Vědci odhalili, proč nám vaření a pečení dělá tak dobře

Pečení, med
Zdroj: archiv

Jako by mozek sevřely kleště. A roztáhnout je od sebe by byl vskutku náročný úkol. Podobnými slovy často popisujeme takzvané stavy „pod psa“. A i když moc chceme, duševní rovnováhu získáváme zpět jen obtížně. Experti se ale po relativně novém výzkumu ptají: opravdu jste zkusili všechno?

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 04. 2017 08:30

Tím „vším“ mají na mysli, zdali jste zkusili vzít do ruky pánvičku. Nebo vařečku. Protože dle studie otištěné v časopisu Journal of Positive Psychology se s vůněmi uvolňují i pozitivní emoce. Kreativně aktivní lidé se cítí odpočatější a šťastnější ve svých každodenních životech.

Plyne to z pozorování 658 lidí při vykonávání běžných činností. Jednou z nich bylo právě vaření/pečení. Skupina, která se věnovala těmto drobným tvůrčím projektům, pociťovala příští den nadšení.

Kulinářská terapie

Souvislost mezi zhotovováním pokrmů a euforií objevili experti už dříve. Před pár lety začali věnovat zvýšenou pozornost něčemu, co se nazývá kulinářská terapie. Jak můžete tušit, vaření a pečení dle jejích propagátorů ulevuje od mnoha zdravotních indispozic. Protože vyvolávají radost.

Dává to smysl. Zkuste si vybavit, když jste naposledy pekli pro člena rodiny dort. Nebo připravovali pro svou drahou polovičku večeři. Jde o proces tvoření, nad nímž máte plnou kontrolu. Jste to vy, kdo vybírá ingredience, kdo koriguje, zdali budou těstoviny měkčí, nebo takzvaně al dente. Vše se odehrává pod vašima rukama. Jste to vy, kdo má rozhodující slovo ve všem, co se při vaření nebo pečení přihodí.

O blahodárnosti tvůrčího procesu nemluvě. Protože je vaření a pečení manuální typ práce, jejíž výsledek doslova roste před očima, přináší enormní pocit uspokojení. A v neposlední řadě jedení obšťastňuje snad všechny lidské bytosti. Z těchto všech důvodů se vaření a pečení (a ruční práce celkově) doporučují lidem s depresemi a úzkostmi.

Uvolňuje dopamin

Opakující se jednoduché pohyby aktivují odměňovací centra mozku a spouští uvolňování dopaminu. Díky tomu může být vaření a pečení skvělou alternativou meditace.

Pokud však patříte k „nešikům v zástěře“, může mít na vás tato činnost vliv opačný. Namísto potěšení se začne kumulovat vztek a stres. A to je chvíle, kdy byste měli raději dát přednost té meditaci…

Zdroj: Spoon University

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články