Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Rajčatové pesto:

Suroviny:

2  lžíce mandlí nebo piniové ořechy
200  g rajčat
5  lžic octa
2  stroužky česneku
2  lžíce strouhaného parmazánu
bazalka.
oregano
tymián.

Postup:

Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku.

Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.
Zdroj: Instgram
Pesto z červené řepy s bramborovými chipsy:

Předpříprava řepy:

500 g              řepy
5 g                  tymiánu
30 g                olivového oleje
                        mořská sůl.

Neoloupanou řepu zabalte s tymiánem, mořskou solí a olivovým olejem do alobalu. Pečte při 160 °C, dokud řepa není měkká. Po vychlazení oloupejte.
 
Pesto z pečené řepy

360 g              řepy upečené
60 g                olivového oleje
10 g               česneku oloupaný
80 g                pinie
30 g                parmazánu, jemně strouhaný
                        sůl.

Do mixéru dejte nejprve řepu, česnek a olej. Rozmixujte dohladka a pak přidejte pinie, krátce rozmixujte a nakonec přidejte parmazán. Krátce rozmixujte a dochuťte solí.

Bramborové chipsy

50 g                brambor
                        olej na smažení.
 
Neloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte, osušte a usmažte při 160 °C dozlatova.
 
Bazalkové pesto:

Suroviny:

50 g čerstvých bazalkových lístků
100 ml panenského olivového oleje
6 lžic strouhaného parmazánu
2 lžíce strouhaného pecorina (lze nahradit parmazánem)
1 stroužek česneku
1 lžíce piniových oříšků
špetka soli.

Postup:

Všechny přísady rozmixujte tyčovým mixérem, ale zpočátku dejte jen polovinu oleje. Postupně olej přilévejte, aby pesto mělo krémovou konzistenci. Rozdělte po 2–3 lžících do plastových sáčku a zmrazte.Pesto z medvědího česneku:

Suroviny:

100-150 g medvědího česneku
hrubá mořská sůl
špetka kajenského pepře
50 g oříšků kešú, nesolených
50 g strouhaného sýra pecorino
150 ml ořechového či méně výrazného panenského olivového oleje + na zakápnutí.

Postup:

Listy medvědího česneku omyjte, osušte, dávejte je po dávkách do hluboké nádoby a tyčovým mixérem mixujte s trochou soli nahrubo. Přidejte zbylé suroviny a umixujte hladkou pastu. Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a kajenským pepřem. Povrch zakápněte dalším olejem, aby bylinky neoxidovaly, a skladujte v uzavřené nádobě v chladničce (vydrží maximálně týden). Pro delší uchování pesto zamrazte.Rajčatové pesto:

Suroviny:

2  lžíce mandlí nebo piniové ořechy
200  g rajčat
5  lžic octa
2  stroužky česneku
2  lžíce strouhaného parmazánu
bazalka.
oregano
tymián.

Postup:

Rajčata rozvaříme v trošce vody s octem. Polovinu rajčat a ořechy rozmixujeme na pyré, vše dochutíme utřeným česnekem a parmazánem. Mícháme na trošce oleje, dochutíme bazalkou, oreganem, tymiánem… Mícháme, až se svaří na hustotou omáčku.

Pokud děláme do rezervy, plníme ještě horké do skleniček (z kila rajčat se naplní 2 malé zavařovačky). Je to vlastně hustá omáčka, kterou můžeme použít na chleba, potřít s ním brambory nebo zeleninu před grilováním, jako náplň a samozřejmě po italsku na těstoviny.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pestem můžete vylepšit nejen těstoviny, ale i masové pokrmy, polévky nebo si ho namazat na topinky. O tom, že nemusí být pouze z bazalky, bychom vás rádi přesvědčili pomocí osvědčených receptů.

Petra Járková
Petra Járková 02. 08. 2019 12:00

Bazalkové pesto

Nejznámější je pesto janovské - což je kombinace čerstvé bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Je výtečné na těstoviny, ale můžete jím třeba naplnit masové rolády nebo přidat lžíci do zeleninové polévky minestrone.

Bylinky

Pesto ale můžete připravit i z jiných bylinek, například z pažitky, medvědího česneku, koriandru nebo petržele. Skvělé je i pesto z rukoly, špenátu, chřestu nebo jarních cibulek. Pesto jde překvapivě připravit i z mrkvové natě, která má výraznou kořeněnou chuť.

Ořechy

Do pest se dají využít vlašské ořechy, mandle, kešu nebo pistácie, místo parmazánu zkuste třeba pecorino z ovčího mléka.

Originální pesta

Takzvaná nezelená pesta se dělají ze sušených rajčat, chilli, červené řepy nebo z hub. Na pesto z červené řepy vsází i šéfkuchař Radek David ze skvělého pražského podniku The Bistro. Se svým receptem se s námi dokonce podělil a vy ho najdete v galerii.

Uskladnění a péče

Ve všech případech je potřeba načatou skleničku zalít olejem, aby se k pestu nedostal vzduch, čímž se prodlužuje trvanlivost. Malé porce můžete také zmrazit v tvořítkách na led.

RECEPTY NA DOKONALÁ PESTA NAJDETE V GALERII:

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Leona Machálková touží po nové lásce: O deset let mladšího bych zvládla, chci ještě něco zažít

Související články

Další články