Langoše: Placky s maďarským původem, které zvládnete i doma

Langoše: Placky s maďarským původem, které zvládnete i doma
Zdroj: Wikimedia Commons /sikeri / CC BY-SA

Domácí langoše patří mezi oblíbené jídlo malých dětí. Chutnají ovšem i dospělým, a to zejména pro množství chuťových variant, které tahle placka, pocházející z Maďarska, nabízí. Jejich název se odvozuje od slova láng – česky plamen. Původně se pekly z těsta na chléb, ve dnech, kdy se pekl, a podávaly se k snídani. Jsou ovšem výborné i jako rychlý a levný oběd nebo večeře. Oceníte je rovněž ve chvíli, kdy za dveřmi stojí nečekaná návštěva, pro kterou je třeba připravit rychlé občerstvení.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 24. 03. 2020 12:00

Dnes představují díky smažené úpravě kalorickou bombu, na které si ovšem řádně pochutnáte. Jejich výhodou je, že se dají připravit na mnoho způsobů, dokonce i na sladko.

Nafouklé placky

Základem langošů je kynuté těsto s kváskem: lžíce mouky, lžička cukru, rozdrobené droždí a 100 ml vlažného/teplého mléka. Ke vzešlému kvásku (začne bobtnat, dělat bublinky) přidáme 200 ml mléka, 490 g mouky, osolíme a vypracujeme těsto, které necháme cca půl hodiny vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky, které necháme ještě odpočinout. Následně bochánky „vytahujeme“ do všech stran, dokud nám nevzniknou placky.

Varianta bez kynutí

Pokud nemáte chuť nebo čas potýkat se s kynutým těstem, zkuste variantu, která kynutí nevyžaduje. Stačí k tomu 300 ml mléka, 2 lžičky sušeného droždí, sůl a 500 g hladké mouky. Vše smícháte, vypracujete hladké těsto a opět „vytahujete“ do požadované velikosti placiček.

Jak smažit?

Ideálně ve fritovacím hrnci, ale postačí i klasická pánvička s vyšším okrajem. Na oleji nešetřete, na pánvičce by měly být minimálně 3 cm, po rozehřátí tuku opékejte jeden langoš po druhém cca 1 minutu z každé strany. Sáhnout můžete i po sádle či oblíbeném ghee (přepuštěné máslo). Jestliže se rozhodnete pro langoše na sladko, je vhodným tukem i kokosový olej, který těsto jemně provoní. Aby byl tento smažený pokrm co nejméně tučný, položte osmažené langoše na chvilku na papírové utěrky. Ty nasáknou přebytečný tuk.

Co na ně

Běžně se potírají česnekem, kečupem či rajským protlakem, sypou nastrouhaným sýrem, který se na horkém langoši dokonale rozpustí. Vynikající jsou však téměř s čímkoliv, třeba s avokádem, jarní cibulkou a uzeným lososem, s olivovou pastou a parmazánem. Děti milují langoše pomazané nutelou, ale výborné jsou též s povidly nebo třeba se sýrem ricotta a ovocem. Fantazii se meze nekladou.

Tip navíc

Udělejte mini langoše ve více provedeních jako pohoštění. Uvidíte, že sklidíte zasloužený obdiv a chuťové buňky všech zúčastněných si užijí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články