Mezinárodní den koktejlů: Jak si připravit ty nejoblíbenější drinky na světě

Absinth můžete přidat do koktejlů
Zdroj: Pixabay
Bellini vás příjemně osvěžíMáte chuť na pořádnou Margaritu?Nechte si namíchat dokonalý koktejlAbsinth můžete přidat do koktejlů+ 5 fotek+ 6 fotek

Mezinárodní den koktejlů je tu. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale vědí, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily.

Petra Járková
Petra Járková 14. 05. 2019 10:00

Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

Vydejte se do Ameriky

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se staly před více než 200 lety USA. V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů.

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým džusem. O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal.

Jak na Queens?

Složení:

4,5 cl London dry gin

1,5 cl suché martini

1,5 cl sladké martini

3 cl ananasový džus

Příprava:

Do shakeru dáme led a všechny ingredience, promícháme a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl zdobí citronovou kůrou.

Hurá do Itálie na Bellini! 

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů. Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty.

 Jak na italské Bellini?

 Složení:

5 cl broskvové pyré

10 cl Prosecco

Chambord – stačí pouze pár kapek

Příprava:

Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem. Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.

Mexická Margarita tak trochu jinak 

Margarita je z koktejlů, které se řadí především mezi plážové drinky.

Jak na netradiční Margaritu?

Složení:

4,5 cl Tequila (ideálně reposado)

1,5 cl čerstvé limetové šťávy

2 lžičky agáve sirupu

Příprava:

Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články