Fit a krásnátestovánísoutěže

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?

Řízková hitparáda: Chutnají víc smažené na sádle, oleji, nebo másle?
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

I když křupavé řízky nejsou pravou českou pochoutkou, v našich kuchyních zdomácněly natolik, že je za národní pokrm můžeme zcela jistě považovat. Chutnají nám teplé s bramborem, kaší nebo salátem, ale i studené na výletě mezi dvěma krajíci chleba. Víme ale, jak je správně připravit?

Jana Šulcová 18. listopadu 2020

Obalit do trojobalu a osmažit se dá skoro všechno, od kvalitního vepřového nebo telecího masa přes kuřecí a krůtí prsa, mleté maso, ryby, uzeniny až po celer, cuketu či květák. Výsledkem bude chutná pochoutka, se kterou nikdy nešlápnete vedle.

Rychlé večeře ze zásob: Jak připravit skvělé jídlo za pár minut
Mohlo by Vás zajímat:

Rychlé večeře ze zásob: Jak připravit skvělé jídlo za pár minut

Křupavý trojobal

Možná vám to přijde zbytečné opakovat, ale na kvalitu řízků má velký vliv to, v čem je obalujete. Například vejce – máme ve zvyku je naředit troškou mléka nebo vody. Chyba! Tekutiny mají za následek, že obal nebude tak křupavý. Vajíčka ale osolte a můžete je ochutit třeba trochou pepře nebo sušeného a mletého česneku. Mouku používejte prosátou a hladkou. Nakonec to nejdůležitější. Používejte pouze kvalitní strouhanku z doma pomletého bílého pečiva. Dejte pozor, aby nebylo sypané mákem nebo kmínem.

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené
Mohlo by Vás zajímat:

Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené

Sádlo je nejlepší

Vepřové řízky je nelepší smažit v pořádně rozpáleném sádle. Sádlo totiž neobsahuje vodu ani bílkoviny. Také cholesterol obsahuje v mnohem menším množství než například mléčné tuky. Při smažení za vysokých teplot se nepřepaluje ani neprská.

Máslo voní, ale…

Máslo není vhodné na smažení vůbec. Sice předá pokrmům příjemnou chuť, ale obsahuje bílkoviny, které se při smažení rozkládají a vznikají zdraví nebezpečné produkty. Vhodnější je smažení na másle přepuštěném, které můžete zakoupit pod obchodním názvem ghee. Výrazně levnější a identické si ale vyrobíte doma sami.

Vyznejte se v mouce: Se kterou nepřiberete a kterou můžou dietáři
Mohlo by Vás zajímat:

Vyznejte se v mouce: Se kterou nepřiberete a kterou můžou dietáři

Olej je klasika

Pro smažení ve fritéze používáme oleje, ideálně řepkové. Moderní varianty smažení pracující s olejem olivovým jsou sice zdravější, ale pokrmům předají výraznou a pro někoho ne moc příjemnou chuť.

Ztužené tuky chuť nepřidají

Nedoporučujeme používat ztužené rostlinné tuky, sice jsou při smažení stabilní, ale z výživového hlediska jsou nevhodné vzhledem k vysokému obsahu nasycených masných kyselin. Totéž platí i o kokosovém oleji.

Co jíst, když nesmíte anebo nechcete konzumovat maso
Mohlo by Vás zajímat:

Co jíst, když nesmíte anebo nechcete konzumovat maso

Smažení horkým vzduchem

V moderní kuchyni se nyní nabízejí horkovzdušné fritézy, které smažené pokrmy připraví s minimem použitého tuku, v podstatě jenom za pomoci horkého vzduchu. Výsledek je ale spíš podobný přípravě pokrmů v horkovzdušné troubě.

Populární smažený sýr: Zkuste ho udělat v troubě, strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky
Mohlo by Vás zajímat:

Populární smažený sýr: Zkuste ho udělat v troubě, strouhanku nahraďte kukuřičnými lupínky

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu