
Pár surovin, navíc takových, které se obvykle najdou v každé lednici. Přesně tolik vám bude stačit k přípravě rychlé večeře, na níž si pochutná celá rodina. Stačí správné tipy na méně známá, ale i tradiční jídla, na která jsme třeba už dávno zapomněli. A báječné na tom je, že s námi vám vaření nezabere ani hodinu, a to se vším všudy...
Základem je samozřejmě pár vděčných surovin, které máte vždy připravené ve spíži nebo v lednici, právě pro případ časové nouze.

Průvodce těstovinami: Co jsou vlastně pappardelle a proč se k omáčkám nejvíce hodí penne?
Vděčné těstoviny
Pro rychlé večeře se budou hodit těstoviny drobného tvaru, které jsou uvařené do pár minut. Než se tak stane, vyčarujete na jedné pánvi omáčku a je vyhráno. Základ mohou tvořit cherry rajčátka (dáváme je na pánvičku vcelku – je to nejen rychlejší, ale také chutnější) v kombinaci se sušenými rajčaty, cuketou a oblíbenými bylinkami, které podusíte na olivovém oleji. Na závěr nezapomeňte posypat parmazánem či jiným sýrem. Celý proces nezabere déle než patnáct minut.
Záchranná vajíčka
Ta většinou mají doma všichni a taková omeleta s hráškem působí na talíři velmi dekorativně a ještě si na ní pochutnáte. S vajíčky si můžete i všelijak vyhrát. Stačí vykouzlit volská oka do kola odkrojené papriky, posadit je do půlky vydlabaného rajčete a zapéct nebo připravit palačinky. Variant se určitě najde spousta. Výsledek je nejenom rychlý a chutný, ale při troše snahy může vypadat i vizuálně přitažlivě.

Knedlíky ve vajíčku a další jednoduchá jídla našeho dětství
Zapečené dobroty
Pro všechny případy je fajn mít doma tortily (lze nahradit pitou, chlebem). Obsah naplníme vším, co máme rádi (skvěle poslouží i různé zbytky z předchozích jídel, rajčata, sýry, olivy, nebo třeba zeleninová omáčka), navrstvíme strouhaným sýrem (opět podle chuti, stačí eidam, skvělé jsou sýry s modrou plísní, ale i klasický hermelín) a dáme zapéct. Kdo má toaster, zapeče v něm, jinak lze i v troubě, či na pánvičce, aby se obsah prohřál a hezky se spekl se sýrem, stačí přitlačit pokličkou/vařečkou.
Zeleninové saláty/polévky
Podle ročního období si vystačíme se zeleninou, buď v teplé či studené podobě. Velmi oblíbené (a zdravé) jsou polévky z červené čočky. Ta se vaří velmi rychle a dá se ochutit na milion způsobů. Někdo ji miluje s kari na indický způsob, jiný dá přednost ostřejší marocké variantě s chilli, dětem ji můžeme naservírovat zjemněnou kokosovým mlékem. U salátů se fantazii meze nekladou.

3 rychlé dresinky z pár surovin, které ze salátu udělají skutečný skvost
Pomazánky
Kousek lučiny či bílý jogurt máme většinou doma, a vyrobit dvě lahodné pomazánky nezabere mnoho času. Budapešťská, vajíčková, rybí, olivová, se sušenými rajčaty, drožďová, vše podle zásob i chutí, které preferujete vy i vaši blízcí.
Pokud chcete proces přípravy večeře ještě zrychlit, zapojte do něj děti / partnera. Nebojte se říct si o pomoc. Dobrou chuť!