Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Rajčatové pesto: Suroviny: 2 lžíce mandlí nebo piniové ořechy 200 g rajčat 5 lžic octa 2 stroužky česneku 2 lžíce strouhaného parmazánu bazalka. oregano tymián. Postup: Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku. Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.
Zdroj: Instgram
Pesto z červené řepy s bramborovými chipsy: Předpříprava řepy: 500 g řepy 5 g tymiánu 30 g olivového oleje mořská sůl. Neoloupanou řepu zabalte s tymiánem, mořskou solí a olivovým olejem do alobalu. Pečte při 160 °C, dokud řepa není měkká. Po vychlazení oloupejte. Pesto z pečené řepy 360 g řepy upečené 60 g olivového oleje 10 g česneku oloupaný 80 g pinie 30 g parmazánu, jemně strouhaný sůl. Do mixéru dejte nejprve řepu, česnek a olej. Rozmixujte dohladka a pak přidejte pinie, krátce rozmixujte a nakonec přidejte parmazán. Krátce rozmixujte a dochuťte solí. Bramborové chipsy 50 g brambor olej na smažení. Neloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte, osušte a usmažte při 160 °C dozlatova. Bazalkové pesto: Suroviny: 50 g čerstvých bazalkových lístků 100 ml panenského olivového oleje 6 lžic strouhaného parmazánu 2 lžíce strouhaného pecorina (lze nahradit parmazánem) 1 stroužek česneku 1 lžíce piniových oříšků špetka soli. Postup: Všechny přísady rozmixujte tyčovým mixérem, ale zpočátku dejte jen polovinu oleje. Postupně olej přilévejte, aby pesto mělo krémovou konzistenci. Rozdělte po 2–3 lžících do plastových sáčku a zmrazte.Pesto z medvědího česneku: Suroviny: 100-150 g medvědího česneku hrubá mořská sůl špetka kajenského pepře 50 g oříšků kešú, nesolených 50 g strouhaného sýra pecorino 150 ml ořechového či méně výrazného panenského olivového oleje + na zakápnutí. Postup: Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trochou soli nahrubo. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.Rajčatové pesto: Suroviny: 2 lžíce mandlí nebo piniové ořechy 200 g rajčat 5 lžic octa 2 stroužky česneku 2 lžíce strouhaného parmazánu bazalka. oregano tymián. Postup: Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku. Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Pestem můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. O tom, že nemusí být pouze z bazalky, bychom vás rádi přesvědčili pomocí osvědčených receptů.

Petra Járková
Petra Járková 2. srpna 2019

Bazalkové pesto

Nejznámější je pesto janovské – což je kombinace čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Je výtečné na těstoviny, ale můžete jím třeba naplnit masové rolády nebo přidat lžíci do zeleninové polévky minestrone.

Bylinky

Pesto ale můžete připravit i z jiných bylinek, například z pažitky, medvědího česneku, koriandru nebo petržele. Skvělé je i pesto z rukoly, špenátu, chřestu nebo jarních cibulek. Pesto jde překvapivě připravit i z mrkvové natě, která má výraznou kořeněnou chuť.

Ořechy

Do pest se dají využít vlašské ořechy, mandle, kešu nebo pistácie, místo parmazánu zkuste třeba pecorino z ovčího mléka.

Už žádný odpad! Nyní můžete ze zeleninových listů uvařit dokonalé a zdravé jídlo
Mohlo by Vás zajímat:

Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

Originální pesta

Takzvaná nezelená pesta se dělají ze sušených rajčat, chilli, červené řepy nebo z hub. Na pesto z červené řepy vsází i šéfkuchař Radek David ze skvělého pražského podniku The Bistro. Se svým receptem se s námi dokonce podělil a vy ho najdete v galerii.

Uskladnění a péče

Ve všech případech je potřeba načatou skleničku zalít olejem, aby se k pestu nedostal vzduch, čímž se prodlužuje trvanlivost. Malé porce můžete také zmrazit v tvořítkách na led.

RECEPTY NA DOKONALÁ PESTA NAJDETE V GALERII:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články