Houbová nadílka: Jak správně sušit houby, aby nezplesnivěly

I sušené houby se musí tepelně upravovat
Zdroj: Pixabay
Nakládané houby se solí:

Do sklenic postupně dejte vrstvu hub a tu posypte vrstvou soli. Postup opakujte, dokud není sklenice plná. Používaná sůl by se měla nejprve krátce vypéct v troubě. Zavřené sklenice několikrát zavařte. Při použití v kuchyni mějte na paměti, že takto zavařené houby jsou velmi slané a připravovaný pokrm se tedy nemusí vůbec solit.Zavařené houby ve vlastní šťávě:

Hříbky ponoříte do osolené vody a směs nalijete do zavařovacích sklenic. Vše opět několikrát zavaříte. Houby není potřeba ochucovat dalším kořením, protože samy vypustí dostatek šťávy.Sladkokyselé nakládané houby:

Suroviny:

3 dcl vody, 2 dcl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, trocha tymiánu, 7 g hořčičného semínka LABETA, houby, cibule.
 
Postup:

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.Kulajda:

Suroviny:

hrst čerstvých nebo mražených hříbků		
1	lžíce másla		
půl lžičky kmínu		
4	větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky		
nové koření		
4	kuličky černého pepře		
2	bobkové listy		
1	balení zakysané smetany		
2	lžíce hladké mouky		
1	lžíce octa (podle chuti), sůl		
1	lžíce čerstvého kopru, nasekaného		
4	vejce.

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.

Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Přinesli jste si z lesa košík plný hub, které nestačíte sníst čerstvé? Usušte je a schovejte na horší časy. Jistě v zimě oceníte, že si je můžete přidat do pořádné bramboračky, která vás zahřeje a provoní pošmourné chladné dny.

Petra Járková
Petra Járková 03. 10. 2019 10:00

Sušení je základ

Velkou výhodou sušení je to, že touto metodou se dají zpracovat skoro všechny jedlé houby. Vynechte jen pýchavky, masáky a růžovky. Pozor i na jinak vynikající lišky, které sušením tvrdnou a hořknou. Na babkách se zase při sušení množí parazit, který se pak rozšiřuje na ostatní houby. Ideální jsou na sušení naopak hřiby, křemenáče, ryzce, žampiony a dokonce i bedly.

Po návratu z hub

Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte je a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Čím dříve, tím lépe, pokud totiž necháte houby nezpracované, zčerviví. Houby opatrně zbavte nečistot, klobouček otřete vlhkým hadříkem nebo měkkým štětečkem. Pak je rozdělte na ty vhodné k sušení a ty určené k přímému zpracování. Mokré kousky rovnou vyřaďte.

Sušení na mřížce

Cca 5 milimetrů silné plátky hub rovnoměrně rozložte na rámy se silonovým pletivem, mřížku nebo rošt, na které položte nejlépe pečicí papír. Na ten se totiž houby nepřilepí. Nikdy nepoužívejte papír novinový, sice dobře saje vlhkost, ale do hub by se vám mohlo dostat tiskařské barvivo. Houby nechte usušit v dobře větrané místnosti, nikdy ale ne na přímém slunci, kde by se zapařily. Sušení tímto způsobem obvykle trvá několik dní.

Sušení na niti

Už naše babičky a jejich babičky sušily houby na niti. Jejich navlékání na režnou nit může být i zábava, do které můžete zapojit děti. Nezapomeňte mezi jednotlivými plátky dělat uzlíky. Díky nim se houby nebudou posouvat a správně a rychle se usuší. Houby navlečené na niti pak zavěste nejlépe do průvanu.

Sušení v troubě

Další možností je sušení v troubě. Plátky hub rozložte na plech vyložený pečicím papírem, začněte na 45 °C a ke konci teplotu zvyšte maximálně na 75 °C. Sušte je 4 až 5 hodin. Ideální je zapnout horkovzduch a pustit větrák.

Správně usušené houby

Správně usušené houby poznáte tak, že jsou křehké a snadno se lámou. Takové houby uložte do hermeticky uzavíratelných skleněných dóz. V nich vám vydrží i dva roky.

NA RECEPTY Z HUB SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články