Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.
Zdroj: Instagram

Kdo by někdy nesáhl po bujónu z kostky. Jenže… Je poněkud slaný, i chuť jídel připravených z bujónu je jiná.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 18. 09. 2019 10:00

Pokud si marně lámete hlavu, čím nahradit bujón, když nemáte masový vývar, zkuste rychlý zeleninový vývar. Dodá pokrmu šmrnc i barvu a jeho příprava je nenáročná. Stačí vám hodinka času a máte hotovo.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar

Očistěte dvě střední mrkve, jednu petržel, dvě cibule a překrájejte je napůl. Zeleninu opečte na pánvi bez tuku nasucho, dokud nebude mít krásně světle hnědou barvu. Pak ji přendejte do hrnce, přidejte jedno celé rajče, osolte a zalijte horkou vodou. Horká voda je důležitá, nikdy nezalévejte studenou, zelenina by rozbředla. Na mírném plameni vařte alespoň třicet minut. Poté vývar sceďte.

Rychlý zeleninový vývar můžete použít jako základ pro přípravu polévek i omáček. Pokud chcete jen zeleninový vývar jako polévku, zeleninu nevyhazujte, nakrájejte ji na malé kousky a vložte zpátky do polévky. Zavařte krupicové noky nebo strouhání a máte dokonalou a zdravou polévku.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články