Domácí pesto: Využijte bazalku, mátu nebo pečenou řepu jinak, než jste zvyklí

Bazalkové pesto je klasikou
Zdroj: Pixabay
Těstoviny s pestem jsou oblíbeným jídlemPestem si můžete natřít jak topinku tak třeba opraženou bagetuBazalkové pesto je klasikouMátové pesto vaše pokrmy ozvláštní+ 5 fotek+ 6 fotek

Čerstvé bylinky, domácí pesto a odlehčená kuchyně. To vše nás teď na jaře čeká. Konečně naše talíře začnou po zimních omáčkách zdobit barevné saláty, zelené bylinky a sezónní suroviny. Vy se teď můžete naučit dokonalá jarní pesta, která dodají vašim jídlům šmrnc.

Petra Járková
Petra Járková 22. 03. 2019 10:00

Co je pesto?

Pesto, nebo také studená bylinková omáčka, si zachovává velké množství vitamínů, proto je jeho konzumace zdraví prospěšná. Nejznámější je pesto bazalkové, na jehož přípravu potřebujete kromě voňavé bazalky také piniové ořechy, parmezán, česnek a olivový olej. S rostoucí oblibou pesta začaly vznikat i jeho další a odvážnější varianty.

K čemu se pesta hodí?

Pesto si můžete dát do těstovin, potřít jím grilované bagety nebo topinky, můžete jím dochutit krémové polévky. Pesto je skvělé i ke grilované zelenině a k osvěžení jarních salátů. Výtečné je také v kombinaci s čerstvými sýry.

Rady k uchování

Trvanlivost pesta prodloužíte, když povrch zakápnete olivovým olejem a zamezíte tím přístupu vzduchu.

Jak si pesto připravit podle časopisu Albert?

Bazalkové

Na pánvi s nepřilnavým povrchem opražte 50 g piniových ořechů. Následně je vložte do mixéru společně s třemi hrstmi bazalkových lístků, 50 g nastrouhaného parmezánu a 1 stroužkem oloupaného česneku. Přilijte olivový olej, čerstvou šťávu z citronu a nastrouhanou citrónovou kůru.

Z červené řepy

Oloupanou červenou řepu pokapejte olivovým olejem, posypte drceným kmínem a vložte na půl hodiny do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Opečenou řepu nakrájejte na menší kousky a vložte do mixéru. Přidejte rozmačkaný stoužek česneku, vlašské ořechy a nastrouhané sýry. Zalijte dvěma lžičkami olivového oleje a zakápněte balsamikovým octem. Vše rozmixujte dohladka a ozdobte tymiánem.

Mátové s ementálem

Na suché pánvi opečte mandle dozlatova. Sýr ementál nastrouhejte najemno a do mixéru vložte mandle, dvě hrsti máty, dvě hrsti hladkolisté petrželky, čtyři lžíce olivového leje a sůl a pepř, vše rozmixujte dohladka.

Ze sušených rajčat

Parmezán nastrouhejte najemno, vložte do mixéru a přidejte sušená rajčata naložená v oleji, hrst hladkolisté petrželky, hrst čerstvé bazalky, hrst kešu ořechů a čtyři lžíce olivového oleje, vše rozmixujte. Olivový olej můžete klidně vynechat a nahradit ho olejem ze sušených rajčat. Kdo má rád pikantní chutě, může přidat chilli papričku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články