Luštěniny: Proč je naše babičky i kuchařky ve školní jídelně vařily tak často?

Luštěniny jsou levné a zdravé.
Zdroj: Pixabay.com
Čočka obsahuje nejvíce železa, snižuje stres a hladinu cholesterolu.Fazole mají hojné množství vápníku a draslíku i kyseliny listové.Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.Cizrna má lehce oříškovou chuť.+ 2 fotky+ 3 fotky

Luštěnina by se měla objevit ve vašem jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to ale trochu těžké vzhledem ke vzpomínkám na nevzhlednou rozvařenou kaši, kterou nám servírovali ve školce. Čočka, hrách i fazole se ale často objevovaly na stolech našich babiček pro své výživové hodnoty, i proto, že šetřily peněženku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 01. 09. 2018 08:05

Častým důvodem pro odmítání luštěnin je jejich nadýmavost. Té ale lehce předejdete, pokud je vhodně upravíte. Lze je také připravit na mnoho způsobů a pokrmy z nich připravené nemusejí být vůbec nudné. Přidejte je do salátu, použijte jako přílohu – vaše tělo dostane spoustu potřebného a vy si k tomu výborně pochutnáte.

Fazole, čočka, hrách, cizrna a další „bobule“ obsahují velké množství vlákniny a jsou důležitým zdrojem bílkovin. Jsou bohaté na vápník, draslík, fosfor a vitamin B. Až na sóju obsahují také málo tuků. Tím, že na sebe díky vláknině vážou vodu, zvětšují svůj objem a vy máte pocit, že jste nasycená.

Jak zabránit tomu, aby vás lidé po obědě z čočky nepouštěli v tramvaji sednout, protože vaše břicho vypadá, jako byste byla v očekávání? Nadýmavost snížíte díky máčení. Než se ale pustíte do vaření, původní vodu slijte a do hrnce natočte novou. Vařte nejlépe bez pokličky a dochucujte solí až po skončení procesu, jelikož by slupka ztvrdla a hůře by se vám poté trávilo. Nejsnadněji si vaše tělo poradí se žlutým hrachem a červenou čočkou.

Další z možností, jak do sebe vpravit ještě více vitaminů, a to C a E, je nechat luštěniny naklíčit. Pro tento způsob jsou nejvhodnější hrách, cizrna, čočka a fazole mungo. Díky enzymatickým procesům jsou pak bílkoviny lépe stravitelné. Klíčky se perfektně hodí do salátů.

Čočka

Obsahuje nejvíce železa, snižuje stres a hladinu cholesterolu v krvi. V obchodech nejčastěji narazíte na červenou, žlutou, zelenou a hnědou.

Fazole

Než začnete s tepelnou úpravou, určitě je nechte alespoň šest hodin „vykoupat“. Fazole mají hojné množství vápníku a draslíku i kyseliny listové. K regulaci střev napomáhá vysoký obsah vlákniny, zlepšují krevní oběh, podporují srdeční funkci a regulují vysoký tlak.

Hrách

K dostání je v zelené a žluté variantě. Stejně jako fazole je bohatý na draslík a kyselinu listovou, pozadu nezůstává ani fosfor, navíc má vitamin B. Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.

Sója

Luštěnina původem z Asie je pro svůj neblahý vliv na štítnou žlázu ve stravování doplňována mořskými řasami. Má vysoký obsah bílkovin a oblíbená je hlavně mezi vegetariány jako náhražka za maso. Znát ji také můžete ve formě tofu, tempehu a natto. Obsahuje také více tuku než ostatní luštěniny.

Cizrna

Z cizrny se připravuje velmi oblíbený hummus, který je výborný jako lehká svačinka (například společně s kouskem pečiva). Cizrna obsahuje nejvíce vápníku a fosforu, bohatá je i na zinek, železo a vlákninu. Má lehce oříškovou chuť.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články