Superpotraviny, které pomáhají hubnout: Detoxikujte, zapojte pohyb a udržte si optimální kila

Superpotraviny, které pomáhají hubnout: Detoxikujte, zapojte pohyb a udržte si optimální kila
Zdroj: NATU
Naše babičky zužitkovávaly ze zahrady vše, co šlo. Odpad nebyl.Pečená zelenina s kozím sýrem

Suroviny:

3	menší bulvy červené řepy		
svazek mrkve		
sůl		
pár snítek tymiánu		
olivový olej		
čerstvý kozí sýr

Postup:

Řepu oloupejte, pokrájejte na čtvrtky, mrkve rovněž oloupejte a překrojte na špalíky. Pak zeleninu dejte na arch pečicího papíru, osolte, posypejte tymiánem a zastříkněte olivovým olejem. Spojte do ,ranečku‘svažte provázkem a při 180 °C pečte 30 minut. Podávejte se sýrem.Nákyp z kořenové zeleniny

Suroviny:

450 g	celeru		
400 g	petržele		
600 g	brambor		
400 g	mrkve		
5	stroužků česneku		
2	lžíce olivového oleje		
sůl		
pepř		
200 g	slaniny		
350 g	hermelínu

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C.

Plátky celeru, petržele, brambor a mrkve dejte do mísy. Přidejte česnek, olej, sůl a pepř a dobře promíchejte, aby se všechny kusy obalily olejem.

Pak zeleninu vyskládejte spolu se špekem a sýrem do zapékací mísy o rozměrech zhruba 28×34 cm. Poslední vrstvou by měl být sýr.

Přiklopené alobalem pečte 25 minut. Pak alobal odklopte a pečte 15 až 20 minut dozlatova.Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Oddělit tělo od mysli nelze. Základem pocitu spokojenosti je soulad těchto dvou principů. Jejich vyvažování je takovým průběžným úkolem našich životů. Jedno bez druhého fungovat nebude. Nestačí zdravě jíst a pak sedět před televizí. K vyvažování musíme najít motivaci něco pro sebe udělat a mít chuť se zlepšovat

Petra Járková
Petra Járková 18. 01. 2020 10:00

Představujeme superpotraviny, které kromě skvělé chuti umí tělo detoxikovat, podporují hubnutí a motivují nás k aktivnímu životnímu stylu.

Co jsou superpotraviny?

Organismus ke své správné funkci potřebuje řadu cenných látek, které běžná strava nepokryje. Superpotraviny tyto přínosné látky obsahují ve velkém množství. Ačkoli by jejich zařazení do jídelníčku mělo být samozřejmé, není tomu tak. Proto se o nich tak často mluví a jejich konzumace dává jistotu, že tělo bude dostatečně živeno minerály a vitamíny. Superpotraviny pomáhají regenerovat organismus, detoxikují a podporují nás v boji proti civilizačním onemocněním.

Máme chuť detoxikovat

Koho by napadlo jíst zeminu… Představujeme třítýdenní očistu s křemelinou, sypkou horninu s vysokým obsahem oxidu křemičitého. Pokud si kladete otázku, jak tato superpotravina chutná, odpověď je velmi prostá, protože nechutná vůbec nijak. Křemelina je bez chuti a zápachu.  Lžičku tohoto bílého prášku rozmícháme jednou denně v hrnku vody nebo džusu. Vypijeme. Jak křemelina postupuje trávicím traktem, mechanicky ho zbavuje nánosů. Po křemelině mají naše střeva opět chuť vstřebávat živiny.

Máme chuť shodit kila

Pocit sytosti a tělesnou váhu pod kontrolou pomáhají udržet superpotraviny karob a kelp. Kdo rád sladké, upřednostní Karob Bio od NATU, pro milovníky zelených řas je tu Kelp Bio od NATU.

Karob zažene chuť po čokoládě

Čokoláda je chutné zlo, pokud tedy mluvíme o běžně prodávaných čokoládách, které nemají s čokoládou nic společného. Odolat této “čokoládě” je mnohdy těžké. Při odvykacím boji pomůže všem závislákům karob neboli svatojánský chléb. Karob chutná podobně jako kakao, jeho energetická hodnota je však o třetinu nižší a chuť sladší. Příprava je opět jednoduchá. Zhruba dvě lžíce prášku smícháme s hrnkem vody nebo mléka. Přidat lze také do snídaňové ovesné kaše nebo do těsta při pečení místo kakaového prášku.

Kelp dodá jód a podpoří metabolismus

Zelenou alternativu představuje mořská chaluha Kelp Bio od NATU. Její chuť neoceníme tolik jako výše zmíněný karob. Na druhou stranu se jedná o superpotravinu, která je nejen skvělým pomocníkem při hubnutí, spalování zásob tuků a kontrole tělesné hmotnosti, ale podporuje také normální funkci střevního traktu a normální stav pokožky, nehtů a sliznic.

Výčet superlativ této superpotraviny však zdaleka nekončí. Kelp obsahuje řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Bohatým zdrojem jódu jsou mořské ryby, kdo je nemusí, snadno doplní denní dávku jódu nápojem z kelpu. Nedostatek jódu se může projevovat chronickou únavou nebo také přibíráním na váze.

Máme chuť sportovat

Svaly se neudělají samy od sebe. Je potřeba je aktivně zapřáhnout a také kvalitně nakrmit. Pozor, svaly mají chuť na mandlový nebo hrachový protein.

Na rostlinném proteinu

Rostlinné bílkoviny jsou vhodné pro sportovce, ale také pro vegany a vegetariány. Kvalitním zdrojem bílkovin je žlutý hrách, který obsahuje i velké množství vlákniny na podporu trávení. Tato luštěnina je přirozeně bezlepková a tělo ji dobře vstřebává. Kromě potřebných bílkovin dodáte organismu i řadu dalších prospěšných látek, jako je vápník, vitamín E a K, fosfor, zinek, nebo draslík.

Kdo zatouží více po hořkosladké chuti, může vyzkoušet mandlový protein. Tento prášek se získává mechanickým lisováním blanšírovaných mandlí. Opět obsahuje velké množství vlákniny a široké spektrum vitamínů a minerálních látek.

NA ZDRAVÉ RECEPTY, KTERÉ UDRŽÍ VAŠE TĚLO V POHODĚ, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články