Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

13. července 2019
Pinterest
Pinterest

Mrkvová nať, listy z ředkviček nebo třeba listy květáku – i ty se dají jíst! Navíc jsou plné výživných látek. Pochutnat si můžete třeba i na stopce z jahody. Nebojte se zkoušet nové věci! Ty části zeleniny a ovoce, které většinou vyhazujete, mají nejvíce vitamínů a jsou nejchutnější.

Když si přinesete ze zahrádky nebo z obchodu květák, ředkvičky, mrkev nebo třeba červenou řepu, tak listy otrháte a vyhodíte. Jenže proč? Vždyť z nich můžete vykouzlit doslova pochoutky!

Listová polévka

Do zeleninového vývaru přidejte ředkvičkové listy, mrkvovou nať a nechte dvě minuty povařit. Pak přidejte citrónovou šťávu a tři lžičky zakysané smetany. Nakonec vhoďte na čtvrtky nakrájené ředkvičky a vařené vajíčko.

Listové pesto

Listy rozmixujte s citrónovou šťávou, hrstí vlašských ořechů a slunečnicových semínek. Přidejte dvě lžíce slunečnicového oleje a stroužek česneku. Zavřete do sklenice a skladujte v lednici.

Listové chipsy

Květákové nebo ředkvičkové listy umyjte, usušte a položte do misky. Přidejte tři lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, špetku uzené papriky a promíchejte. Položte na plech a pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů na 15 minut.

Listový koktejl

Zeleninové listy jsou skvělou přísadou do nejrůznějších smoothie a koktejlů. Skvěle nahradí špenát nebo kapustu. Mrkvová nať se skvěle hodí do jablečné šťávy, květákové listy jsou božské v kombinaci s pomerančovou šťávou a ředkvičkovým listům lahodí zralý banán nebo avokádo. Využít tak můžete i stopky z jahod.

NA RECEPTY Z LETNÍHO OVOCE SE MŮŽETE PODÍVAT V GALERII: