Fit a krásnátestovánísoutěže

Šéfkuchař přišel na způsob, jak uvařit dokonalé vajíčko. Potřebujete led

Thumbnail # Šéfkuchař přišel na způsob, jak uvařit dokonalé vajíčko. Potřebujete led

Zdroj:Pixabay.com

Co může být na uvaření vejce tak složitého, řeknou si mnozí. My dodáváme, mnozí nezkušení. I když se to na první pohled nezdá, tak příprava vajíček totiž bývá často pořádná věda. A to i pro šéfkuchaře. Zejména, když máte specifické požadavky na konzistenci žloutku i bílku. Poradíme vám, jak na to.

Jana Jánská 12. května 2020

Jednou je příliš suché, podruhé se lepí ke skořápce, potřetí je nahniličko, přestože jste ho chtěli naměkko. Připravit perfektní vajíčko je výzva i pro nejzdatnější kuchaře.

Thumbnail # Malá jsou kvalitnější a ta čerstvá jdou hned ke dnu: Jak vybrat a skladovat vejce
Mohlo by Vás zajímat:

Malá jsou kvalitnější a ta čerstvá jdou hned ke dnu: Jak vybrat a skladovat vejce

Proč se to děje?

Za vajíčkový problém může jeho dvojí konzistence. Jde o to, že bílek a žloutek reagují na teploty jinak, proto se musí vařit při různých teplotách, aby měly ideální texturu.

Thumbnail # Ztracené vejce uvařené v potravinářské fólii. Jednoduchý trik pro začátečníky, jak si připravit skvělou snídani
Mohlo by Vás zajímat:

Ztracené vejce uvařené v potravinářské fólii. Jednoduchý trik pro začátečníky, jak si připravit skvělou snídani

Vsaďte na led

Američan J. Kenji López-Alt řešil stejný problém, a tak vejce podrobil malému testu. Do vroucí vody vložil několik vajec a po 30 vteřinách snížil teplotu vody přidáním ledu. Každých 30 vteřin vytáhl jedno vejce z vody, aby zkontroloval konzistenci.

Výsledek? Správná teplota pro přípravu bílku je 82 °C, pro žloutek je to 77 °C – bílek ztuhne a zůstane jemný, stejně tak žloutek. Trik s kostkami ledu zase usnadní loupání skořápky.

Thumbnail # Víte, jak správně skladovat vajíčka? Do dveří lednice nepatří!
Mohlo by Vás zajímat:

Víte, jak správně skladovat vajíčka? Do dveří lednice nepatří!

Jako od šéfkuchaře

Jak tedy na dokonalé vajíčko natvrdo? Přiveďte vodu k varu, opatrně ponořte vajíčko a vařte ho 30 vteřin. Přidejte pár kostek ledu, počkejte, až voda zase začne bublat a vařte 11 minut při teplotě zhruba 88 °C.

 

Podobné články

Zavří­t reklamu