Křupavá slanina nasladko vám nedá spát. Polijte ji čokoládou, zkaramelizujte nebo namažte na chleba

15. září 2016
Food52.com
Food52.com

Křupavá slanina – droga mezi potravinami. Patříte-li mezi masožravce, je dost pravděpodobné, že na ni nedáte dopustit. Co se bude dít, až vyzkoušíte následující 3 sladké kombinace, si odhadovat netroufáme. Hrozí však exploze – blahem!

Pečená slanina s čokoládovou polevou

Food52.com

Ingredience:

450 g slaniny na plátky + 340 g bílé čokolády na vaření + 340 g tmavé čokolády a na vaření

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte plech pečícím papírem a rozložte na něj plátkovanou slaninu. Pečte ji 15 minut, aby zůstala jemná, nebo 20 minut dokřupava. Nechte ji vystydnout a přemístěte na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.

2. Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Plamen ztlumte, posaďte na hrnec žáruvzdornou mísu a přidejte bílou čokoládu. Tu a tam ji zamíchejte. Měla by se úplně rozpustit. Mísu vyměňte za druhou – čistou – mísu a totéž proveďte s tmavou čokoládou.

3. Vyložte pekáč novým pečícím papírem. Pomocí kuchyňských kleští pečlivě ponořte každý plátek slaniny zpola do bílé čokolády a přesuňte ho na čistý pečící papír. Nechte čokoládu ztuhnout a ponořte plátky do tmavé čokolády tak, aby měla polevu i druhá polovina slaniny (můžete je ale namočit do polevy celé).

4. Nezapomeňte si vyšetřit pár křupavých plátků – ty rozdrťte a posypejte jimi slaninu, dokud je čokoláda mokrá. Nechte ji úplně zatuhnout a snězte do několika dnů.

***

Slaninové bonbóny

Lieders.com

Ingredience:

12 plátků slaniny + 1/3 hrnku světle hnědého cukru + čerstvě namletý černý pepř + kajenský pepř

Postup:

1. Předehřejte troubu na 160 °C. Umístěte slaninu do mísy a smíchejte ji pomocí kuchyňských kleští s cukrem, čerstvě namletým černým pepřem a kajenským pepřem. Plátky slaniny by měly být kompletně obalené.

2. Rozmístěte slaninu s kořením a cukrem na plech, pokryjte ji listem pečícího papíru a uzavřete druhým, stejně velkým plechem (dnem dolů). To aby plátky zůstaly hezky rovné. Plech vložte do trouby a pečte slaninu 20 minut nebo dokřupava.

3. Až plech vychladne, rozbijte zkaramelizovanou vrstvu na kusy podle velikosti slaniny. A můžete mlsat.

***

Lahodný slaninový džem

Popsugar.com

Ingredience:

450 g uzené slaniny + 1 velká žlutá cibule nakrájená na tenké plátky + 5 stroužků utřeného česneku + 3 lžíce tmavého cukru + 2 lžíce omáčky Sriracha + 1 hrnek kávy + ¼ hrnku jablečného ciderového octa + ¼ hrnku javorového sirupu + čerstvě namletý pepř

Postup: 

1. Rozehřejte plotýnku na střední teplotu. Ve velkém hrnci se silným dnem nebo v sauté pánvi uvařte slaninu dohněda nebo dokud nezačne jemně křupat. Přesuňte ji na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami.

2. Přidejte do hrnce cibuli a česnek a smažte je na středním plameni doměkka 10 až 12 minut.

3. Zatímco se cibule s česnekem vaří, nakrájejte slaninu na 2,5cm proužky. Vraťte ji do hrnce, přidejte hnědý cukr, omáčku Sriracha, kávu, jablečný ciderový ocet a javorový sirup. Přiveďte k varu a ztlumte sporák, aby se směs mírně vařila. Při občasném zamíchání ji vařte 3 až 4 hodiny nebo dokud nezhoustne a nezíská konzistenci džemu i tmavě hnědou barvu.

4. Nechte džem 20 minut chladnout. Poté ho vyškrabejte ho do kuchyňského robota, rozmixujte, ochutnejte a případně dokořeňte octem.

5. Nechte džem odležet, seberte z povrchu co nejvíce tuku a rozdělte jej do dvou zhruba 30ml zavařovacích sklenic. Servírujte při pokojové teplotě s krekry nebo jím dochuťte burger.

Zdroj: Popsugar

Zavří­t reklamu