Tipy a triky pro nejlepší bramborovou kaši: Nakrájet, nepřevářet, sušit

Tipy a triky pro nejlepší bramborovou kaši: Nakrájet, nepřevářet, sušit
Zdroj: Freepik.com

Řeklo by se bramborová kaše. Jenže pokud si na této zdánlivě jednoduché příloze chcete opravdu pochutnat, měli byste si dát pozor na pár věcí, které z ní udělají doslova manu nebeskou.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 08. 2020 12:00

Asi netřeba opakovat, že brambory si už dnes můžeme vybírat podle toho, co z nich chceme vařit. V tomto případě půjde o typ určený pro kaši a pyré. Praxe je ale taková, že ne vždy je daný druh natolik kvalitní, aby se povedla kaše lehká jako vánek. Až se vám tedy podaří najít správné brambory, vyzkoušejte následující rady, které vám pomohou ke zdárnému výsledku.

Nakrájet!

Pokud vám výše zmíněná rada bude znít divně, pak vězte, že spousta lidí brambory jenom oloupe, celé vloží do hrnce s vodou a nechá vařit. Jenže problém je v tom, že velké brambory se vaří nerovnoměrně, takže čím menší kousky nakrájíte, tím budou brambory lépe uvařené a budete s nimi moci dále pracovat.

Nepřevářet!

Panuje takový názor, že když z brambor budeme dělat kaši, převaření jim nevadí. Jestliže chcete kaši vymíchat do pevné hmoty, pak rozhodně vadí. Jakmile se brambory blíží ke konci vaření, rozhodně neodcházejte od sporáku a hlídejte je. Budou hotové ve chvíli, kdy do nich píchnete vidličkou, která snadno zajede dovnitř. Pozor, špatně je, když se brambory pod vidličkou rozpadnou.

Sušit!

Jakmile jsou brambory hotové, je třeba je „usušit“. Slijte je, nejlépe přes cedník, do mísy. Jde o to, aby v hrnci nezbyla žádná voda. Pak je vraťte zpět do hrnce, vezměte za obě ucha a umístěte nad hořák, který jste zapnuli na velmi mírný plamen. Hrncem asi minutu opatrně protřepávejte. Jde o to, že takto se z brambor uvolní pára a vlhkost. Tím jsou připravené k rozmačkání na kaši.

Nepřešlehat!

Bramborovou kaši správné konzistence vyrobíte s pomocí ručního šťouchadla. Při použití mixéru se vám může stát, že to přeženete a vznikne lepivá hmota připomínající výrobky ze školní jídelny. Myslete na to, že tekutiny byste měli do brambor nalít ještě dřív, než se spojí rozmačkáváním. Během šlehání osolte a přidejte máslo. Vždy je lepší po troškách. Nezapomeňte ochutnávat, aby kaše nebyla přesolená nebo příliš mastná.

Vychytávky

Při šlehání použijte kvalitní plnotučné mléko, pokud ale chcete hedvábnou kaši, která se vám bude rozplývat na jazyku, smíchejte ho napůl se šlehačkou. Krémovou konzistenci bramborové kaši přidá kvalitní krémový sýr. Jenom ho nezapomeňte vyndat včas z lednice, aby získal pokojovou teplotu, než ho vhodíte do brambor připravených ke šťouchání, nakrájejte ho na hodně malé kousky.

Další chuťový rozměr dodají bramborové kaši rozetřené stroužky česneku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články