Zdravá strava nemusí být vždy drahá: Jak jíst zdravě a ještě ušetřit?

Strava by měla být pestrá a bohatá na vitaminy.
Zdroj: unsplash.com
Ke správnému fungování psychiky dopomáhá i zdravá strava.I zdravá strava může být dobrá.Pestrá a zdravá strava je základ.Zdravá strava a detox jsou pro vás ideálním řešením.+ 6 fotek+ 7 fotek

Když se Čechů a Češek zeptáte, za co utrácejí zbytečně moc peněz, jmenují na prvním místě jídlo. 44 % z nich si zároveň umí představit, že by právě na této položce mohli ušetřit. Dobrou zprávou je, že to jde, aniž byste tělo ochuzovali o důležité živiny. Jen se musí vědět, jak na to.

Petra Járková
Petra Járková 22. 05. 2019 10:00

„Náš nedávný průzkum ukázal, že kdyby bylo nejhůř, ušetří na jídle spíše ženy a lidé s čistým měsíčním příjmem od 10 do 15 tisíc korun. Nejvíce jsou ochotni škrtat obyvatelé Ústeckého kraje, a to 54 % z nich. Naopak pouze třetina Jihočechů by se v útratách za jídlo omezila,“ uvádí Monika Buřičová z Poštovní spořitelny a dodává: „Lidé podle průzkumu naopak neumí moc ušetřit za bydlení, dovolenou, oblečení a auto. To by byl ochotný pouze jeden z deseti dotázaných.“

Levně a přitom zdravě? Jde to!

Prvním krokem je uvědomit si, že jíst zdravě neznamená kupovat nejdražší potraviny. Zaměřit bychom se měli na základní suroviny a ty vhodně kombinovat. Balíček instantní ovesné kaše nás vyjde mnohem dráž, než když si ji připravíme doma jen z vloček a mléka. Tak navíc máme kontrolu, kolik čeho do pokrmu dáváme, nemusíme se bát zbytečných přidaných cukrů a podobně. Takové vločky s bílým jogurtem a jablkem nám navíc ráno dodají mnohem víc energie a hlavně na delší dobu než takové pečivo s uzeninou. Pomoci nám také může plánování nákupů a domácí příprava jídla. Domácí strava je samozřejmě zdravější – pokud ji připravíme z čerstvých surovin. Jedno jídlo nás může v některých případech vyjít třeba i na 20 nebo 30 korun, v restauraci utratíme mnohem víc.

Tipy, jak jíst zdravěji a přitom levněji

· Choďte na nákup najedení. Je téměř jisté, že nakoupíte méně zbytečného a nezdravého jídla.

· Plánujte si svůj jídelníček. Kromě toho, že budete mít kontrolu, kolik čeho sníte, nebudete jídlo zbytečně vyhazovat.

· Nekupujte levné polotovary s velkým obsahem aditiv, raději si přichystejte jednoduché jídlo ze základních surovin. Vyhněte se také nákupu ochucených potravin.

· Pamatujte, že jablko je levnější než sušenka. Dodá vám navíc nejen energii, ale i další živiny, jako třeba vitaminy, minerální látky a vlákninu.

· Zajímejte se o svou stravu, čtěte etikety, hledejte si informace, porovnávejte je a nebojte se zeptat.

· Před nákupem sepište seznam, co opravdu potřebujete a co vám doma chybí. V obchodě nakupujte s rozumem základní potraviny a nedělejte si velké zásoby.

· Zařaďte potraviny, na které často v jídelníčku zapomínáte, i když obsahují kvalitní živiny a přitom jsou levné - např. luštěniny. Levnější varianty nalezneme také u ryb, například sardinky ve vlastní šťávě, uzená makrela nebo sleď. Z nich můžete připravit chutnou pomazánku nebo je jednoduše přidat do salátu.

· Naučte se celou potravinu dobře využít a zpracovat, zbytečně neplýtvejte a nevyhazujte. U čerstvých potravin, jako je například místní sezonní česká zelenina, se snažte do salátu zpracovat i listy kedluben nebo ředkviček, které ale většina lidí vyhodí.

· Pokuste se jídlo připravit šetrně, aby si zachovalo co nejvíce živin. Vhodné je například vaření, dušení, pečení, příprava na páře nebo v alobalu. Zdravé jídlo můžete totiž nevhodným tepelným zpracováním úplně zničit.

· Místo kupovaných dochucovadel a kořenících směsí používejte čerstvé nebo sušené bylinky a natě, sůl, pepř, kvalitní olej, čerstvou šťávu z citronu či limetky nebo balsamiko.

· Je možné vařit více porcí a dvě nebo tři vždy zamrazit na situaci, kdy nebudete mít na vaření čas. K zmražení se nehodí pouze přílohy, které ale většinou uvaříte během 15 až 20 minut.

· Pokud máte balkon (nebo v ideálním případě zahrádku), naučte se pěstovat vlastní zeleninu nebo třeba brambory. Sbírejte plodiny v přírodě a naučte se je konzervovat – mrazit, nakládat, zavářet. Například při přípravě vlastních marmelád ušetříte hodně.

· Nebojte se nakupovat potraviny v akcích, zařazené tam bývají i ty “zdravé”. Neorientujte se ale pouze na nakupování ve slevě, protože tím můžete nakoupit i položky, které nespotřebujete a vlastně je ani vůbec nepotřebujete. Pokud ale vidíte v akci potravinu, kterou byste si sami koupili a běžně ji jíte, nebojte se ji koupit.

Moderátorka Martina Hynková Vrbová nemohla sedm let otěhotnět: Hormony mě měnily k nepoznaní

Moderátorka Martina Hynková Vrbová nemohla sedm let otěhotnět: Hormony mě měnily k nepoznaní

Související články

Další články