S masem střídmě, jinak nás v roce 2050 čeká vyjedená planeta

Katastrofu je stále možné zažehnat.
Zdroj: unsplash.com
S rostoucími platy se zvyšuje i konzumace masa, a to hlavně v západních zemích.Luštěnin by se v jídelníčku průměrného „západního“ člověka mělo objevit až třikrát tolik, než doposud.Omezit by se měla i spotřeba vajec.Hospodářská zvířata chovaná pro maso produkují velké množství skleníkových plynů.+ 2 fotky+ 3 fotky

10 miliard lidí. Přesně takový počet obyvatel bude mít planeta Země v roce 2050, alespoň podle vědeckých předpovědí. S rostoucími platy se zvyšuje i konzumace masa, a to hlavně v západních zemích. To ale může dopadnout až tak, že za 30 let nebudeme mít co jíst.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 10. 2018 10:33

Nadměrná spotřeba masa je příčinou i stále rychlejší změnou klimatu. Jak uvádí uznávaný časopis Nature, vyšší spotřeba potravin má už tak na svědomí hojné odlesňování, velkou spotřebu vody k pěstování zemědělských plodin a skleníkové plyny, které produkují hospodářská zvířata chovaná pro maso.

Studie v časopisu Nature uvádí, že klimatickým změnám lze stále zabránit, je ale nutné učinit přísná opatření. Ta by se týkala hlavně zemědělství a spotřeby masa. Utišit 10 miliard hladových krků by bylo možné, pakliže by lidstvo vyměnilo maso za luštěniny. Těch by se v jídelníčku průměrného „západního“ člověka mělo objevit až třikrát tolik, než doposud.




Podle vědců je jednou z možností i tzv. flexitariánství, tedy přechod na částečně bezmasou stravu. Lidé, kteří se řídí tímto typem stravování, si neodpírají maso úplně (nejsou vegetariány), ale jeho konzumace je značně omezená. Potřebné živiny nahrazují právě luštěninami. Ty jsou jejich výborným zdrojem.


Lidé by si měli odepřít 75-90% z celkového množství masa, které doposud byli zvyklí jíst a k tomu omezit přísun vajec. Studie německých odborníků varuje, že pokud nebude potravinový sektor zelenější, nebudeme mít za pár desítek let co jíst.


Přitom až jedna třetina potravin neskončí na talíři, ale v kontejnerech, jelikož se nestihne spotřebovat. Nadprodukce a lidská pohodlnost žene naši planetu do záhuby.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články