Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut

těstoviny, večeře
Zdroj: Freepik.com

Těstoviny jsou skvělá základní surovina. Dají se kombinovat s masem, zeleninou, někomu chutnají i na sladko s mákem či tvarohem. Jsou skvělé i za studena v salátu. Vytrhnou vám trn z paty, když potřebujete uvařit rychlou večeři pro rodinu nebo bleskově připravit luxusní pohoštění.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 11. 2020 11:00

Těstoviny pocházejí z Itálie, ale jejich pravlastí je Čína. Ať už je to, jak chce, naše česká kuchyně si je přivlastnila a máme už spoustu vlastních a skvělých chutných receptů. Určitě si můžeme připravit pravou al dente pastu s pancettou a tříletým parmazánem, ale to bychom asi s rozpočtem do výplaty nevydrželi. Nemusíme se stydět dělat věci po svém tak, jak nám to vyhovuje.

S rajčaty jsou nejlepší

Těstovinám nejlépe svědčí rajčata, ideálně čerstvá nebo konzervovaná. Použít můžeme i rajčatový protlak nebo šťávu. Kečup ale opravdu ne, i když je lákavé zalít špagety kečupem a prohlásit večeři za hotovou. Je doslova nabitý konzervanty, stabilizátory, cukry a všelijakými dalšími „dobrotami“. To radši k rajčatové šťávě přidáme bylinky. Nejlépe bazalku, ale skvělé je i oregano, tymián, rozmarýn nebo šalvěj.

S masem i špenátem

Chcete-li k těstovinám přidat maso, tak v zájmu rychlosti je nejlepší kuřecí, krůtí anebo mleté vepřové či hovězí, případně ne moc prorostlá anglická slanina nebo šunka. Chutnají i s tuňákem z konzervy. Doslova bleskovka jsou těstoviny se špenátem a smetanou anebo jako další varianta se nabízí houby.

Špagety se slaninou

Potřebujeme: 500 g těstovin (špaget), 250 g libové anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 1 menší cibuli, 2-3 stroužky česneku, rajčatový protlak (alespoň 3 lžíce), sůl, cukr, bylinky.

Postup: Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a opečeme ji, přisypeme nasekaný česnek a krátce orestujeme. Přidáme protlak a podle potřeby naředíme trochou vody. Omáčku necháme provařit a dochutíme solí, trochou cukru (rajčata jsou kyselá) a nakonec přimícháme čerstvé bylinky. Zatímco se chystá omáčka, v hrnci v dostatečném množství vydatně osolené vody uvaříme špagety. Kdo má rád, může si hotový pokrm posypat sýrem.

Penne s tuňákem

Potřebujeme: 500 g těstovin (penne), 250 g tuňáka ve vlastní šťávě, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, sůl, pepř a rozmarýn.

Postup: Slijeme nálev z tuňáka. Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme. Přidáme rajčata (ještě v konzervě je vidličkou nahrubo rozmačkáme nebo použijeme drcená) a necháme provařit. Přisypeme najemno nasekaným rozmarýnem. Nakonec vmícháme tuňáka a dochutíme solí a pepřem. Už ale nevaříme. Zatímco se chystá omáčka, v hrnci v dostatečném množství vydatně osolené vody uvaříme těstoviny. Slijeme je a promícháme s omáčkou. Ihned podáváme.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články