Dieta podle císařovny Sissi: Byla opravdu historicky první anorektičkou?

Sisi byla krásná žena a měla mnoho nápadníků
Zdroj: Austria.info
Sisi milovala v podstatě jen sebeAlžběta propadla kultu krásného tělaSisi a Franc Josef - jejich život nebyl příliš šťastnýCísařovna držela šílené diety, tři dny třeba jen popíjela mléko+ 1 fotka+ 2 fotky

Z Alžběty Bavorské, které nikdo neřekl jinak než císařovna Sissi, se stal fanatik posedlý vlastním vzhledem. Ve finále měla v pase pětapadesát centimetrů a její jídelníček byl plný extrémů.

Redaktor
Redaktor 29. 10. 2018 14:19

Bavorská princezna Sissi se ve svých patnácti letech zamilovala do Františka Josefa, kterému bylo 23. Údajně se do sebe zcela zbláznili. Po sňatku v roce 1854 se z ní stala rakouská císařovna a korunovaná uherská královna.

Měla krásné vlasy, žila svobodně v Mnichově ve šlechtické rodině, která byla svobodomyslná. Jezdila na koni a užívala si svůj život obletované dívky. Když ale potkala následníka trůnu, spadla klec.

Zkuste si představit, že byste se v patnácti zasnoubili, v šestnácti by vás provdali, rok a půl po svatbě byste porodili dítě a to by vám ve vašich devatenácti zemřelo. Jednalo se o první dceru Sophii.

Sissi se zhroutila a aby se úplně nezbláznila, začala veškerou svou pozornost obracet na sebe. Denně tři hodiny cvičila, chodila obrovské vzdálenosti pěšky, své postavě začala postupně obětovat prakticky celé dny.

Její deníky prozradily důvody jejího útlého pasu. Často přežívala pouze o tekutinách. Dodržovala režim třech dnů o vodě, třech dnů o mléce, dvou dnů o vývarech z hovězího masa a následně opět třech dnů o vodě.

Jelikož se takto nedalo žít, když ji přepadla chuť na sladké, měla vždy po ruce svou bonboniéru. Podle různých odborníků trpěla poruchou příjmu potravy.

„Myslím si, že to byla první dokumentovaná anorektička, akorát se to tehdy tak nenazývalo. Byla vlastně ikonou a všechny ženy k ní vzhlížely. A řekla bych, že je tou, která předvedla, že je lepší být hubená,“ prozradila Kateřina Cajthamlová, odbornice přes výživu.

Mladá císařovna byla také dosti volnomyšlenkářská. Klidně se sebrala a na dva roky odjela od svých povinností na Korfu. V podstatě měla ráda jen svého otce, bratra a především pak sebe. Ostatními opovrhovala nebo jí byli lhostejní.

Ani z hlediska rodiny neměla štěstí. Kromě dcery Sophie jí zemřel i syn Rudolf. Ten v sedmnácti letech spáchal sebevraždu. Říkalo se, že Sissi kvůli těmto ztrátám a tomu, že fakticky téměř nejedla, trpěla dlouhodobou depresí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články