Vánočkový mazanec Suroviny na těsto: 120 ml vlažné vody 125 g másla (změklé nebo rozehřáté) 100 g cukru lžičku soli 530 g hladké mouky 15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší) rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti Suroviny na kvásek: 150 ml vlažné vody 80 g medu z rodinné farmy Pleva 38 g droždí 190 g hladké mouky Postup pro tvorbu kvásku: Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut. Postup pro výrobu mazance: Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to! Zdroj: Pleva.cz