tu opatrně nalijeme na již vychladlé maliny a zavíčkujeme. Víčka i hrdla skleniček jsme předtím otřeli alkoholem. Tuto marmeládu je dobré sterilovat v zavařovacím hrnci či ve vodě v kastrolu na sporáku alespoň po dobu 10 minut. Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Je čas na zavařování! Tropické dny vystřídaly příjemnější teploty, ale i bouřky a déšť, proto je na čase najít si nějakou suchou aktivitu. A tou nejlepší je samozřejmě zavařování. Dnes se podíváme na zoubek malinám.

Petra Járková
Petra Járková 15. 07. 2019 12:00

Rozmach marmelády

Jako dárek se v 16. století dostala tato pochoutka na anglický dvůr i na jazyk krále Jindřicha VIII. V nové zemi se zachovalo jméno, ale výrazně se změnilo složení. Místo kdoulí se používaly pomeranče, které se sem hojně od 17. století dovážely.

Proč by neměly chybět v jídelníčku?

Maliny jsou ovoce plné vitaminů a dalších prospěšných látek. Jsou skvělým antioxidantem a navíc obsahují i dost vitaminu B, který pomáhá bojovat se stresem. Maliny obsahují třísloviny, které pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.

Zázraky v kuchyni

S malinami se dají v kuchyni dělat zázraky. Z listů si můžete připravit vynikající limonádu, plody můžete jíst samotné, v jogurtu, přidat je na palačinky nebo do jakékoli pečené dobroty. A o tom, jak vynikající je poctivý domácí malinový džem, se asi ani nemusíme dlouze rozepisovat.

Marmeláda versus džem

Od roku 2004 je podle pravidel Evropské unie možné marmeládou označovat jen produkty z citrusů (pomerančů, grepů, mandarinek, limetek apod.). A jejich podíl musí být minimálně 20 %.

Džem může obsahovat jeden nebo více druhů ovoce, přičemž jeho minimální obsah je stanoven na 35 %. Pokud džem obsahuje minimálně 45 % ovoce, může nést označení „výběrový“ nebo „extra“.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MALINOVÉ DŽEMY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články