Královské košíčky neboli cupcakes: Vyzkoušejte recept přímo od cukráře královny Alžběty II.

Královské košíčky neboli cupcakes: Vyzkoušejte recept přímo od cukráře královny Alžběty II.
Zdroj: Pixabay.com

O královně Alžbětě je známo, že si potrpí na kvalitní a především zdravé jídlo. To ovšem neznamená, že by se vzdávala oblíbených sladkostí, pro které má navíc slabost. U příležitosti jejích nedávných narozenin se podávaly čokoládové košíčky a královská cukrárna se rozhodla tento oblíbený recept sdílet. Tady je…

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 04. 2020 10:00

Dnes už nezjistíme, kdy se objevil vůbec první košíček a kdo byl jeho autorem. Z dostupných historických pramenů je pouze patrné, že na oblíbených cupcakes si lidé pochutnávali už na konci osmnáctého století. Původně existovaly dvě varianty, americká a anglická. Zatímco anglické košíčky mají různé velikosti i náplně, americké jsou tradičně menší a zřídkakdy se na ně přidává poleva.

Na přibližně 15 košíčků královny Alžběty II. budete potřebovat:

Těsto:

15 ml vinného octa, 300 ml mléka, 50 ml rostlinného oleje, 60 g másla (rozehřátého a zchlazeného), 2 vejce, 5 ml vanilkové esence, 250 g samokypřící mouky, 75 g kakaa, 300 g práškového cukru, 10 g jedlé sody, 100 g bílé čokolády, formy na košíčky

Máslová poleva:

90 g vysokoprocentní hořké čokolády, 100 g másla, 125 g moučkového cukru, potravinářské barvivo

Postup:

Troubu předehřejte na 150 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao a sodu. V další míse rozšlehejte vejce s vanilkovou esencí, rozpuštěným máslem, olejem, mlékem a vinným octem. Jakmile máte hotovo, pomalu, za neustálého míchání přilévejte do suché směsi. Výsledné těsto by mělo být hladké, bez hrudek. Nakonec přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky, lze použít i ořechy nebo sušené ovoce. Směs s pomocí lžíce rozdělte do košíčků a dejte péci asi na 15 – 18 minut. Výsledné dezerty by měly mít zlatavou barvu a na dotek jemně pružit. Nechte vychladnout.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Royal Family (@theroyalfamily),

Jak na polevu:

Cukr s máslem utřete do hladka. Přidejte do horké rozpuštěné čokolády a dobře promíchejte. Polevu dejte do cukrářského sáčku a můžete zdobit. Případně dejte na každý košíček doprostřed vrchovatou lžičku polevy a rychle roztírejte. Do polevy můžete přidat cukrářské barvivo. Vršek lze ozdobit třeba kandovanou třešní nebo posypat nasekanými oříšky. Takto připravené košíčky vydrží i několik dní krásné vláčné.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články