Bílkoviny, sacharidy, tuky. Stravujte se s rozumem podle odborníků

I zdravá strava může být dobrá a rozmanitá.
Zdroj: Pixabay
Kvašená zelenina:

Suroviny:

svazek ředkviček
kus zázvoru
3 červené řepy
3 velké mrkve
hlávku zelí
čínské zelí
½ svazku řapíkatého celeru
svazek jarních cibulek
1 palici česneku
drcené čili papričky
sůl.

Postup:

Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. nakrouháme. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou. Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a drcenými chilli papričkami, popř. s bylinkami. Důkladně rukama promačkáme, až zelenina pustí vodu. Napěchujeme do velké zavařovací lahve, zalijeme šťávou ze zeleniny, zakryjeme zelným listem a zatížíme vyvařeným kamenem. Zakryjeme talířkem a necháme stát 4–5 dní v kuchyni. Jakmile se přestanou tvořit bublinky, je zelenina připravená ke konzumaci. Obsah lahve přendáme do menších uzavíratelných skleniček a skladujeme ve sklepě anebo v lednici.Čínské zelí po korejsku:

Suroviny:

1,2 kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9 cm) nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru.

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.).

Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20 stupňů C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.Pečená zelenina s kozím sýrem:

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr.

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do "ranečku", svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Krůtí vývar se zeleninou:

SUROVINY NA VÝVAR:
1,5 l	vody		
krůtí prsa, křídla		
2	mrkve		
1⁄2	celeru		
1	kořenová petržel		
1	cibule		
1	petrželová nať		
1	bobkový list		
5	kuliček černého pepře		
3	kuličky nového koření		
1	stroužek česneku		
1	snítka tymiánu.		
DO POLÉVKY:
2	mrkve		
300 g	růžičkové kapusty		
300 g	nudlí		
krůtí maso z vývaru		
petrželka		
sůl, pepř.

Postup:

Části krůty, mrkev, celer, petržel a cibuli dejte na plech a pečte 30 minut na 180 °C.

Upečené maso a zeleninu dejte do hrnce a zalijte vodou. Přidejte ostatní ingredience na vývar a přiveďte k mírnému varu. Postupně sbírejte pěnu, která se vytvoří, aby se vývar nezakalil. Nepřiklopené vařte 5 hodin. Poté sceďte.

Maso nechte vychladnout a očistěte. Nakrájejte na nudličky.

Růžičkovou kapustu pokrájejte na půlky, mrkev na proužky. Zeleninu vložte do vývaru, přidejte nudle a krůtí maso. Krátce povařte, aby zelenina a nudle změkly. Na závěr osolte a opepřete.+ 2 fotky+ 3 fotky

Odlišné stravovací návyky vzbuzují u laické veřejnosti i řady odborníků pochybnosti, zvlášť když sportujete a potřebujete mít dostatek energie. Jaká je realita, pokud jíte převážně rostlinnou stravu a milujete oříšky?

Petra Járková
Petra Járková 17. 11. 2019 10:00

Nejlepším zdrojem energie jsou tepelně neupravené potraviny

I když se mezi širokou veřejností traduje, že syrová strava založená na rostlinných zdrojích potravy je pro lidské tělo neúplná a člověk z ní nemá dostatek energie, opak je pravdou. „Živé, tepelně neupravené potraviny v sobě mají maximální množství živin, vitamínů a minerálních látek. Z logiky věci vyplývá, že konzumace těchto potravin vám dodá podstatně více energie než průmyslově upravené či jinak znehodnocené potraviny,“ tvrdí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová. Zařazením živých potravin do jídelníčku budete mít více energie, což uvidíte ve zlepšování své fyzické kondice.

Jídelníček založený na rostlinné stravě vás lépe zasytí

Podle hlavní nutriční specialistky Ing. Moniky Bartolomějové ze sítě výživových poraden Svět zdraví sice není jídelníček založený na čistě raw potravinách vhodný pro každého, přesto vidí v konzumaci syrových potravin i plusy. „Živá strava založená na zvýšeném příjmu syrové zeleniny a s optimálním množstvím ovoce dostatečně hydratuje, čímž pomáhá snadněji splnit množství potřebných tekutin. Pozitivní je dle mého názoru také zvýšený příjem vlákniny a řady prospěšných látek obsažených v rostlinné stravě. Na druhou stranu je však ale také potřeba říci, že ne každému vyhovuje konzumace pouze  syrové stravy. Zvážit by to měli lidé se zdravotními problémy, například u Crohnovy choroby  je vhodné zeleninu i ovoce konzumovat opatrně a spíše po tepelné úpravě, ale záleží na individuální snášenlivosti. Potíže s trávením syrové stravy mohou mít i senioři,“ říká Monika Bartolomějová. „Vláknina ve stravě má nezanedbatelnou roli. Kromě celé řady zdravotních benefitů je neocenitelným  pomocníkem při hubnutí, protože dokáže vyvolat větší pocit sytosti,“ doplňuje hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

Máme se bát tuků v oříšcích? Ne, ale musíme jíst ty správné

Ořechy jsou plné zdraví prospěšných olejů a minerálních látek, abychom z nich ovšem vytěžili maximum živin, musíme vědět, jaké ořechy jíst a jak si je správně připravit ke konzumaci. Stejně jako u jiných druhů potravin i ořechy by měly být co nejméně, ideálně vůbec, zpracované. Oříšky ve své čisté formě poskytují tělu potřebné živiny a jsou plné zdravých tuků, ale nesmí se to s nimi přehánět. „Stravu nelze postavit jen na oříšcích, respektive tucích, protože pak dochází k tomu, že lidé zaznamenají spíše zhoršení jejich zdravotního stavu či kondice a často pak zdravou stravu vzdají. Tuky by neměly ve stravě tvořit více než 15 % kalorického příjmu,“ vysvětluje Tereza Havrlandová. Správným výběrem ořechů to však nekončí. „Pro maximální využitelnost minerálních látek z oříšků ale i semínek, je potřeba je namočit  na několik hodin nebo přes noc do vody. Tím se výrazně zlepší využitelnost živin a také ulehčíte svému trávení,“ prozrazuje svůj tip výživová specialistka Monika Bartolomějová.

Sacharidy ve stravě neškodí, jsou-li ve správném poměru

I když někteří odborníci na výživu vycházejí stále z toho, že hubnutí musí být založené na nízkém příjmu sacharidů, ve skutečnosti můžete mít optimální hmotnost bez toho, abyste cokoliv omezovali. „Sacharidy ve stravě nejsou problém, zvlášť pokud sportujete, jsou důležitým zdrojem energie a stejně tak pomáhají při regeneraci. Problém vidím především v celkově špatné skladbě jídelníčku, který bývá z větší či dokonce celé části založený na průmyslově zpracovaných potravinách, nedostatečném množství zeleniny a ovoce,“ říká Kateřina Hollerová a dodává, každé tělo je jiné a prospívá mu něco jiného.

Budujte svaly na kvalitních bílkovinách

Když to nejsou tuky nebo sacharidy, řeší se příjem bílkovin. Nesporné je to, že bílkoviny jsou pro lidské tělo důležité. Není ovšem pravda, že jich musíme konzumovat přehnané množství nebo se omezovat pouze na živočišné bílkoviny. „I když posilujete, vystačíte si na den s cca 0,8–1,2 gramy bílkovin kilo tělesné váhy,“ upřesňuje trenérka Kateřina Hollerová. Co se týká zdroje bílkovin, může to být maso, mléčné produkty nebo vejce –vše z biologického zemědělství. Z rostlinných zdrojů luštěniny, fermentovaná sója a tempeh. „V případě živé stravy jsou výborným zdrojem bílkovin spirulina, listová zelenina, brokolice, naklíčené luštěniny, konopná semínka, namočené mandle či burákové máslo. Kromě toho existují proteinové prášky vyrobené ze semínek, které jsou plně v souladu s raw stravou a mají vysoký obsah bílkovin,“ uzavírá Tereza Havrlandová.

NA ZDRAVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články