Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut

Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut
Zdroj: Freepik.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Těstoviny jsou skvělá základní surovina. Dají se kombinovat s masem, zeleninou, někomu chutnají i na sladko s mákem či tvarohem. Jsou skvělé i za studena v salátu. Vytrhnou vám trn z paty, když potřebujete uvařit rychlou večeři pro rodinu nebo bleskově připravit luxusní pohoštění.

Jana Šulcová 24. listopadu 2020

Těstoviny pocházejí z Itálie, ale jejich pravlastí je Čína. Ať už je to, jak chce, naše česká kuchyně si je přivlastnila a máme už spoustu vlastních a skvělých chutných receptů. Určitě si můžeme připravit pravou al dente pastu s pancettou a tříletým parmazánem, ale to bychom asi s rozpočtem do výplaty nevydrželi. Nemusíme se stydět dělat věci po svém tak, jak nám to vyhovuje.

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli
Mohlo by Vás zajímat:

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

S rajčaty jsou nejlepší

Těstovinám nejlépe svědčí rajčata, ideálně čerstvá nebo konzervovaná. Použít můžeme i rajčatový protlak nebo šťávu. Kečup ale opravdu ne, i když je lákavé zalít špagety kečupem a prohlásit večeři za hotovou. Je doslova nabitý konzervanty, stabilizátory, cukry a všelijakými dalšími „dobrotami“. To radši k rajčatové šťávě přidáme bylinky. Nejlépe bazalku, ale skvělé je i oregano, tymián, rozmarýn nebo šalvěj.

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?
Mohlo by Vás zajímat:

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?

S masem i špenátem

Chcete-li k těstovinám přidat maso, tak v zájmu rychlosti je nejlepší kuřecí, krůtí anebo mleté vepřové či hovězí, případně ne moc prorostlá anglická slanina nebo šunka. Chutnají i s tuňákem z konzervy. Doslova bleskovka jsou těstoviny se špenátem a smetanou anebo jako další varianta se nabízí houby.

Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě
Mohlo by Vás zajímat:

Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě

Špagety se slaninou

Potřebujeme: 500 g těstovin (špaget), 250 g libové anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 1 menší cibuli, 2-3 stroužky česneku, rajčatový protlak (alespoň 3 lžíce), sůl, cukr, bylinky.

Postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opečeme ji, přisypeme nasekaný česnek a krátce orestujeme. Přidáme protlak a podle potřeby naředíme trochou vody. Omáčku necháme provařit a dochutíme solí, trochou cukru (rajčata jsou kyselá) a nakonec přimícháme čerstvé bylinky. Zatímco se chystá omáčka, v hrnci v dostatečném množství vydatně osolené vody uvaříme špagety. Kdo má rád, může si hotový pokrm posypat sýrem.

Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!
Mohlo by Vás zajímat:

Božská zelňačka jen ze tří základních surovin. Za dvacet minut je na stole!

Penne s tuňákem

Potřebujeme: 500 g těstovin (penne), 250 g tuňáka ve vlastní šťávě, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, sůl, pepř a rozmarýn.

Postup: Slijeme nálev z tuňáka. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme. Přidáme rajčata (ještě v konzervě je vidličkou nahrubo rozmačkáme nebo použijeme drcená) a necháme provařit. Přisypeme najemno nasekaným rozmarýnem. Nakonec vmícháme tuňáka a dochutíme solí a pepřem. Už ale nevaříme. Zatímco se chystá omáčka, v hrnci v dostatečném množství vydatně osolené vody uvaříme těstoviny. Slijeme je a promícháme s omáčkou. Ihned podáváme.

Potravinová sbírka: Hvězdy ze seriálu Slunečná se rozhodly pomoci
Mohlo by Vás zajímat:

Potravinová sbírka: Hvězdy ze seriálu Slunečná se rozhodly pomoci

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články