Bylinkový manuál: Naučte se je párovat s vhodným jídlem, aby tělu přinesly to, co mají

Které bylinky můžete v těhotenství konzumovat? Podívejte se na seznam.
Zdroj: Pixabay
Středozemní králík na rozmarýnu, rajčatech a olivách.5. Sýrové chipsy s rozmarýnem. Chystáte filmový večer a rádi byste, aby měl grády? Upečte si frico, italské sýrové chipsy. Na silikonem potaženém plechu udělejte hromádky jemně nastrouhaného parmazánu s rozmarýnem. Pečte při 190 °C asi pět minut. Nechte je vychladnout, odlepte je a chroupejte jako bramborové lupínky.Bazalka.Vytvořte pro vaši bazalku skleník pomocí jediné věci.+ 15 fotek+ 16 fotek

Kdo by nemiloval bylinky. Jídlo krásně provoní a dodají mu jedinečnou chuť. Občas však děláme chybu v tom, že do jídla přidáme první bylinku, která nám přijde pod ruku a zapomínáme se zamyslet, jestli se tam vůbec hodí. Naučte se párovat bylinky s jídlem tak, aby z vašeho jídla udělaly opravdu nezapomenutelný gurmánský zážitek.

Petra Járková
Petra Járková 16. 04. 2019 10:00

Jaro je tu a s ním i oblíbené farmářské trhy, na kterých se to bude bylinkami jen hemžit. Pojďte si je s námi připomenout, abyste věděli, která do jakého receptu patří a nesáhli vedle.

Rozmarýn

Je velmi intenzivní, proto se to s jeho užíváním nesmí moc přehánět, abyste nezahubili chuť celého jídla. Používá se při přípravě lahodné pečeně nebo grilované zeleniny. Hodí se ale i k rybám, pečenému masu nebo do bylinkového másla.

Bazalka

Klasikou je bazalkové pesto, které zná snad každý z nás. Bazalku však můžete používat do všech rajčatových pokrmů, mletého masa a těstovin. Nezapomeňme na salát Caprese, kam bazalka bezesporu patří.

Pažitka

Kdo by neznal pažitku, lidově řečeno šnitlik, kterou běžně používáme na brambory. Navíc ji ale na jaře využijete do salátů, nádivek nebo třeba jen k posypaní chleba se sýrem nebo máslem. Ozdobit jí můžete omáčky, polévky i dipy.

Šalvěj

Vzhledem ke své lehce nahořklé chuti se nehodí do všech pokrmů. Hodí se k masům, do nádivek i omáček. S množstvím to však nepřehánějte a šalvěj raději zpracujte v máslo, kterým pokrm snáze ochutíte.

Petrželka

Ať čerstvá či sušená, v obou variantách nepostradatelná kamarádka českých hospodyněk. Používá se na brambory, do polévek i omáček. Nezapomeňte také na to, že petržel má afrodiziakální účinky.

Oregano

Oregano chutná mnohem lépe a výrazněji sušené. Přidává se do omáček na těstoviny, na pizzu nebo do rajčatových pokrmů. Běžně ho koupíte v supermarketu, takže je v naší kuchyni velmi oblíbené.

Máta

Výrazná a svěží svou chutí a vůní. Občas je lepší s ní například dezert jen ozdobit. Někdo si ale pochvaluje i mátové krémy do moučníků. Pokud jste milovníci asijské kuchyně, mátu však budete potřebovat. Hodí se do Bun Bo Nam Bo nebo dipů a různých marinád. V létě ji zase milujeme v osvěžujících limonádách, koktejlech nebo fresh džusech.

Tymián

Jako rozmarýn je i on velmi výrazný, proto s ním raději šetřete. Můžete ho také používat sušený i čerstvý a je skvělý do smetanových omáček, marinád, na grilování nebo do cibulového koláče. Skvěle si rozumí také s houbami a rybami.

Koriandr

Díky oblíbené asijské kuchyni se tato bylinka stává u nás stále populárnější a oblíbenější. Dává pokrmům opravdu intenzivní a jedinečnou chuť, kterou si ne každý oblíbí. Přidávejte ho do pokrmů až ve chvíli, kdy jsou skoro hotové, abyste jeho chuť a účinky neznehodnotili.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články