Budíte se v noci a přibíráte na váze? Těmto potravinám se večer vyhněte

Budíte se v noci a přibíráte na váze? Těmto potravinám se večer vyhněte
Zdroj: Pixabay

Sice již odzvonilo zaručeným radám, že při redukci váhy nesmíte jíst po páté hodině. Přesto některé rady opravdu fungují a některé potraviny si před spaním nesmíte brát ani v omezeném množství.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 03. 2020 12:00

Jestli vás večer honí mlsná, pozor na to, co si naložíte na talíř. Některé potraviny totiž ovlivňují spánek a jeho kvalitu. Často po nich můžete i přibrat. Pro naše tělo je spánek velice důležitý a místo regenerace se občas musí potýkat se zpracováváním potravy, kterou jsme před spaním snědli. To se děje právě v případě, pokud před spaním jíme těžká a jiná méně vhodná jídla.

Nedostatečná kvalita spánku a kila navíc

Kromě toho, že je spánek méně kvalitní, tak můžeme rovněž přibírat. „Každého asi napadne, že při dietě zrovna není vhodné před spánkem přecpávat se bůčkem, zmrzlinou a to zapíjet kávou, ale je to opravdu všechno? Výčet nevhodných potravin je mnohem obsáhlejší, než si zajisté myslíte,“ říká výživový specialista Milan Havlíček. Jaké potraviny a jídla tedy nejíst před spaním?

Sladkosti

Na jednu stranu sladkosti potěší, na druhou stranu tak nevinné nejsou. Díky sladkostem a jednoduchým cukrům budete spát mnohem kratší dobu, než by vaše tělo potřebovalo. Následně ráno budete požadovat další sladkosti a tento kolotoč se bude neustále opakovat. To se samozřejmě projeví na vyšším čísle na váze.

Pizza a fast food

Tučná jídla a jídla z fast foodu jsou před spaním nevhodná, jelikož snižují kvalitu spánku. Spánek provází časté buzení, je lehký a pořádně se nevyspíte. Během dne budete unavení a budete mít problém se soustředěním.

Ostrá jídla

Takové chilli jistě výborně nastartuje organismus, ale dejte si ho spíš přes den. Ostrá a kořeněná jídla jsou na trávení pro naše tělo náročná, tudíž byste se jim měli právě před spaním vyhýbat. V opačném případě se můžete častěji budit a spánek nebude kvalitní. A při nekvalitním spánku se bohužel častěji ukládají tuky.

Červené maso

Červené maso se obecně hůř tráví, proto byste ho neměli jíst před spaním. Raději večer sáhněte po alternativách, jako jsou ryby či kuře nebo krůta. Jsou dietnější a váš žaludek vám také poděkuje.

Ovoce a zelenina

Připadá vám to padlé na hlavu? Nenechte se vyvést z omylu. Jistě, ovoce nebo zelenina jsou jistě zdravější než tabulka čokolády, přesto je lepší jíst je přes den. Ovoce má totiž v sobě spoustu rychlých cukrů, syrová zelenina je zase hodně těžká na žaludek. Záleží ale na výběru i přípravě. Například kousek banánu kvalitu spánku podporuje. Zrovna tak nenadýmavá zelenina podušená v páře udělá vašemu tělu na noc dobře,“ doplňuje Milan Havlíček.

Luštěniny

Luštěniny se řadí mezi obtížně zpracovávané potraviny, proto je vhodné dát si je třeba k obědu. V noci potřebuje organismus relaxaci a ne trávení fazolí nebo hrachu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články