Chcete být zdraví a šťastní? Jezte pálivá jídla

Pálivá jídla způsobují dobrou náladu.
Zdroj: Pixabay
Chilli neodmyslitelně patří do asijské kuchyně.Vyzkoušejte chilli olej, je skvělý v kuchyni.Pálivá jídla způsobují dobrou náladu.Chilli papričky si můžete vypěstovat i doma.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chilli papričky, nazývané rovněž feferonky nebo kajenský pepř, jsou navzdory své pálivosti jedním z nejpopulárnějších koření. Zasloužily si to díky svým léčebným účinkům a pocitům, díky nimž se po jejich konzumaci cítíme šťastní.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 11. 2018 07:37

Ochladíte se v horku

Polykáte-li pálivé jídlo, vaše tělo na to okamžitě zareaguje. Otevřou se vám kožní póry. Díky tomu se potíte a tím ochlazujete přehřáté tělo. Proto ostrá jídla milují lidé v zemích s horkým podnebím. Až bude venku pětatřicetistupňové horko, zapomeňte na zmrzlinu a dejte si něco opravdu ostrého. Překvapivě zjistíte, že se budete cítit velmi příjemně a navzdory vašim předpokladům vám nebude horko.

Navodíte si pocit štěstí

Chuť ostrého jídla reguluje míru, s jakou vnímáte bolest. Pálí vás v puse sousto tak nesnesitelně, že byste ho nejraději vyplivli? Vaše tělo se v tomto okamžiku přepne do stavu nouze a začne podobně jako při adrenalinovém sportu vyrábět endorfiny. Díky vyloučeným endorfinům se dostanete do euforického stavu, ve kterém budete mít pocit, že zvládnete všechno na světě. Pálivý pokrm v tomto případě funguje jako stimulující droga, která ve vás nastartuje pocity štěstí.

Nedostanete infarkt ani mrtvici

Kapsaicin, látka, kterou najdete v chilli papričkách a feferonkách, velmi příznivě působí na váš organismus. Jakmile tento rostlinný alkaloid sníte, podráždí nervová zakončení ve vašem jazyku a vy budete vnímat pálivou chuť. Už v tomto okamžiku kapsaicin rozproudí váš krevní oběh. Ředí vám krev, a tak pomáhá předcházet vzniku srdečních a cévních chorob. Kapsaicin zároveň zabraňuje usazování tuku v tepnách. Pokud si ho dopřejete pravidelně, úspěšně vám sníží hladinu cholesterolu.

Zbavíte se rýmy

Začali jste kýchat a teče vám z nosu jako z vodovodu? Snězte kousek chilli papričky. Jak spolu souvisí chilli paprička s rýmou? Velmi úzce. Pálivost jídla, tedy kapsaicinu z papričky, zvyšuje vylučování hlenů, takže se vám mnohem snáze uvolní ucpané dutiny. Podpora nosní sekrece pomůže rychleji vyčistit sliznice a vás rýma přejde dříve.

Úspěšně zhubnete

Povzbuzení metabolismu je dalším důležitým účinkem kapsaicinu. Látka obsažená v ostrých papričkách rozpumpuje metabolismus na úroveň až o čtvrtinu vyšší. Díky tomu budete rychleji spalovat přijaté kalorie a riziko, že z jídla přiberete, se bude zmenšovat. Žaludek bude vyrábět více žaludečních šťáv, žlučník větší množství žluči a v důsledku toho dojde k lepšímu a rychlejšímu rozkladu potravy včetně tučnějších jídel.

Neonemocníte cukrovkou

Podle studie australských vědců chilli snižuje množství inzulínu nutného pro pokles hladiny krevního cukru po jídle. Z výsledků studie vyplývá, že budete-li chilli do jídelníčku pravidelně zařazovat, pomáháte tím stabilizovat hladiny inzulínu a cukru v krvi.

Vylepšíte si pleť i zuby

Vyšší produkce trávicích šťáv způsobená kapsaicinem čistí střeva, trávení probíhá rychleji a účinněji, mizí i křeče a nadýmání. Protože v lidském těle všechno se vším souvisí, má dobré trávení vliv na zlepšení kvality pleti. Vyvrátit můžeme i tvrzení, že by ostrá jídla neměli jíst lidé s akné. Díky vyššímu pocení se sice může zvýšit tvorba mazu, nejde ale o takové zvýšení, aby mělo za následek tvorbu pupínků. Pálivé pokrmy také zvyšují tvorbu slin, díky kterým se lépe vyčistí ústní dutina a zuby.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články