Tajemství dokonale připravených brambor: Jak na šťouchané, gratinované a pečené

brambory
Zdroj: pixabay.com

Příloha by neměla chybět u žádného vašeho oběda. Je korunou celého pokrmu a správně zvolená jej vystřelí do nebes. Brambory jsou z běžných příloh ty nečastěji používané a dají se upravit desítkami různých způsobů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 04. 10. 2020 10:38

I když brambory nejsou původní česká plodina, za roky, kdy se u nás pěstují, zdomácněly natolik, že je za vlastní považujeme.

Brambory tisíce tváří

Brambory jsou bezesporu jednou ze základních surovin naší kuchyně a mají až neskutečně široké využití. Používají se nejenom vařené jako obyčejná příloha, ale i jako hlavní surovina mnoha lahodných pokrmů. Zpracovávají se na slano i sladko, upravují se přímo, nebo se z nich připravuje pyré či těsto. Vaří se, pečou se, smaží se… hodí se do polévek i jako delikatesa.

Neutrální chuť brambor se skvěle páruje s výrazným kořením a bylinkami. Naprosto luxusní jsou ve spojení se smetanou, cibulkou nebo slaninou, chutnají ale i jen „na loupačku“ s máslem a trochou soli.

Brambory v číslech

Brambory je ideální vařit ve slupce nebo v páře, zachováme tím nejvíce vitamínů a minerálů. Naše obyčejné brambory jsou vedle kukuřice jedinou škrobovitou potravinou, která obsahuje podstatné množství vitamínu C. Mimo to jsou skvělým zdrojem draslíku a vitamínu B1 a B6. Jestliže trpíte cukrovkou, měli byste si být vědomi toho, že brambory způsobují mnohem prudší nárůst množství cukru v krvi než ostatní škrobovité potraviny.

Brambory jsou z běžných příloh nejméně kalorické – porce rýže či těstovin k obědu má třeba 900 kJ-1000 kJ, ale 200 g porce brambor má oproti tomu jen 660 kJ, to je výrazně méně. Můžete si je tak dát i k večeři, i když jinak se velká kalorická příloha navečer už nedoporučuje.

Šťouchané brambory

Potřebujete: 1,5 kg brambor typu A, 1 větší cibuli, 150 g anglické slaniny (spíš prorostlé), 2 lžíce másla, 2 jarní cibulky (nebo petrželku), sůl a pepř.

Postup: Brambory uvaříme i se slupkou. Slijeme je a ještě horké oloupeme. Zatímco se brambory vaří, nakrájíme slaninu na kostičky, vyškvaříme ji a na výpeku dozlatova osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Brambory můžeme rozšťouchat anebo je propasírujeme přes kolečkový strunový kráječ, podobně jako připravujeme bramborový salát. Do horkých rozmělněných brambor vmícháme máslo a necháme ho rozpustit. Přidáme osmaženou cibulku i vypečenou slaninu, osolíme, popepříme a promícháme. Nakonec přidáme pro lepší barvu drobně pokrájenou zelenou cibulovou nať nebo petrželku.

Brambory Louisiane

Potřebujete: 1,5 kg drobných brambor (Grenaille nebo také zámecké), 4 stroužky česneku, 350 g sýru s modrou plísní (Niva), 200 g majonézy, 4 kusy jarní cibulky, sůl a pepř.

Postup: Brambory omyjeme a osušíme, ale neloupeme. Dáme je na pekáč a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C doměkka (doba pečení je 40 minut, dle výkonu vaší trouby). Po upečení brambory necháme zcela vychladnout a poté je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Mírně je osolíme, opepříme a opatrně zamícháme. Majonézu dáme do misky, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nahrubo nakrájenou zelenou část jarní cibulky a utřený česnek a dobře promícháme. Dresink nalijeme na brambory a zlehka promícháme tak, aby byly všechny kousky obalené. Chutnají skvěle s vepřovým i drůbežím masem, můžete je podávat i s jednoduchou rybou, například pstruhem.

Gratinované brambory

Potřebujete: 600 g brambor typu A nebo B, 20 g másla, 300 ml smetany 33%, špetku strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř

Postup:  Troubu vyhřejte na 180 °C, brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít i plátkové struhadlo, dosáhnete opravdu jemné struktury. Menší pekáček vymazejte máslem. Smetanu a muškátový oříšek vložte do rendlíku, na střední teplotě přiveďte k varu a ihned stáhněte. Plátky brambor navrstvěte do pekáčku, jednotlivé vrstvy vždy trochu osolte, opepřete a zalijte částí smetany. Dejte do předehřáté trouby a pečte přikryté zhruba 45 minut. Na konci pečení můžete povrch posypat vrstvou čedaru a nechat rozpéct.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články