3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Luštěniny směle nahradí maso, mají vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků, obsahují vitamíny a minerály, jsou zdrojem vlákniny
Zdroj: Vitana
Krém ze žlutého hrachu, grilovaný filet ze pstruha, omáčka z pečeného česnekuSalát z cizrny s uzeným kachním prsem, pyré z červené řepyKrémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyréLuštěniny směle nahradí maso, mají vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků, obsahují vitamíny a minerály, jsou zdrojem vlákniny+ 5 fotek+ 6 fotek

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po generace. Mezi ně patří i luštěniny, které směle nahradí maso. Mají vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků, obsahují vitamíny a minerály, jsou zdrojem vlákniny. Není divu, že je i kuchaři ve vyhlášených restaurací stále častěji zařazují do svého menu. Vyzkoušejte i vy tři skvělé recepty moderní gastronomie.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 03. 2019 10:00

Krémová polévka z barevné čočky, kroketa z čočky a bramborového pyré

Ingredience:

2 ks cibule

100 g čočky červené

100 g čočky černé beluga

100 g čočky velkozrnné

0,5 l zeleninového vývaru

2 lžíce másla

1 kelímek smetany ke šlehání

200 g brambor

1 ks vejce

strouhanka

sůl, pepř, olivový olej, čerstvá pažitka

Postup:

Na oleji opečeme cibulku a přidáme cca 2/3 čočky. Zalijeme vývarem a vaříme do poloměkka. Pak lehce rozmixujeme tak, aby zůstaly kousky čočky. Přidáme smetanu a lžíci másla. Zbytek čočky uvaříme doměkka, vmícháme lžíci másla a polovinu přidáme do polévky. Dochutíme solí a pepřem. Brambory rozvaříme, přidáme zbylou uvařenou čočku, rozmačkáme, přidáme vejce a vytvarujeme krokety. Obalíme ve strouhance. Osmažíme a podáváme do polévky. Dozdobíme pažitkou.

Salát z cizrny s uzeným kachním prsem, pyré z červené řepy

Ingredience:

600 g kachních prsíček

300 g cizrny

0,3 l zeleninového vývaru

100 g červené řepy

250 g zakysané smetany

hrst čerstvé pažitky a petržele

50 g cukru

0,5 dcl octa

olivový olej

sůl

Postup:

Kachní prsa zaudíme na ovocných pilinách. Do staršího hrnce, u kterého nám nevadí, že se případně může zničit, vložíme hrst pilin z ovocného stromu (ideální je třešeň, višeň, meruňka apod.). Kachní prsa dáme do cedníku nebo na mřížku a hrnec zakryjeme alobalem. Hrnec dáme na 1 minutu na sporák a zahřejeme. Vytvoříme kouř a prsa necháme ještě mimo sporák cca 10 minut, čímž maso zaudíme. Pak ho vyjmeme, opečeme kůži na pánvi a dáme na hodinu péci do trouby při 65 °C. Osolíme a hned podáváme. Cizrnu uvaříme ve vývaru a necháme vychladnout. Smícháme s pažitkou a petrželí. Přidáme olivový olej. Červenou řepu lehce povaříme do poloměkka a pak rozmixujeme se zakysanou smetanou. Ochutíme solí, octem a cukrem.

Krém ze žlutého hrachu, grilovaný filet ze pstruha, omáčka z pečeného česneku

Ingredience:

0,5 l zeleninového vývaru

300 g žlutého půleného hrachu

máslo

majoránka

4 dcl smetany

1 lžíce cukru

3 větší stroužky česneku

600 g filetu ze pstruha (bez kostí)

olivový olej

sůl

Postup:

Žlutý hrách namočíme na 30 minut a pak vaříme ve vývaru. Přidáme majoránku, máslo a 3 dcl smetany. Necháme na pánvi zkaramelizovat cukr, přidáme najemno nasekaný česnek a nakonec máslo. Zalijeme 1 dcl smetany. Omáčku rozmixujeme dohladka. Filet ze pstruha ochutíme solí, nařízneme kůži a zprudka opečeme na oleji. Hned podáváme.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články