Anthony Bourdain: Sebevražda šéfkuchaře z dokumentu Neznámé končiny všechny zaskočila. Život si vzal během natáčení

Anthony Bourdain: Sebevražda šéfkuchaře z dokumentu Neznámé končiny všechny zaskočila. Život si vzal během natáčení
Zdroj: TV Prima

Anthony Bourdain - jméno, které je pojmem v gastronomii i dokumentaristice. A právě jeho oceňovaný dokument Neznámé končiny, který můžete sledovat na Prima Zoom, provází smutný stín tragédie. Průvodce po gastronomických zvláštnostech v těch nejzapadlejších koutech světa, respektovaný televizní šéfkuchař Bourdain, spáchal během natáčení sebevraždu. Kdo vlastně byl muž, který vařil a ochutnával v Kolumbii, Kongu nebo nevlídných oblastech Iráku?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 02. 2020 09:24

Dokument Neznámé končiny můžete sledovat na Prima Zoom. Cestovatel a kuchař Anthony Bourdain (25. červen 1956 – 8. červen 2018) v něm navštěvuje známá i neznámá místa a snaží se divákům ukázat, jak se lidé v mnohdy exotických končinách stravují. Kromě toho komentuje i příběhy obyvatel, se kterými přijde během natáčení do kontaktu.

V roce 2018 však svět obletěla smutná zpráva. Jen týden poté, co Bourdain koupil obraz s názvem „Padající obloha a jak s tím žít“, spáchal v hotelovém pokoji ve Francii, kde zrovna natáčel další díl pořadu Neznámé končiny, sebevraždu. Oběšeného ho tam našel jeho přítel, francouzský kuchař Eric Ripert.

Anthony Bourdain: Vzpomínky rodiny

"Anthony uměl jednu věc opravdu skvěle," svěřil se později jeho mladší bratr Chris pro portál Today.com. "Uměl lidem ukázat svět z té lepší stránky, a to i z oblastí, které jsou moderní společností odsuzovány. Nikdo zatím neudělal tak skvělé reportáže z Libye, Laosu či Konga jako Anthony. Nebyla to pouhá dokumentaristika. Bylo v tom cosi uměleckého a hluboce humánního," dodal.

Anthonyho životním cílem bylo odstraňování předsudků, a to za pomoci jídla, které je společným jmenovatelem pro všechny lidi na Zemi. Ukázal světu, že i ve státech zmítaných válkou se lidé dokáží semknout a fungovat. Že se vlastně ničím neliší od ostatních, neboť svůj životní boj nevzdají a snaží se přežít.

Považovali ho za přítele

Osoby, které vystupovaly v Anthonyho pořadu Neznámé končiny, ho nepovažovaly za novináře, ale za přítele. Za člověka, který se o ně skutečně zajímá. "Vzpomínám si na jednoho chlapíka z Konga, který měl zásadu, že nikdy nebude mluvit s novinářem ze Západu. U Anthonyho však udělal výjimku, a to proto, že se k němu choval jako rovný k rovnému," prozradil informaci ze zákulisí bratr Chris.

Vášeň pro poznávání světa a vaření zdědil Anthony po rodičích. "Rodiče se zase od Anthonyho naučili zkoušet nové věci. Častokrát jsme tak v New Yorku navštívili dánskou restauraci nebo čínskou čtvrť. Když se v Americe rozmohly stánky s indickým jídlem, zase jsme byli mezi prvními, kteří to okusili," zavzpomínal Chris.

Sebevražda Anthonyho Bourdaina

Chris rovněž uvedl, že si moc přeje, aby lidé k Anthonyho sebevraždě přistupovali bez předsudků. "Chodí za mnou hodně lidí a říkají mi, že i v jejich rodině se stala sebevražda. Když se jich ale zeptám na podrobnosti, mlčí. A to je m

yslím špatně. Není se za co stydět! Musíme o tom mluvit, hlavně, když nás samotné napadnou takové myšlenky. Věřím, že kdyby se v tomto od nás můj bratr neizoloval, dokázali bychom mu pomoct."

"Nikdy bychom se neměli stát, jako pozůstalí, terčem posměchu nebo pomluv kvůli tomu, že jsme v očích jiných lidí selhali. Někdy to člověk nedokáže rozpoznat. Pak je jen na tom daném jedinci, aby se nebál a svěřil se své rodině," dodal Chris na závěr rozhovoru.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články