Nevíte, co s houbovými úlovky? Vyzkoušejte recept na jednoduchou bramboračku

Co taková staročeská bramboračka s houbami. Jejich sezona právě začíná!
Zdroj: Pixabay.com

Kdo by neměl rád houbaření. Někdy se ale stane, že nasbíráte hub tolik, že nevíte co s nimi. A to zvláště teď, kdy mykologové slibují úspěšnou houbařskou sezónu. Už vás nebaví pořád dokola dělat jen smaženici nebo houbové řízky. Uvařte si chutnou bramboračku.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 07. 2020 12:00

Kdo by neměl rád voňavé houbové řízky. Někdy už je jich ale prostě příliš. A co takhle dát houby usušit a přidat je do chutné bramborové polévky? Použít při vaření polévky ale můžete i ty čerstvé.

Při sušení hub pozor na vlhkost

Pokud chcete použít sušené houby, je dobré znát správný způsob jejich sušení. Nejjednodušší je to prostřednictvím sušičky, jde to ale třeba i v troubě nebo volně na radiátoru. Důležité je, aby se k houbám nedostala vlhkost. Jinak by je mohla postihnout plíseň.

Co budete potřebovat

Na chutnou bramborovou polévku si připravte dva stroužky česneku, snítku petrželky, jednu malou cibuli, jednu menší kořenovou petržel, dvě lžíce oleje, dvě lžičky majoránky, dvě lžíce hladké mouky, dvě lžíce (klidně i více) sušených nebo i čerstvých hub, špetku soli, dvě mrkve, alespoň tři větší brambory a menší celer.

Příprava bramboračky

Cibuli zpěňte v hrnci na oleji, pak přisypte hladkou mouku a osmažte dozlatova. Přilijte jeden a půl litru vody, rozmíchejte a přiveďte do varu. Až se voda začne vařit, přidejte do ní zeleninu nakrájenou na kostičky včetně brambor a houby, které si předem namočte, pokud jsou čerstvé. V případě sušených hub je můžete do polévky rovnou přidat. Polévku vařte do změknutí zeleniny. Potom ji dochuťte prolisovaným či na drobno nasekaným česnekem, osolte a přidejte zbývající koření, tedy majoránku a petrželku. Bramboračku pak ještě krátce povařte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články