Jde s medem zhubnout? 4 fascinující fakta o tekutém zlatu

med
Zdroj: freepik.com

Zdravá náhražka za cukr při shazování kil? Ne tak docela, ale i přesto má med mnohem více pro, kterými můžete omluvit své zdravé mlsání.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 10. 2018 10:13

Někdo si ho dává i do kávy a beze sporu patří mezi první věci, po kterých sáhneme, když nás trápí chřipka. Teplý čaj ze zázvoru se lžičkou medu se už stal symbolem boje proti nachlazení. Med totiž, na rozdíl od cukru, obsahuje spoustu cenných látek, které vám pomohou se z nemoci „vylízat“.

Posiluje imunitu

Obzvláště s přicházejícími chladnějšími dny byste neměla na med zapomínat. Jen jedna lžička medu denně posílí vaši obranyschopnost a přidat si ji do čaje není žádná námaha. Díky antiseptickým a antibakteriálním schopnostem je med skvělým lékem na infekce i na již probíhající nachlazení. Med do čaje ale přidejte až ve chvíli, kdy budete schopná se z hrnku napít. Jestliže je voda stále moc horká, med ztratí svou účinnost.

Ulevuje od bolesti

Při menstruačních bolestech si dopřejte mateří kašičku nalačno nebo pijte čaj s medem třikrát denně. Med, lépe mateří kašička, tlumí příznaky menopauzy a pomáhá při gynekologických problémech. Stabilizuje hormonální hladinu estrogenu, jelikož obsahuje jemu podobné látky.

Zasycuje na delší dobu

Na co si ale přeci dát pozor je, že i když med není cukr, neměla byste si ho do hrnku přidat tolik, že by se dalo hovořit spíše o medu s čajem než čaji s medem. Nepříjemnou pravdou je, že ve 100 g medu je obsaženo 85 g cukru. Pořád je to ale vhodnější volba než cukr. Díky medu totiž roste hladina glukózy v krvi pomaleji a pocit sytosti přetrvá déle. Stejně tak snadněji ošálíte tělo, že nebude chtít mlsat.

Podporuje zažívání

Probiotické účinky medu dají „zlatou“ vašemu trávení. Tělu prospěšné bakterie, které jsou ve střevech, si po medu budou libovat, stejně jako vaše chuťové buňky. Už si nebudete muset povolovat knoflík kvůli nafouklému břichu, protože zažívací systém pošlape jako hodinky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články