Rychlé večeře ze zásob: Jak připravit skvělé jídlo za pár minut

Rychlé večeře ze zásob: Jak připravit skvělé jídlo za pár minut
Zdroj: Pixabay.com

Pár surovin, navíc takových, které se obvykle najdou v každé lednici. Přesně tolik vám bude stačit k přípravě rychlé večeře, na níž si pochutná celá rodina. Stačí správné tipy na méně známá, ale i tradiční jídla, na která jsme třeba už dávno zapomněli. A báječné na tom je, že s námi vám vaření nezabere ani hodinu, a to se vším všudy...

Linda Maletínská
Linda Maletínská 19. 03. 2020 12:00

Základem je samozřejmě pár vděčných surovin, které máte vždy připravené ve spíži nebo v lednici, právě pro případ časové nouze.

Vděčné těstoviny

Pro rychlé večeře se budou hodit těstoviny drobného tvaru, které jsou uvařené do pár minut. Než se tak stane, vyčarujete na jedné pánvi omáčku a je vyhráno. Základ mohou tvořit cherry rajčátka (dáváme je na pánvičku vcelku – je to nejen rychlejší, ale také chutnější) v kombinaci se sušenými rajčaty, cuketou a oblíbenými bylinkami, které podusíte na olivovém oleji. Na závěr nezapomeňte posypat parmazánem či jiným sýrem. Celý proces nezabere déle než patnáct minut.

Záchranná vajíčka

Ta většinou mají doma všichni a taková omeleta s hráškem působí na talíři velmi dekorativně a ještě si na ní pochutnáte. S vajíčky si můžete i všelijak vyhrát. Stačí vykouzlit volská oka do kola odkrojené papriky, posadit je do půlky vydlabaného rajčete a zapéct nebo připravit palačinky. Variant se určitě najde spousta. Výsledek je nejenom rychlý a chutný, ale při troše snahy může vypadat i vizuálně přitažlivě.

Zapečené dobroty

Pro všechny případy je fajn mít doma tortily (lze nahradit pitou, chlebem). Obsah naplníme vším, co máme rádi (skvěle poslouží i různé zbytky z předchozích jídel, rajčata, sýry, olivy, nebo třeba zeleninová omáčka), navrstvíme strouhaným sýrem (opět podle chuti, stačí eidam, skvělé jsou sýry s modrou plísní, ale i klasický hermelín) a dáme zapéct. Kdo má toaster, zapeče v něm, jinak lze i v troubě, či na pánvičce, aby se obsah prohřál a hezky se spekl se sýrem, stačí přitlačit pokličkou/vařečkou.

Zeleninové saláty/polévky

Podle ročního období si vystačíme se zeleninou, buď v teplé či studené podobě. Velmi oblíbené (a zdravé) jsou polévky z červené čočky. Ta se vaří velmi rychle a dá se ochutit na milion způsobů. Někdo ji miluje s kari na indický způsob, jiný dá přednost ostřejší marocké variantě s chilli, dětem ji můžeme naservírovat zjemněnou kokosovým mlékem. U salátů se fantazii meze nekladou.

Pomazánky

Kousek lučiny či bílý jogurt máme většinou doma, a vyrobit dvě lahodné pomazánky nezabere mnoho času. Budapešťská, vajíčková, rybí, olivová, se sušenými rajčaty, drožďová, vše podle zásob i chutí, které preferujete vy i vaši blízcí.

Pokud chcete proces přípravy večeře ještě zrychlit, zapojte do něj děti / partnera. Nebojte se říct si o pomoc. Dobrou chuť!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články