Pečeme na Vánoce: 3 perníkové rychlovky z jedné krabice, které vám ušetří čas

Pečeme na Vánoce: 3 perníkové rychlovky z jedné krabice, které vám ušetří čas
Zdroj: Marsalekjosef.com

Perník je oblíbená klasika, se kterou nikdy nesáhnete vedle. Co když ale z jediné perfektně umíchané směsi připravíte rovnou tři různé recepty?

Petra Járková
Petra Járková 06. 12. 2019 10:00

Voňavé perníčky milují dospělí i děti, které si užívají hlavně jejich zdobení. Rodiče zase nepohrdnou domácím perníkem s marmeládou ke kávičce. No a všichni zbožňujeme muffiny, když ještě navíc voní po perníku, není co řešit.

Perníkový dort s marmeládou

Co potřebujete: 1 balení perníku Labeta, 1 vejce, 100 ml oleje, 250 ml studené vody nebo mléka, domácí marmelády, 150 g čokolády nebo čokoládové polevy a ořechy na ozdobu

Postup: Ke směsi na perník přidáme vejce, olej a vodu (nebo mléko) a směs vyšleháme do hladkého těsta. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě při teplotě 150 - 170 °C cca po 20 minut. Vychladlý perník podélně rozřízneme, namažeme domácí marmeládou, přiklopíme druhou polovinou korpusu, vršek namažeme marmeládou a nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou a posypeme ořechy. Dort dáme vychladit do lednice.

Voňavé perníkové muffiny

Co potřebujete: Perník Labeta, 1 vejce, 100 ml rostlinného oleje, 250 ml mléka

Postup: Směs na perník smícháme s vejcem, olejem a mlékem a vyšleháme do krémového těsta. Těstem plníme muffinové košíčky do více než 3/4 objemu a pečeme v troubě na 170 °C po dobu 15-20 minut v závislosti na velikosti košíčku. Pro obměnu chuti přidejte do těsta nasekané ořechy, povidla, strouhaný kokos nebo čokoládu.

Vánoční medové perníčky

Co potřebujete: Těsto: perník  Labeta, 50 g medu, 60 g másla, 2 celá vejce, půl lžičky perníkového koření (+ 1 žloutek a trošku mléka na potření hotových perníčků)

Bílková poleva: 1 bílek, kávová lžička citronové šťávy, 150-200 g cukru moučky (dle velikosti bílku)

Postup na perníčky: Směs na perník promícháme s perníkovým kořením, přilijeme 60 g zchladlého rozpuštěného másla, 50 g medu a 2 vejce, opatrně zapracujeme nožem a vypracujeme těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici. Odleželé těsto vyndáme z lednice a necháme 5-10 minut před vyválením povolit. Na pomoučené podložce vyválíme 5 až 7 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary. Perníčky pečeme 6 až 8 minut v troubě předehřáté na 185 °C, pod cukroví nezapomeneme dát pečicí papír, aby se nepřichytilo. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Perníčky se potom budou krásně lesknout a zakryjí se i prasklinky a drobné nerovnosti vzniklé při pečení. Po vychladnutí zdobíme polevou, nejlépe bílkovou, díky které perníčky ještě změknou.

Postup na polevu: Prosejeme 150-200 g cukru moučky, přidáme 1 bílek a kávovou lžičku citronové šťávy a vymícháme do tužší konzistence. Před zdobením nejprve vyzkoušíme, zda je poleva dostatečně hustá, nestéká a tuhne. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr; rozředit lze trochou citronové šťávy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články