Velikonoce ve světě: Na Filipínách se lidé nechávají přibíjet na kříž, v Rusku farář požehná vajíčkům

Velikonoční svátky na Moravě v duchu tradic.
Zdroj: Pinterest
Vánočkový mazanec

Suroviny na těsto:

120 ml vlažné vody
125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
100 g cukru
lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti

Suroviny na kvásek:

150 ml vlažné vody
80 g medu z rodinné farmy Pleva
38 g droždí
190 g hladké mouky

Postup pro tvorbu kvásku:

Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.

Postup pro výrobu mazance:

Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to!Babiččin beránek

Suroviny:

3 vejce
150 g pískového cukru
100 g medu z rodinné farmy Pleva
1 máslo (Stelu, Heru)
1 tvaroh ve vaničce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
100 g rozinek + 100 g sušených švestek

Postup:

Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.Tradiční jidáše

Suroviny:

125 g medu z rodinné farmy Pleva
500 g polohrubé mouky
0,1 – 0,2 litru mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
80 g rozehřátého másla
kůra z citronu
5 g soli
Kvásek:
1 kávová lžička medu
0,1 litru vlažného mléka
30 g polohrubé mouky
30 g droždí

Postup:

Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 – 20 minut.

Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.Nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzené maso 400 g
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
muškátový oříšek
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy

Postup:

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co se vám vybaví, když se řeknou Velikonoce? Většině z nás barvení vajíček, pomlázka, beránek nebo koledování. Starším generacím zase tradice s křesťanským náboženstvím. A jak se slaví svátky jara jinde ve světe? To budete koukat!

Petra Járková
Petra Járková 24. 02. 2020 10:00

Kristus byl ukřižován na Velký pátek a obětoval se za duše věřících křesťanů. Velikonoční neděle je největším křesťanským svátkem, v tento den Kristus vstal z mrtvých a přinesl naději a příslib nového života všem křesťanům. Pokud však nejste věřící, možná pro vás mají Velikonoce úplně jiný význam. I jinde ve světě tomu tak je a velikonoční svátky jsou například o vaječných bitvách, padajících sladkostech z nebe nebo hledání vajíček v zahradě.

Židé

Židé velikonoční svátky pojmenovali Pesach. Neoslavovali Ježíšovo vzkříšení, ale odchod židů z Egypta, který vedl Mojžíš. Mojžíš je pro židy stejná ústřední postava, jako pro křesťany Ježíš.

Rusko

Rusové oslavují pravoslavné Velikonoce. Znamená to, že uvařená a pomalovaná vajíčka přinesou do kostela, kde jim farář požehná. Takto požehnaná vajíčka poté sní večer k večeři.

Francie

Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty ve francouzských kostelech oněmí zvony. Stejně jako u nás se traduje, že zvony odletěly do Říma. Liší se s námi v tom, že zpátky přinášejí sladkosti pro děti, které pak padají z nebe dolů. A děti pak vyrážejí do zahrad popadané sladkosti hledat a sbírat.

Řecko

V Řeckých rodinách se každoročně koná velká vaječná bitva. Spočívá v rozbití vajíčka o svého protivníka. Zlaté naše české pomlázky.

Španělsko

Ve Španělsku se místo koledníků s pomlázkou ulicemi prochází lidé v dlouhých bílých špičatých kápích. Nesou v rukou těžké řetězy a chrastí s nimi. Řetěz je symbol pokání.

USA

Pořádají se velké oslavy, které jsou určené hlavně dětem. Hlavním symbolem amerických Velikonoc se stalo hledání vajíček. Rodiče poschovávají vajíčka po domě nebo po zahradě a jejich děti je hledají.

Filipíny

Na Filipínách se slaví Velikonoce opravdu drsně a krvavě. Lidé se nechávají dobrovolně přibít na kříž po vzoru Ježíše Krista. Nic není jen jako. Lidé se opravdu hřeby za ruce přibíjejí na kříž. Ti, kteří se nechávají ukřižovat, tvrdí, že činí pokání, katolická církev ale tento rituál kritizuje.

NA VELIKONOČNÍ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články