Šéfkuchař přišel na způsob, jak uvařit dokonalé vajíčko

30. srpna 2016
Qz.com
Qz.com

Příprava vajíček může být opravdová věda. A to i pro šéfkuchaře.

Jednou je příliš suché, podruhé se lepí ke skořápce, potřetí je nahniličko, přestože jste ho chtěli naměkko. Připravit perfektní vajíčko je výzva i pro nejzdatnější kuchaře.

To kvůli dvojí konzistenci vejce. Bílek a žloutek reagují na teploty jinak, proto se musí vařit při různých teplotách, aby měly ideální texturu.

Američan J. Kenji López-Alt řešil stejný problém, a tak vejce podrobil malému testu. Do vroucí vody vložil několik vajec a po 30 vteřinách snížil teplotu vody přidáním ledu. Každých 30 vteřin vytáhl jedno vejce z vody, aby zkontroloval konzistenci.

Výsledek? Správná teplota pro přípravu bílku je 82 °C, pro žloutek je to 77 °C – bílek ztuhne a zůstane jemný, stejně tak žloutek. Trik s kostkami ledu zase usnadní loupání skořápky.

Jak tedy na dokonalé vajíčko natvrdo? Přiveďte vodu k varu, opatrně ponořte vajíčko a vařte ho 30 vteřin. Přidejte pár kostek ledu, počkejte, až voda zase začne bublat a vařte 11 minut při teplotě zhruba 88 °C.

A tady je výsledek v obrazech:

Qz.com

Zdroj: Quartz

Zavří­t reklamu