Tvrdý chléb či plesnivá slanina? V pohodě je snězte, říkají šéfkuchaři. Přečtěte si, jak nakládají s prošlými potravinami

Okrajuje vaše babička plíseň z chleba? Možná na tom není tak špatně, jak si myslíte...
Zdroj: TheGuardian.com

Datum spotřeby coby svatá pravda – tak se až polovina populace staví k čerstvosti potravin. Přitom je řada tzv. prošlých potravin zcela bezpečná ke konzumaci. „Musíte jen použít trochu představivosti. Okoralé konce chleba se mohou změnit v křupavé krutony, přezrálé ovoce ve smoothie,“ řekli čtyři šéfkuchaři a redaktoři gastronomických rubrik serveru The Guardian.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 07. 03. 2018 19:58

Podle organizace Waste Resource Action Programme, jež propaguje udržitelnost, se například v Británii vyhodí ročně 4,2 milionů tun jídla. Důvod je prostý – většina populace se úzkostlivě řídí datem spotřeby na obalu potravin. Kromě ekonomického dopadu to s sebou nese daleko horší rizika. Třeba ta spojená s klesající kvalitou životního prostředí.

 „Ošklivé patogeny“ v masu a rybách

Vzhledem k rostoucímu zájmu o ekologii na sebe protireakce nenechala dlouho čekat. V únoru se otevřel v Dánsku supermarket, který prodává jídlo po datu spotřeby. Britskou obdobou je online obchod Approved Food se sortimentem na pokraji spotřební doby.

Rozlišují se přitom dvě data spotřeby – nejzazší datum spotřeby, po němž není konzumace potravin bezpečná (čerstvé a rychle se kazící potraviny), a datum, které označuje poslední den, kdy jsou potraviny kvalitní (produkty jako chléb či koláče).

Abyste v datech neměli hokej, zkuste následující pomůcku: „Nejezte potraviny po nejzazším datu spotřeby. To jsou potraviny, které vykazují vyšší riziko než ostatní – maso a ryby mohou s větší pravděpodobností obsahovat ošklivé patogeny, stejně jako balené salátové listy, fazolové klíčky apod,“ říká Iain Haysom, mikrobiolog a odborný asistent v oblasti bezpečnosti potravin na Bath Spa University.

Seeingfood.com

Faktorů je ale i tak více. Záleží na výkonnosti vaší lednice i snášenlivosti bakterií, jako E coli nebo salmonela, které se uhnízdí v těle.

S opatrností to ale nepřehání ani kapacita v oboru Haysom. Připouští, že si s chutí dopřeje sýr a jogurty po jejich spotřební době, pokud nejsou otevřené. „Ale pokud máte malé dítě nebo známé, kteří jsou nemocní, neriskujte,“ dodává.

Povařením proti zkažení

Datum spotřeby lze prodloužit zmrazením jídla. Nebo ho povařte v den, kdy prochází, a uchovejte ho v lednici až na dva dny. Co se týče ovoce a zeleniny, nehrozí po uplynutí data spotřeby zásadní nebezpečí. Sníží se jen kvalita těchto potravin. Má to ale jednu podmínku – ovoce ani zelenina nesmí být předem zpracované, tedy nakrájené apod. „Tento způsob zpracování potravin odhaluje povrchy a vlhkost, a to je druh prostředí, které může podpořit růst všech bakterií,“ dodává Haysom.

A jak se k potravinám po spotřební době staví další odborníci v oblasti gastronomie?

Angela Hartnett, šéfkuchařka a majitelka restaurace

„Nevyhazuju podivné kousky salátu do koše. Doma jsem měla kousek pancetty a bylo na ní trochu plísně. Na tom není nic špatně, protože je to uzené, sušené maso (…) Pokud bych měla trochu uvadlé zeleniny, uvařila bych ji, ne vyhodila. Chápu, že je to trochu zmatek. Nikdy si nejsem jistá ohledně vajec – jestli je skladovat v lednici nebo při pokojové teplotě – ale vejce nikdy v mém domě dlouho nevydrží, takže se nemusím strachovat o to, zda jsou čerstvé, či nikoliv. Pokud dělám těstoviny, jím zbytky druhý den – jen přidám trochu vody a zahřeju je.

Ruby Tandoh, autorka textů o jídle a kuchařka

„Pokud jste na jídlo, měli byste být na všechno jídlo včetně vlhkých, páchnoucích a zdánlivě nechutných kousků. Jsou-li vejce den po datu nejlepší kvality, jsem zoufalá: držím je u uší a šeptám jim a položím je na hladinu nebo je potopím do vody. Pokud se zdá všechno být dobré, pro pořádek je vařím, dokud nejsou tvrdé.

Chci se zlepšit ve vynalézavém a udržitelném stravování. Chci se jen naučit odřezávat plesnivé kousky, nořit se do popelnice a jíst podle čichu. Při testování receptů pro mou další kuchařku jsem udělala pár kroků správným směrem. Některé oschlé mrkve na dně zeleninové přihrádky by se mohly proměnit v kořeněný mrkvový a cizrnový salát namísto toho, aby byly odsunuty do přílohy nebo hůř do koše. Je to nadějné.“

Tamal Ray, pekař, sloupkař pro G2 a juniorský doktor

Livestrong.com

„Dívám se na datum spotřeby jedině tehdy, když nakupuju potraviny. Jakmile jsou doma, spoléhám se na svoje smysly. Pokud vypadají, voní a zdají se být v pořádku, jsem v pohodě s tím je sníst. Kamarád má opačný názor – jakmile jsou po datu spotřeby, skončí v koši. (…)

Kromě toho je spoustu věcí po datu nejlepší kvality pořád k jídlu. Musíte jen použít trochu představivosti. Okoralé konce chleba se mohou změnit v křupavé krutony. Přezrálé ovoce se může změnit ve smoothie. Jediná věc, ohledně které jsem opatrnější, je maso. U smradlavého masa není návratu.“

Thomasina Miers, šéfkuchařka a sloupkařka pro Guardian

„Očichám to, podívám se na to a když něco páchne nebo vypadá zkaženě, tak to zkažené je. Zjistila jsem, že jogurt normálně vydrží nejméně týden po uplynutí data [spotřeby]. Syrové maso nenechávám ležet dlouho, ale klidně nechám zbytky boloňských špaget v lednici čtyři až pět dní. Měla jsem cibule, které vydržely v lednici týdny. V domě mých rodičů jsme našli lahev kečupu, která byla deset let stará a byla v pohodě k použití.

S některými věcmi jsem opatrná. Nejjednodušším způsobem, jak získat otravu z jídla, je syrové kuře. Vařená rýže není v naší lednici déle než den, protože se může rozmnožit bakterie – ale stejně tak smažená rýže je jedním z hlavních zbytků, který míváme.“

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články