Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

15. července 2019
Labeta
Labeta

Je čas na zavařování! Tropické dny vystřídaly příjemnější teploty, ale i bouřky a déšť, proto je na čase najít si nějakou suchou aktivitu. A tou nejlepší je samozřejmě zavařování. Dnes se podíváme na zoubek malinám.

Rozmach marmelády

Jako dárek se v 16. století dostala tato pochoutka na anglický dvůr i na jazyk krále Jindřicha VIII. V nové zemi se zachovalo jméno, ale výrazně se změnilo složení. Místo kdoulí se používaly pomeranče, které se sem hojně od 17. století dovážely.

Proč by neměly chybět v jídelníčku?

Maliny jsou ovoce plné vitaminů a dalších prospěšných látek. Jsou skvělým antioxidantem a navíc obsahují i dost vitaminu B, který pomáhá bojovat se stresem. Maliny obsahují třísloviny, které pomáhají čistit střeva a dostávat z těla přebytečnou vodu. I proto se jejich konzumace doporučuje při hubnutí.

Zázraky v kuchyni

S malinami se dají v kuchyni dělat zázraky. Z listů si můžete připravit vynikající limonádu, plody můžete jíst samotné, v jogurtu, přidat je na palačinky nebo do jakékoli pečené dobroty. A o tom, jak vynikající je poctivý domácí malinový džem, se asi ani nemusíme dlouze rozepisovat.

Marmeláda versus džem

Od roku 2004 je podle pravidel Evropské unie možné marmeládou označovat jen produkty z citrusů (pomerančů, grepů, mandarinek, limetek apod.). A jejich podíl musí být minimálně 20 %.

Džem může obsahovat jeden nebo více druhů ovoce, přičemž jeho minimální obsah je stanoven na 35 %. Pokud džem obsahuje minimálně 45 % ovoce, může nést označení „výběrový“ nebo „extra“.

NA TY NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MALINOVÉ DŽEMY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu