Jak se vaří pro Alžbětu II.? Bývalý dvorní kuchař prozradil, že královna nesnáší česnek a raději než víno má gin

Britská královna Alžběta II. si potrpí na zdravé jídlo.
Zdroj: Showpix
Královna Alžběta II. promluvila při mimořádném projevu ke svému národu, který nyní jako celý svět bojuje s epidemií koronaviru. Panovnice lidem poděkovala za jejich přínos v boji s epidemií. Koneckonců ví, jaké to je mít člena rodiny, který se touto nemocí nakazil. Princ Charles se totiž nedávno z koronaviru vyléčil. Britská královna Alžběta II. vždy pečovala o zdraví své i svojí rodiny a proto si potrpí na kvalitní jídlo. S manželem si ale u stolu podle bývalého šéfkuchaře McGradyho moc nerozumějí. Princ Philip totiž velice rád jí česnek a královna nemá ráda jídla, která česnek obsahují. + 3 fotky+ 4 fotky

Britská královna Alžběta II. před pár dny v mimořádném projevu vyzvala občany, aby zůstávali doma a poděkovala jim za to, jak se snaží ochránit ty nejvíce zranitelné. Panovnice (93), která nyní i s manželem, princem Philipem (98), přebývá kvůli pandemii na zámku Windsor, vždy dbala i na zdraví své rodiny. Její bývalý šéfkuchař Darren McGrady prozradil, na jaké jídlo si královna potrpí a v čem si u stolu s manželem nerozumějí.

Olga Ross
Olga Ross 17. 04. 2020 13:00

Miliony lidí po celém světě sledovaly mimořádný projev královny Alžběty II., ve kterém panovnice poděkovala svému národu za to, jak se chová během nynější krize způsobené epidemií koronaviru. Panovnice ve svém vysokém věku už ví, jak důležité je zdraví a že o něj musí pečovat kvůli sobě i svým blízkým.

Kvalitní jídlo bez tuků

Proto si královna velice potrpí na kvalitně připravené jídlo, které nebude obsahovat zbytečné množství tuků a ani cukrů, jež by jí mohly uškodit. Zároveň ale podle šéfkuchaře Darrena McGradyho, který dlouhé roky vařil v kuchyních Buckinghamského paláce, má panovnice slabost pro sladké.

V rozhovoru pro stránky TheroyalChef McGrady uvedl, že královna je také ráda dobrou hostitelkou a proto příprava oslav a slavnostních večeří, kterých se mnohdy účastnily hlavy světových států, patřila mezi jeden z nejnáročnějších úkolů, které si jakýkoliv kuchař vůbec může představit.

Poznatky šéfkuchaře

McGrady, jenž dlouhé roky pracoval pro Buckinghamský palác, má nyní vlastní společnost a podniká v americkém městě Dallas, kde provozuje cateringovou firmu. K tomu, aby se věnoval takovému zaměstnání, má koneckonců mnoho zkušeností. Šéfkuchař, který kdysi vařil i pro slavnou princeznu Dianu, říká, že královna Alžběta II. si na jídlo moc nepotrpí a má k němu spíše praktický vztah. Zato její manžel, princ Philip, má kvalitní jídlo velice rád a dokáže si je vychutnat.

Manželské rozdíly

Největší problémy v přípravě vhodného menu pro panovnici a jejího manžela spočívají podle McGradyho v tom, že královna zcela odmítá jíst česnek a kuchaři mají zákaz jej do jakéhokoliv jídla přidávat. Na druhou stranu ale její manžel, vévoda z Edinburghu, má česnek velice rád. Takže podle McGradyho, pokud královna zrovna některý večer se svým mužem nevečeří, kuchaři princovi do jídla přidají tolik česneku, kolik si jen může přát.

Královna si také podle bývalého šéfkuchaře velice hlídá, jaké jídlo konzumuje. Pečlivě totiž dbá na své zdraví a podle McGradyho je v Buckinghamském paláci běžnou praxí, že panovnice dostane dopředu seznam jídel, která jí mohou kuchaři připravit a ona vždy vyškrtne ta, jež nechce nebo se jí nelíbí. Tento proces se opakuje i několikrát týdně, kdy královna osobně schválí menu, které později dostane.

Náročná královna

Nejnáročnějšími úkoly, se kterými se ale kuchyně paláce potýká, jsou podle McGradyho slavnostní akce a večeře, jež Buckinghamský palác pořádá pro státní návštěvy z jiných zemí a prezidenty světových velmocí. Královna Alžběta II. je podle bývalého buckinghamského šéfkuchaře velmi pečlivou ženou, která zároveň chce být vynikající hostitelkou a tuto roli si zcela zjevně užívá. Vše ve slavnostní večer musí být perfektní a panovnice samozřejmě věnuje značnou pozornost výběru jídel a pohoštění pro oficiální návštěvy.

Podle McGradyho se pak zcela běžně stává, že kuchaři pracují od sedmi rána do deseti do večer, jelikož musí připravit i tisíce těch nejvybranějších pokrmů. Pokud se tedy chystají velké a významné oslavy, kuchyně zaměstná kromě sedmi kuchařů, kteří tam běžně pracují, i další pomocníky. Takže se ze dne na den může stát, že na přípravě jídel se podílí i dvacet kuchařů.

Příprava večeří pro státní návštěvy byla ale podle McGradyho zároveň i tou nejzajímavější, nehledě na nároky, které na ně Buckinghamský plác kladl. Jak bývalý šéfkuchař vzpomíná, jídla podávala na slavném Rockinghamském porcelánu, který patřil ještě královně Victorii a Alžběta II. se vždy před zahájením přišla osobně podívat na to, jak veškeré přípravy probíhají.

Žádný alkohol

I přesto, že si královna tyto slavnostní večeře dokáže velice užít, rozhodně nepatří mezi lidi, kteří se rádi napijí alkoholu. Jak McGrady vzpomínal, panovnice má celkem v oblibě gin, který si občas dávala večer se svojí matkou a sestrou, princeznou Margaret. Obvykle si ale na alkohol nepotrpí a rozhodně nemá příliš v oblibě vína. Výjimečně si v kruhu rodiny dá pouze sladké německé víno.

Co ale královna rozhodně nejí? Na její stůl nepatří brambory nebo těstoviny. Královna se jim vyhýbá údajně vzhledem k vysokému obsahu škrobů a sacharidů. Vzhledem k obavám o zdraví panovnice nejí ani nedostatečně propečené maso. Pokud si královna také dává ovoce, musí být nakrájené, aby je mohla jíst příborem. Takže například nepřipadá v úvahu banán, který by si musela sama oloupat.

Zakázaná jídla

Jak už jsme zmínili, královna Alžběta II. se zásadně vyhýbá konzumaci česneku a cibule. Proč? Údajně proto, že nechce, aby její dech špatně voněl. Ze zdravotních důvodů si také nikdy nedává korýše, obzvláště, když se účastní státních návštěv. Stejný zákaz platí i pro ostatní členy královské rodiny A důvod je zcela jednoduchý. U korýšů je totiž veliká pravděpodobnost, že by mohlo dojít otravě. S ohledem na zdraví nejbližších panovnice vyžaduje, aby se toto pravidlo striktně dodržovalo. A to nejenom v prostorách Buckinghamského paláce, ale i kdekoli jinde.

NA ŽIVOT BRITSKÉ KRÁLOVSKÉ RODINY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články