Rady z farmářských trhů: Petržel skvěle chutná, ale má i léčebné účinky

Jarní bylinky patří mezi královny farmářských trhů
Zdroj: Pixabay
Jarní bylinky patří mezi královny farmářských trhůKdyž nebyly mixéry, přišel na řadu hmoždířCo takhle lahodný karlovarský knedlíček s čerstvou petrželkouTahle dvouletá bylinka dělá radost v kuchyni mnoha hospodyňkám+ 2 fotky+ 3 fotky

Farmářské trhy se hlásí o slovo a my se zase budeme moci kochat pohledem na krásnou čerstvou zeleninu, domácí ovoce a jiné poctivé výrobky od lokálních zemědělců. Velkou hvězdou jarních trhů je každoročně petržel. Její zelená nať svítí a září zdravím a kořen vybízí k přípravě vývaru nebo tradiční české omáčky. K čemu se ale využívá v léčitelství a jaké delikatesy si z ní můžete připravit?

Petra Járková
Petra Járková 22. 03. 2019 12:00

Petržel v dobách minulých

Po celou historii byla petržel uctívána a používána jak v kuchyni, tak i pro léčivé účely. Řekové z ní vyrobili věnec a dávali ho svým sportovním vítězům. Také byla používána při židovských slavnostech jako znamení zrození jara. Římané ji používali jako odstraňovač mrtvolného zápachu před pohřbem.

Jak vybírat petržel?

Petržel kupujte vždy podle vzhledu. Měla by být co nejsvětlejší, hladká a neoschlá. Čerstvá a krásná nať čerstvost kořene potvrzuje. Ihned po nákupu ale nať odstraňte a skladujte odděleně, zkracuje totiž trvanlivost kořene.

Skladování petržele

Petržel skladujeme v ledničce ve spodní přihrádce na zeleninu. V pootevřeném mikrotenovém sáčku nebude vysychat a pokud není v přímém kontaktu s vodou, tak i dlouho vydrží.

Léčebné účinky

Má silně detoxikační účinky a čistí krev. Listová petržel obsahuje velké množství vitamínu C, údajně až třikrát více než pomeranč. Působí močopudně, což je prospěšné pro činnost ledvin, a snižuje krevní tlak. Podporuje zažívání a je i prevencí proti rakovině žaludku. Posiluje zrak a působí preventivně proti očním nemocem. Na petrželku si vzpomeňte také ve chvíli, kdy zkonzumujete něco s česnekem. Žvýkáním listové petržele se totiž zbavíte nepříjemného zápachu z úst.

Petrželkové máslo

Pokud máte chuť na něco delikátního, připravte si z petrželky lahodné máslo. V misce najemno vymíchejte 100 g změklého másla, pak do něj nasypte jednu lžíci nadrobno nakrájené petrželky. Důkladně smíchejte a podle chuti osolte, opepřete a zakápněte citronem. Směs vložte mezi dva pruhy alobalu, rozválejte a nechte ztuhnout v lednici. Vykrajovátkem pak vytvořte různé ozdobné tvary.

Petrželková sůl

Petržel se hodí ke svělému dochucení soli. Bylinky totiž po rozmixování pustí spoustu šťávy, která sůl zajímavě ochutí a obarví. Hrst hladkolisté petrželové natě vložte se solí do mixéru. Mixujte, dokud se bylinky nerozmělní najemno. Následně uzavřete směs do sklenice a uchovávejte v lednici.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články