Fondue: Zapomeňte na gril, výtečně pohostíte i chlebem a sýrem

Fondue je společenská záležitost.
Zdroj: Pixabay
Fondue je společenská záležitost.Fondue je velmi pestrou záležitostí.Klidně použijte i levnější variantu sýra parmezánového typu.Sýrové fondue vás nadchne.+ 1 fotka+ 2 fotky

Grilování se za poslední roky dostalo pod kůži většině z nás. Nejen teplé večery, ale i rozmanitost jídla a především přátelé a nejbližší kolem dělají z grilování volnočasový i gurmánský fenomén. I když variací a možností rožnění je nespočet, může tento styl stolování působit pro mnohé už trošku fádně. Přijďte tedy se změnou!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 11. 2018 07:38

Pokud chcete tematickou obměnu, ale zachovat společenský ráz, nabízí se jednoduchá a dokonce i úspornější možnost. Přeostřete na sýrové fondue a dopřejte si s nejbližšími nové chutě i zážitky.

Proč chcete sýrové fondue?

Fondue můžete dělat na podzim klidně i doma nebo na balkoně. Vhodné místo na hodování? To najdete s fondue opravdu kdekoli. Zapomeňte také na obavy z obtěžování sousedského okolí kouřem i manipulaci s těžkým vybavením. Jemná vůně sýra se rozptýlí, ani nevíte jak, a veškeré propriety sbalíte do batohu.

Ačkoli existují dva tábory, švýcarský a francouzský, které se přou o původ sýrové pochoutky, načasování a místo na stole jsou ale v obou případech stejné. Jde o pokrm, který je typický pro dlouhé zimní večery. Konzumace teplého roztaveného sýra s ostatními pochutinami je záležitostí pomalou a atmosféra ohně a vůně vždy vykouzlí správnou kulisu pro dlouhé rozhovory nad milými tématy.

Pokud už nejste fanouškem roztaveného sýra dávno, je nutné si na jeho přípravu pro začátek pořídit tradiční kotlík caquelon, jednoduchý vařič rechaud, který lze nahradit i svíčkou, a několik vidliček.

Příprava sýrového fondue je hračka i pro děti

Samotná příprava fondue je velmi snadná a zabere mnohem méně práce než chystání grilu a marinování masa. Základem je dosáhnout správné konzistence, kterou zajistí výběr tučnějších sýrů a jejich pozvolné zahřívání. V obchodě sice koupíte už připravený mix sýrů na fondue, ale velmi jednoduše si připravíte originální a příjemné chutě sami. Sýrové složení není žádná věda, takže je zbytečné se bát experimentů. Kvalitní tučné sýry se rozpustí víceméně vždy. Stačí zkombinovat větší množství polotvrdých nebo tvrdších vyzrálých sýrů, které v sobě nesou silné aroma, s o něco menším poměrem měkkých. Správný poměr je snadné během přípravy intuitivně vyladit. Jde o to poznat, co je potřeba pro perfektní konzistenci přidat.

Dokonalý postup

1. Kotlík vymažte rozdrceným stroužkem česneku, přidejte nastrouhané sýry a nechte roztavit. Pomoct při míchání si můžete metličkou. Dobré je na začátek použít sporák a až pak přesunout nad přenosný hořák.

2. Přidejte do směsi jen tolik suchého bílého vína, aby se konzistence příjemně táhla.

3. Dodejte pepř a nastrouhejte muškátový oříšek.

4. Bude-li směs příliš řídká, dodejte sýr. Tuhost rozřeďte vínem. V každém případě vše nad žárem průběžně míchejte, aby se sýr nepřipálil.

5. V sýrové hmotě se pak namáčejí kostičky nakrájeného chleba nebo bagety. Vyzkoušet můžete také kousky oblíbené zeleniny, jako je mrkev, brokolice, cuketa, ale zajímavé je i jablko nebo hruška.

Na jaký sýr se vyplatí vsadit?

Pokud s fondue začínáte a nejste si jisti správnými vstupními surovinami, je dobré se držet kvality za dostupnou cenu. Rozhodně nemusíte utrácet za dražší dovážené sýry ze zahraničí, abyste si připravili chutnou hostinu, která je oproti zmiňovanému grilování stále o poznání úspornější. I tak jsou ale chuť a kvalita produktů samozřejmě důležité. Pokud ošidíte výběr, těžko si sýrové fondue patřičně vychutnáte.

Chcete znát ideální sýr do základu každého fondue? Do sýrového základu klidně používejte výhradně jen Tre Corti, ale postupně můžete rozšířit také o měkčí sýry, jako je ementál, čedar nebo gouda. Testování chutí a konzistence jsou zkrátka zábava. Pokud chcete do sýrové směsi dostat více silnějšího aroma, přistrouhejte i trochu extra tvrdého sýra Gran Moravia.

Ačkoli se vám mohlo jevit sýrové fondue jako monotónní pokrm, uvidíte, že s každou jeho přípravou je možné dostat se o kousek jinam. Obměny sýra, vína, příloh i bylinek jsou vždy pod vaší taktovkou. I proto se k vám budou hrnout hosté, aniž by byli unaveni stále stejným pohoštěním a vy si navíc elegantně ušetříte čas s přípravou i úklidem.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články